сезонът на дините

Да прощават ортодоксалните вегани, които не консумират диня заради приликата на вътрешността й с... месо, но тя е най-популярното лакомство през август. (В Китай дори я хапват консервирана, а в Япония я смятат за изискан деликатес.) Видът само на прохладната сладка сърцевина дразни небцето, предизвиквайки гурме усещания. Но прелестта на братовчедката на тиквата се крие в съдържанието - 92% вода и от 5.5 до 13% захари – глюкоза, фруктоза и захароза.

Свобoда Сидерова 11 May 2009

Не само макси размер, но и макси полза


Да прощават ортодоксалните вегани, които не консумират диня заради приликата на вътрешността й с... месо, но тя е най-популярното лакомство през август. (В Китай дори я хапват консервирана, а в Япония я смятат за изискан деликатес.) Видът само на прохладната сладка сърцевина дразни небцето, предизвиквайки гурме усещания. Но прелестта на братовчедката на тиквата се крие в съдържанието - 92% вода и от 5.5 до 13% захари – глюкоза, фруктоза и захароза. На практика динята е единственият вид сладост, който не само не задръства организма с „излишни“ въглехидрати и мазнини, но и го „измива“ от токсини. Огромната краставица, както я наричат в Иран, на която диетолозите приписват чудодейни свойства (диета с нея има минимум противопоказания), се оказа знакова и за козметолозите. Динената маска - размачкайте с вилица сърцевината и я нанесете за 20 минути на лицето, е прекрасно тонизиращо средство при увехнала и уморена кожа, истинска глътка свежест. И не само това. Екстрактът от диня, Ел Дорадо на витамини от група В, микроелементи, фолиева и аскорбинова (витамин С) киселина и аминокиселини, стимулира имунната система на кожата след UV-стрес, предотвратява фотостареенето и намалява зачервяването. Не по-малък регенериращ потенциал притежава и маслото от семките на диня. Освен че тонизира и прави овала по-стегнат, възстановява блясъка на косата и здравината на ноктите, избавя от пъпки и не на последно място благотворно влияе на сексуалното здраве.


Няколко марки не устояха на изкушението, вживявайки се в ролята на бостанджии. Clarins лансира цяла серия After Sun с екстракт от оригинален вид диня от пустинята Калахари, известен с мощната си система на защита срещу недостига на влага, жегата и UV лъчите. Lancaster също направи лакомството символ на лятото. Тенът, придобит с новите автобронзанти на марката, засенчва слънцето благодарение на хидратиращия резервоар, създаден не без помощта на диня. Внимание заслужава и серията Watermelon на Avon, включваща охлаждащ спрей и лосион и скраб за крака. От Korres пък се прехласнаха по ексфолиращите свойства на пудрата от семки. Връх в употребата на един от най-съвършените продукти за хранене обаче остава тониращият овлажнител, пак на същата марка. Без да ви подлагат динена кора, спецовете гарантират свежа и мека кожа със здравословен тен.   


1. скраб за тяло Watermelon Body Scrub на Korres
2. охлаждащ спрей за крака Watermelon Cooling Foot Spray на Avon
3. охлаждащ успокояващ балсам за крака Soothing Icy Foot Balm на Oriflame
4. тониращ овлажнител Watermelon Lightweight Tinted Moisturizer SPF 30 на Korres
5. автобронзант-спрей за тяло Easy Bronze Milky Spray SPF 6 на Lancaster
6. успокояващ балсам при слънчево изгаряне SOS Sunburn Soother на Clarins
7. слънцезащитен крем за лице Watermelon SunScreen Face SPF 30 на Korres

 


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР