Чанти от диаманти

Когато била на 8 години, Симона Росато решила да тръгне за Ню Йорк. Пеша.

Ирина Иванова 25 February 2009

 Помислила си един ден Симона Росато...

Когато била на 8 години, Симона Росато решила да тръгне за Ню Йорк. Пеша. Фактът, че живее в Рецо, Италия, никак не я смутил. Взела със себе си най-добрата си приятелка и двете се отправили към Ню Йорк, без да счетат за необходимо да информират родителите си. Полицията ги открила няколко часа по-късно, когато майките им вече били обезумели от страх.

фотография Светослав Караджов
Днес сеньора Росато - собственик и главен дизайнер на бижутерийна къща Rosato - наистина има офис в Ню Йорк. Всъщност и в Ню Йорк. В края на април тя беше в България, за да представи новата си колекция - Rosato Diamonds Collection. Шикозни, артистични и много модерни бижута от злато, сребро и диаманти, които привличат погледа като магнит и те карат да се забавляваш.

 Защото от тези високоблагородни материали са изработени сладки миниатюри с формата на обувки, чанти-сърца, подкови, детелини и дори... люти чушки, окачени на различни по дължина верижки или халки и превърнати в колиета, обици, гривни и пръстени. Типична италианка с матова кожа, дълга, тъмна коса и красива усмивка, Симона Росато излъчва шик и любов към живота. Бижутата, създадени от нея - също.


Сеньора Росато, разкажете ни нещо повече за себе си и за вашата бижутерийна къща.

Когато започнах да се занимавам с бижута, бях само на 18. След няколко години срещнах съпруга ми Рикардо и двамата създадохме бижутерийна компания в Рецо, близо до Флоренция. В началото бяхме само аз, мъжът ми и една секретарка, но постепенно нещата потръгнаха, компанията започна да расте и да се развива. Едва когато станахме на по трийсет и няколко години и двамата ни сина вече се бяха родили, основахме Rosato.

На практика новата фирма се роди от сливането на една стара бижутерийна компания с традиции с друга, която изработваше много леки, артистични бижута, различни от тези, които можеш да видиш навсякъде. Най-голямото удовлетворение за нас дойде от факта, че 23 от общо 30 души от старата фирма ни последваха в новата. Благодарение на това започнахме да работим веднага, тъй като хората ни имаха опит. Само след броени дни екипът ни вече наброяваше 50 души. Сега вече имаме офиси и представители из целия свят.

Бижутата Rosato не могат да останат нито незабелязани, нито неразпознати. Каква е философията на марката?

Rosato е фамилното ми име. Тоест, това съм аз. Така например любимите ми аксесоари са чанти и обувки, поради което това са и най-често срещаните елементи в бижутата, които правя. Философията на Rosato е следната: всяка жена трябва да бъде щастлива. Още в самото начало забелязах, че когато жените видят нашите бижута, те се усмихват. Няма как да не се усмихнеш при вида на колие от бяло злато, върху което са нанизани малки, шантави форми като бутилка шампанско, кроасан, а до тях да кажем шопинг чанта или обувка тип «балерина». Или бейзболна шапка, а до нея - сутиен. В същото време всички тези сегменти са великолепно изработени - знаете, че малките неща се правят най-трудно и изискват най-голяма прецизност. По принцип думата «бижута» се асоциира с нещо, оставено «от мама» или «от баба». С нещо, което е тежко и скъпо и което държиш в сейф. Аз исках нашите бижута да са различни, свежи и да носят радост. Ето защо в тях винаги има провокация, шега, изненада. Освен това те са живи, променят се. Можеш да махаш елементи, да поставяш нови - в зависимост от облеклото и настроението си.

Работите както с благородни метали, така и с обикновени.

Да, използваме жълто и бяло злато, сребро, перли, диаманти, но също така и емайл, и полускъпоценни камъни. И това е част от уникалността на нашите бижута. Rosato Diamonds Collection, разбира се, e по-луксозна линия, но в нея също присъства иронична нотка - нашата запазена марка.

Деми Мур е рекламно лице на Rosato от няколко години. Защо избрахте точно нея и мислите ли вече за следващото рекламно лице?

Защото е смела и дръзка, и защото хората я идентифицират с много различни образи. Тя е сексапилната актриса от «Стриптийз», но и жената-войник от «Редник Джейн». Написах й писмо и й го изпратих по пощата. Тя ми отговори и когато се видяхме, ми каза: «Да, аз ще съм лицето на Rosato в Америка». Колкото до това кой ще я смени... Не мога да ви кажа сега, мислим по този въпрос. Не е лесно да смениш Деми Мур.

Синовете ви ще продължат ли семейния бизнес?

Надявам се. Засега се занимават се със спорт и компютри. Големият тренира бейзбол, а малкият - джудо. Когато имат важни състезания, ме предупреждават и аз правя невъзможни комбинации, за да съм в залата и да ги гледам.

Каква е формулата на успеха на Rosato?

Аз съм много позитивен човек и никога не подхождам към живота и хората с идеята, че ме очаква нещо лошо или че някой иска да ме нарани. Другите ключови думи за Rosato са: индивидуалност, смелост, игра, способност да мечтаеш.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР