Алба и Аличе Рорвахер: киното е нашата религия

Краси Генова 06 September 2024

Три години делят Алба и Аличе Рорвахер в житейските им приключения. Алба се появява на този свят на 27 февруари 1979 година и е с порцеланова кожа и пронизващи сини очи. Аличе, родена четири дни след Коледа през 1981 година, е с непокорни коси, които описват около кръглото ù лице идеалната рамка на ренесансов портрет.

Прибавяме към тях розовината по бузите, ококорените кадифени очи и топлата усмивка и сякаш постигаме идеалния баланс на привидната студенина, която излъчва по-голямата сестра.

Алба и Аличе успяха да добавят с финес щипка вълшебство на големия екран и в големия живот и създадоха още един красив флорентински сюжет.

Алба е родена в самата Флоренция, а Аличе – в малко градче наблизо. Въпреки че детските им спомени са свързани с пътешествия из цяла Италия заради работата на баща им – германец, производител на мед, и Алба, и Аличе се чувстват особено силно свързани с Флоренция и културните и исторически натрупвания на този великолепен град. Неслучайно в почти всички филми на Аличе като режисьор (досега са девет) присъстват усещането за древността, препратките към митове и легенди, както и магичното разплитане на историята. Този екзотичен микс от времена и реалности Аличе обяснява със съдбоносния си път в киното.

Въпреки че в началото записва университета в Торино, специалностите изкуство и литература, скоро разбира, че я интересуват невидимите истории на хората, и започва сериозно да се занимава с документално кино. То я отвежда до седмото изкуство. Влиза в него с драмата „Божествено тяло“, която се превръща в нейна лична терапия по изясняване на връзката ѝ с религията. Признава в интервю за списание Variety, че е силно религиозна, като почти всеки италианец, но с годините узряла за идеята, че нейната и на сестра ѝ лична религия е киното.

И без съмнение Алба и Аличе Рорвахер се утвърдиха като феите на новото италианско кино, което не търси задължително отговори, а кара зрителите да се оставят на нежното течение на повествованието, действащо повече на подсъзнателно ниво. С втория си игрален филм Wonders, който участва в официалната селекция на филмовия фестивал в Кан през 2014 година, Аличе печели не само Голямата награда на журито, но и сърцата на публиката.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР