Срещу грипа

Как да си помогнем сами - традиционно и проверено

eva.bg 12 January 2019

Имате температура, главоболие, болки в мускулите, ставите, гърлото, дрезгав глас, хрема и кашлица. Тонусът ви е понижен, нямате апетит. Ясно е, че започва вирусна инфекция. Понякога е съпроводена от повръщане и/или разстройство. Вземете незабавни мерки, защото от това зависи дали заболяването ще бъде пресечено или как ще протече - по-леко или по-тежко и с усложнения. Ето няколко прости методи и средства да си помогнете сами:

 Витамин С в ударни дози

500-600 мг витамин С под формата на обикновени таблетки, на таблетки, разтворими във вода, или за смучене, а също и под формата на ампули.

Топла синапена вана

Ако ни втриса, е добре да се затоплим във вана с топла вода, а още по-добре е да си направим синапена вана. Тя може да е на цялото тяло или само на краката. При пълна синапена вана 100-200 г синапено брашно се слагат в ленена торбичка и се потапят във ваната (10-15 г синапено брашно са необходими за частична вана - леген или кофа). От време на време торбичката се изстисква, докато водата получи миризма на синапено масло. Температурата на водата на общата вана трябва да бъде 37 - 38 градуса, а на водата в частичната вана - 39-40 градуса. Продължителността на общата вана е 5-10 минути, а на частичната - 10-15 минути. Синапените вани са доказали своята лечебна сила не само при започващи простудни заболявания, но и при бронхити и пневмонии. Ако нямаме синап, можем да потопим краката в съд с топла вода, към който се прибавя шепа морска сол или отвара от хвойнови плодове.

Билков чай

Вътрешно можем да се затоплим с чайове от цветове от лайка, липа и черен бъз, от листа от подбел, от плодове от малина, къпина или горска ягода, от стръкове от мащерка, жълт кантарион и др. Тези чайове притежават силно противовъзпалително, антисептично, откашлящо и потогонно действие. Лечебният им ефект е още по-добър, ако към тях се прибавят лимонов сок и пчелен мед или мед от зелени борови връхчета. За втечняване на жилавите секрети в дихателните пътища и за по-лесното им изхвърляне помага пиенето на отвари от семена от резене, копър, анасон или дюля.

Чесън, лук, хрян и люти чушлета

При простудни заболявания и грип чесънът, лукът, хрянът и лютите чушки се препоръчват широко, както от лекари, така и от народни лечители. Тези зеленчуци съдържат фитонциди, вещества с антибиотична активност и др., които са способни да унищожат голяма част от болестотворните микроорганизми, като стафилококи, стрептококи и причинители на епидемии от холера, коремен тиф и др. За съжаление веществата с антибиотична активност се разпадат за няколко часа и се унищожават при кулинарна обработка. Ето защо чесънът, лукът и хрянът трябва да се консумират сурови и свежи. Установено е, че дъвченето на 2-3 скилидки прясно обелен чесън в продължение на няколко минути води до унищожаване на голяма част от намиращите се в устната кухина микроби. Ефикасно е и вдишването на изпаренията от прясно обелен и счукан на ситно чесън

Мед

Безценен при простудни заболявания е пчелният мед, използван по различни начини - на тампончета в ноздрите, като подсладител на чайове, за гаргара или инхалация, за налагане на гърдите и др. При възпалено гърло, например, добро лечебно действие имат гаргарите със запарка от лайка, към която са прибавени пчелен мед и сода за хляб. Медът е богат на противовъзпалителни и противомикробни вещества и заради това е верен съюзник в борбата с болестотворните микроорганизми.

24 часа глад

Много са хората, установили лечебното действие на 24-часовото пълно гладуване. За целта се приемат само вода и билкови чайове, като по този начин не се хаби излишна енергия за храносмилане, а това е изключително важно за болния организъм.

Имуностимулатори

Все по-голяма роля в лечението на вирусните инфекции и на грипа ще играят имуностимулаторите. Най-безвредни и евтини са тези на билкова основа. Повечето от тях съдържат ехинацея - растение с най-мощен имуностимулиращ ефект.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР