Кой познава Ники?

22 August 2024

„Рисуването опитоми хаоса, който тресеше душата ми!“, думите са на красивата художничка Ники дьо Сен Фал, чийто обсебен от демони живот, оживява в биографичния филм „Ники“.

Режисьорски дебют за френската актриса Селин Салет беше представен в програмата „Особен поглед“ на филмовия фестивал в Кан. Селин застава от другата страна на камерата, за да разкаже историята на една от любимите си художнички – Ники дьо Сен Фал, нежна като романтично видение и страховито избухваща като демоничните фигури, които преследват детските ѝ спомени (по-късно става ясно, че е била сексуално насилвана от собствения си баща).

Ролята на Ники изпълнява младата Шарлот ле Бон, която направи сериозна заявка за обещаваща кариера с участията си във филмите „Ив Сен Лоран“ и „На един черпак разстояние“. Като бивш модел тя познава света, през който преминава младата Ники. Художничката също най-напред пробива като модел, след което е забелязана от Жан Кокто и поканена за главна роля в постановката „Адската машина“.

Това е и началото на филма, което показва Ники като майка на малко момиченце и препускаща от снимки за модно списание към репетиции с Кокто, а вечерта блестяща на коктейл в изискан парижки клуб в компанията на съпруга си, писателя Хари Матюс (Джон Робинсън). Три роли в един и същи ден, които я спасяват от тъмните мисли, но и натоварват крехкото ѝ тяло на безплътен ангел. Точно в него се влюбва и швейцарският скулптор Жан Тингели (Дамиен Бонар), който е нейната голяма любов.

„Салет успява да развълнува публиката с историята на Ники, а благодарение на дизайнерите на костюмите Матийо Камблор и Марион Мюл красавицата оживява в детайли. „Ники“ обаче е прекалено напрегнат на места, а ритъмът на повествованието в един момент напомня за препускане с коне. Но въпреки това имаме един красив, тъжен и силен откъм актьорско присъствие филм!“, коментира кинокритикът Алън Хънтър от Screen Daily.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР