минимизирай!

Единственото нещо на лицето, което искате да е с най-малкия размер, са порите. Какво ще кажете за XXS, даващ усещането за перфектна кожа като след обработка с фотошоп?

Свобoда Сидерова 25 February 2009


Единственото нещо на лицето, което искате да е с най-малкия размер, са порите. Какво ще кажете за XXS, даващ усещането за перфектна кожа като след обработка с фотошоп?


Това, че комбинираната или мазна кожа е предсказуема, що се отнася до разширените пори, го знае всяка тийнейджърка. С годините сухата кожа също не е пощадена. Обяснението е просто. С намаляването на еластичността, порите стават по-видими и правят повърхността на лицето неравномерна, което пречи на гладкото нанасяне на фон дьо тена. Мазният блясък допълнително налива масло в огъня, акцентирайки върху несъвършенствата. Уви, размерът на порите е зададен генетично. Но да ги намалите до приемливи размери е във вашите сили.


1. Скраб с гранули и дълбоко почистваща маска Запушените пори блокират отделянето на мазнина. За нормалното им функциониране трябва да ги освободите от мъртвите клетки. За целта използвайте 1 или 2 пъти седмично скраб с гранули (например термичния Pore Minimizer Thermal на Clinique със сфери от целулоза, кварц и полиетилен). Последните, масажирайки кожата, премахват вроговения слой. Превъзходно средство е и дълбоко почистващата маска, която за минути разтваря мръсотията.


2. Свиване на порите След почистване, „затворете“ порите със стягащ лосион с плодови киселини, чаено дърво, малинова вода... Ако ви се струва „агресивен“ (понякога мазната кожа е много чувствителна), протрийте лицето с парче краставица.


3. Излющване със захариди Кой би помислил, че враг №1 за фигурата ще се окаже най-добрият приятел на порите? Полученият от захар глюкозамин стимулира освобождаването от мъртвите клетки по естествен път. В минимизиращия порите серум Idealist Pore Minimizing на Estee Lauder например той е в тройно по-голяма концентрация. Производителите се кълнат, че средството мигновено намалява размера на порите с 1/3, а месечната му употреба заменя почистването в салон. Глюкозамин ще откриете и в серията Pore Minimizer на Clinique.


4. Намаляване свръхсекрецията на себум Учените доказаха, че разтягането на стените на порите може да се съкрати до 30% като се намали секрецията на мазнина и се предотврати втвърдяването й. Clarins откри регулираща хиперсебореята съставка. В комбинация с алпийска върба, бяла коприва, цинк и витамин В6, тя намалява уплътняването на кожата, причина за сивкавия тен.


5. Микродермабразио Според дерматолозите микродермабразиото e един от най-ефективните методи за почистване и свиване на порите. Освен това стимулира синтеза на колаген, благодарение на който кожата става гладка. Единственият минус, че е противопоказно при разширени капиляри. Изгря и звездата на домашните системи с не толкова силен като салонната терапия ефект. Например Micro Solutions Micro-Dermabrasion Targeted Program Thermal Resurfacing на Chanel, Resurface–C на Lancome...


6. Алфа- и бетахидрокси киселини Алфа- или плодовите киселини са по-агресивни към кожата и могат да предизвикват раздразване. Бета- или салициловата киселина не само прониква през запушените от мазнина пори, но е и по-толерантна. Консултирайте се с дерматолог дали вашата кожа позволява нещо по-силно, например крема Locacid на Pierre Fabre с ретинол-А в концентрация 0,05%.


7. Трикове с грима Не прекалявайте с тоналното средство. Работата не е толкова във възможното запушване на порите (при съвременните средства матиращите съставки са заменени с „дишащ” полимер), колкото в подчертаването на несъвършенствата. На почистената и тонизирана кожа нанесете малко хидратиращ крем с мат ефект или средство за свиване на порите, например Pore Minimizing Cooling Essence на Shiseido или Pore Minimizer Instant Perfector на Clinique, и изравнете тена с тънък слой фон дьо тен със спонж (попива излишния блясък). Може да се ограничите и само с пудра.


1. изглаждащ серум за минимизиране на порите Idealist Pore Minimizing Skin Refinisher на Estee Lauder
2. регулиращ крем срещу несъвършенствата Pure Zone Deep Control на L’Oreal
3. свиващ порите серум Truly Matte Pore Minimizing на Clarins
4. коригиращ хидратиращ нощен крем Normaderm Nuit на Vichy
5. регулираща и матираща емулсия Cleneance на Avene
6. коректор за пори Pore Minimizer Instant Perfector на Clinique
7. пилинг маска Cellular 3-minute Peel на La Prairie
8. лосион с тройно действие срещу черни точки Visibly Clear на Neutrogena
9. стягаща и почистваща маска Purifying на Nature’s
10. противостарееща уплътняваща дневна емулсия за комбинирана зряла кожа Nuxuriance на Nuxe
11. почистваща и стягаща порите есенция с охлаждащ ефект Pureness Pore Minimizing Cooling Essence на Shiseido

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР