Най-полезните подправки
Не само подобряват вкуса на ястията, но и се грижат за здравето ни
eva.bg 05 February 2025
Подправките не само обогатяват вкуса на храната, но имат и много ползи за здравето.
Една от най-ценните подправки е куркумата, която със своята активна съставка куркумин има мощно противовъзпалително и антиоксидантно действие, подпомага здравето на ставите и черния дроб и е чудесно допълнение към супи, ястия с ориз или смутита.
Джинджифилът е друга изключително полезна подправка, която подпомага храносмилането, облекчава гаденето и има противовъзпалителни свойства, като може да се използва в чайове, печива и салати.
Чесънът, както в пресен, така и в прахообразен вид, е известен със способността си да подобрява имунитета, да намалява риска от сърдечни заболявания и да действа антимикробно благодарение на алицина.
Канелата, от своя страна, е богата на антиоксиданти и помага за регулиране на кръвната захар, което я прави идеален избор за десерти, кафе или овесени ядки.
Черният пипер, освен че е универсална подправка, има свойството да подобрява усвояването на други полезни вещества като куркумина.
Червеният пипер, независимо дали е сладък или пушен, е богат на витамин А и стимулира кръвообращението и метаболизма, докато риганът, с антибактериалните и антиоксидантните си свойства, е чудесно допълнение към сосове за паста, салати и пица.
Кориандърът също е изключително полезен за храносмилането и може да се използва в азиатска кухня, супи и яхнии.Сред другите ценни подправки е карамфилът, който има антиоксидантни и антисептични свойства и облекчава болките в зъбите. Босилекът, със своите противовъзпалителни свойства, е полезен за кожата и храносмилането и се вписва прекрасно в паста, салати и сосове.
Накрая, кимионът се откроява с качествата си да подпомага храносмилането и да детоксикира организма, като е отличен за употреба в индийска кухня и различни яхнии.