Кои храни са най-богати на витамин А
29 May 2024
Витамин А е много важен за зрението, имунната система и клетъчния растеж. Той се съдържа в две основни форми: активен витамин А (ретинол) и провитамин А (каротеноиди, като бета-каротин). Ето някои от най-богатите на витамин А храни:
Храни, богати на активен витамин А (ретинол)
Чернодробни продукти: телешки, свински и пилешки черен дроб
Рибено масло: най-много витамин А има в рибеното масло от черен дроб на треска
Млечни продукти: пълномаслено мляко, сирене, масло
Яйца: особено богати са жълтъците на яйцата
Храни, богати на провитамин А (каротеноиди)
Оранжеви и жълти зеленчуци и плодове: сладки картофи, моркови, тиква, кайсии, манго, пъпеш
Тъмнозелени листни зеленчуци: спанак, къдраво зеле, манголд
Червени и оранжеви плодове и зеленчуци: червени чушки, домати (особено сушени домати), папая, гуава
Примерни порции и съдържание на витамин А
Телешки черен дроб (100 г): Около 6500 μg витамин А
Моркови (1 среден морков): Около 500 μg витамин А
Сладки картофи (1 среден сладък картоф): Около 1400 μg витамин А
Спанак (100 г суров спанак): Около 470 μg витамин А
Кайсии (1 сурова кайсия): Около 96 μg витамин А
Съвети за максимално усвояване на витамин А
Добавете мазнини: Витамин А е мастноразтворим, което означава, че се абсорбира по-добре в присъствието на мазнини. Добавете малко зехтин, авокадо или ядки към салатата си от спанак или моркови, за да увеличите усвояването на витамин А.
Гответе зеленчуците: Готвенето на зеленчуците като моркови и спанак може да помогне за освобождаването на повече каротеноиди и да увеличи абсорбцията.