Между кориците

Книгите, които ви препоръчваме

20 July 2024

 

атлас на приказките
„Супа от скорпиони“ от Тахир Шах

Приказка в приказка в приказката. Тахир Шах, заклетият пътешественик, роденият в Лондон писател с афганистански корени, този път ни води из лабиринтите на въображението си. Пътят минава през джунгли, през страната на жабите, през срещи с морски чудовища и слонове и е трасиран с 10 карти на границата между реалността и фантазията от прочутия „Атлас Майор“, отпечатан в Амстердам в средата на 17. век.

Лимитирано издание. ИК „Барака“  

смехотерапия
„Сговор на глупци“ на Джон Кенеди Тул

Преиздаването на стари бестселъри в последно време набира висока скорост. Романът на Дж. К. Тул беше култов през 90-те. Игнациус Райли е 30-годишен любител на хотдога и средновековната философия, който живее с властната си майка и ненавижда заобикалящия го свят на Америка от 60-те. Спешна нужда от пари го кара да изневери на себе си, като си намери работа.

ИК „Лист

златната ябълка
„Ню Йорк“ на Едуард Ръдърфърд

Наричат Е. Ръдърфърд биограф на велики градове. След Париж и Лондон сега е ред на Ню Йорк. В два тома са разказани историите на семейства със стари пари и на бедни имигранти. Срещаме прочути личности като милиардера Дж. П. Морган, госпожа Астор – синоним на висша класа, както и емблематични кметове като Ла Гуардия и Руди Джулиани. От времето на Позлатената епоха до атентатите през 2001 г. – Градът, който никога не спи, държи буден и света с мечтите си.

ИК „Еднорог“

между US и BG
„Химни на абсурда“ от Даниел Божков-Дефото

Авторът бяга от социалистическа България през 1983 г. Сега живее в Калифорния. С други думи – външен българин. При това с остро чувство за абсурдите и тук, и отвъд Океана. Неслучайно надсловът на сборника му с етюди е „От трън, та на глог“. Книгата събира „драски и шарки“, писани сякаш на коляно – свежи, интензивни като емоции, смешни или озадачаващи, леки за четене.

ИК „Кибеа“

шапки долу
„Поп, дама, вале“ и „Смях в тъмното“ от Владимир Набоков

Вместо дижестив; за пречистване на организма с висококачествена литературна сол; като хак за умствено дълголетие. Стил, който измива срама от толкова много посредствено писане във времена на чирашки курсове и литературни еднодневки. Два романа на Набоков, събрани под един книжен покрив за оправяне на вкуса.

ИК „Колибри“

о вий, Методий и Кирил
„Под езика – 2“ от Дамян Дамянов

Йова прекрасно типографско издание кирилските букви оживяват в графични символи, илюстриращи значението на дадена дума. Буквата „Б“ е като бицепс на бабаит и е придружена от забавен „бабаитски“ стих, а „Д“ е изобразена като дома, в който според Новалис винаги се връщаме. Книгата включва 90 думи,
с които Дамян Дамянов рисува и своеобразна картина на съвременното общество.

ИК „Сиела“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР