Програмата на L’Oreal за уличния тормоз, която идва навреме

В сътрудничество с международната неправителствена организация Right To Be, през 2020 г. L’Oréal Paris стартира глобалната програма Stand Up срещу уличния тормоз. В България Stand Up идва за първи път, като за целта има създаден уебсайт с безплатни онлайн обучения

Десислава Найденова 17 August 2024

Пред магазина в уличката до училището на дъщеря ми тя и нейна приятелка имаха неприятна случка наскоро. Момче от групичка, с която се разминавали, им препречило пътя и започнало да им говори неща, от които двете момичета се почувствали неудобно, изплашили се. Приятелката на дъщеря ми му казала нещо в тон „Спри, остави ни, защото не ни е приятно“. Приятелите на момчето стояли настрана и не взели отношение. Финалът е добър, за щастие, но след тази случка всеки път когато момичетата видят това момче, хукват да бягат в обратна посока.

Разказах ви нещо толкова лично поради 4 важни причини. Защото това винаги, ама винаги е лично. Защото се случва всеки ден навсякъде, дори и с дъщерите ни. Защото тази програма на L’Oreal Paris наистина идва навреме в България – никога не е късно да се изправиш срещу насилието, с осведоменост и действие. И не на последно място, защото от този нагледен пример можем да си направим изводи за реакциите в двата случая – когато се сблъскаме или когато станем свидетели на такъв тормоз.

В сътрудничество с международната неправителствена организация Right To Be, през 2020 г. L’Oréal Paris стартира глобалната програма Stand Up срещу уличния тормоз. В България Stand Up идва за първи път и се провежда в партньорство с българското Сдружение „Деметра“. Инициативата цели да повиши у нас осведомеността за уличния тормоз. За да се включат колкото се може повече хора в борбата срещу уличния тормоз и да допринесат за създаването на по-сигурни обществени пространства, е създаден специалният уебсайт www.standup-bulgaria.com. На сайта има безплатни обучения за превенция и действие в случай на улично насилие.

„В L’Oréal Paris ние подкрепяме жените и се застъпваме за тях. С програмата Stand Up срещу уличния тормоз, нашата цел е да премахнем бариерите, които пречат на жените да вървят уверено към своето бъдеще и да бъдат това, което са“, казва Делфин Вигие-Овас, глобален президент на марката.

Сексуалният тормоз и насилието, основано на пола, в обществените пространства е проблем номер 1, с който се сблъскват жените и момичетата по целия свят. Последиците са дълготрайни и засягат всички аспекти от живота ни – от свободата на движение до самочувствието. Всеки акт на уличен тормоз оставя дълбока следа, променяйки поведението, нарушавайки самочувствието и намалявайки самооценката. Жените и момичетата започват да избягват определени места, преосмислят външния си вид и се чувстват несигурни или се страхуват, когато са навън сами.

Уличното насилие не е само на улицата. То е в градския транспорт, във фитнес залата, в мола, в парка. 80% от жените са били подложени на сексуален тормоз в обществени пространства поне веднъж в живота си. От тях само 25% са получили помощ от някого. Това са резултатите от международно проучване за сексуалния тормоз в обществени пространства, проведено от L’Oréal Paris в сътрудничество с Ipsos.

Колко от нас отклоняват поглед встрани, защото не знаят как да се намесят и да помогнат? Дали всичките момчета (от примера, с който започнах) са одобрявали постъпката на приятеля си? Дали не е имало други хора наоколо, които просто са подминали? Според цитираното проучване 85% от нас не знаят какво да направят, когато станат свидетели на подобни ситуации.

Глобалната програма Stand Up се фокусира върху повишаване на осведомеността за уличния тормоз и овластяване на хората чрез методологията 5D. 5D e набор от 5 типа ефикасни действия (петте глагола на английски език започват с буквата „D“), разработени от Right To Be, за да се даде възможност на всички да се намесват безопасно, когато станат свидетели на уличен тормоз.

От старта на програмата на 8 март 2020 г., над 3 милиона хора са обучени в 45 страни, като амбицията е да се достигнат 4 милиона до края на 2025 г. След като аз и дъщеря ми минахме заедно онлайн обучението Ако се сблъскате с уличен тормоз, числото беше 3 280 004. Направете го и вие и споделете в социалните си канали с #WeStandUp. Програмата е приобщаваща и е насочена към мъже, жени, всички, независимо от произход и възраст, за да бъдат образовани по проблема хората по целия свят. Защото всеки може да бъде част от решението.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР