Първото състезание по гроздобер в Aya Estate Vineyards

Традиции, адреналин и чаша хубаво вино

eva.bg 13 September 2024

Снимка: Надежда – Нади Цветкова

В началото на септември, лозята на Aya Estate Vineyards се превърнаха в сцена за едно изключително събитие - първото по рода си състезание по гроздобер.

Участниците, въоръжени с ножици и ентусиазъм, се изправиха пред предизвикателството да съберат колкото се може повече грозде в рамките на един час. За всеки беше разпределен ред от сорта Широка мелнишка лоза - истинско съкровище на българската винена култура.

Широка мелнишка лоза е един от най-ценните и редки сортове в България, ендемит, растящ само в долината на Струма. Смята се, че този сорт е бил познат и ценен още в Средновековието, когато е бил консумиран единствено от благородниците заради своята уникалност и трудности при отглеждането.

Участниците в състезанието имаха привилегията да се докоснат до тази вековна традиция и да изпитат на гърба си колко усилия са необходими за събирането на този ценен плод.

Но състезанието не беше единственият акцент на деня. Докато екипът на винарната претегляше набраното грозде, всички гости се насладиха на една незабравима закуска сред самите лозя на Aya Estate Vineyards.

Масите, разположени между редовете лози, в комбинация с утринната роса, свежия въздух и аромата на грозде във въздуха превърнаха закуската в един от най-запомнящите се моменти на събитието.

След това, всички бяха поканени на вдъхновяваща разходка из винената галерия на Aya Estate Vineyards – единствена по рода си в България. Тази галерия е изцяло посветена на изкуството и виното, две неразривно свързани страсти за екипа на винарната. Макар че официалното ѝ откриване предстои, посетителите имаха възможността да я разгледат преди всички останали. Разходката завърши с дегустация на вината на Аya Estate Vineyards – истинско удоволствие за сетивата, подправено с аромати и вкусове от региона.

След дегустацията последва церемонията по награждаването. Конкуренцията беше оспорвана – първите десет участници постигнаха много близки резултати, но с убедителната си победа Емил Лечев заслужено получи титлата "гроздоберач на годината".

След един час на трескав труд и старание той набра впечатляващите 133,9 кг грозде и заслужено спечели голямата награда – вино за цяла година! Всеки месец, в продължение на година, той ще получава специално подбрано вино от сомелиерите на Aya Estate Vineyards.

Това първо по рода си състезание не само отбеляза началото на нова традиция за Aya Estate Vineyards, но и показа, че виното и културата в България са живи и пълни с нови възможности.

За Aya Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards е единствената винена галерия в България, разположена край село Хърсово в югозападната част на страната. Създадена от семействата на Станимир Василев и Неделчо Спасов, AYA Estate съчетава изкуство и винопроизводство, предлагайки уникална комбинация от древни винени традиции и иновации в съвременното винопроизводство. Винарната се гордее със своите биодинамично отглеждани лозя, включително редки сортове като Широка мелнишка лоза, и предлага автентични вина, вдъхновени от уникалния тероар на региона. Архитектурният дизайн на AYA Estate, дело на екипа от WhATA, съчетава модерна естетика с органично свързване с природата. Винената галерия на място представя съвременни художествени произведения, подчертавайки философията на винарната, че виното е форма на изкуство. AYA Estate Vineyards е дестинация, която предлага не само изключителни вина, но и уникални изживявания, свързани с природата, изкуството и съвременната архитектура.

За частни посещения моля свържете се с AYA Estate Vineyards на: +359 889 30 40 25

https://www.facebook.com/ayaestatevineyards

@ayaestatevineyards

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР