Черешите подобряват съня и поддържат здравето на сърцето

Какво още не знаем за тези вкусни плодове?

eva.bg 22 May 2024

Снимка: pexel

В сезона на черешите предлагаме на вашето внимание няколко полезни факта за тях, които ще ви изкушат да ги включите в ежедневното си меню, ако все още не сте го направили.

Освен, че са много вкусни, те са и много полезни, като някои от ползите със сигурност ще ви изненадат. Ето част от тях

Подобряване на съня: Черешите, особено киселите череши, са естествен източник на мелатонин – хормон, който регулира съня. Консумацията на череши може да помогне за подобряване на качеството на съня и намаляване на безсънието.

Богати на антиоксиданти: Черешите съдържат високо ниво на антиоксиданти като антоцианини и витамин C, които помагат за неутрализиране на свободните радикали и предпазват клетките от увреждане. Поради тази причина те имат и силни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма и облекчаване на болката при артрит и други възпалителни състояния.

Поддържане на здравето на сърцето: Черешите могат да допринесат за здравето на сърцето, като понижават нивата на "лошия" LDL холестерол, намаляват кръвното налягане и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Подобряване на метаболизма: Черешите съдържат фибри, които подпомагат храносмилането и метаболизма.

Помощ при контрол на теглото: Черешите са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на вода и фибри, което ги прави подходящи за включване в диета за контрол на теглото.

Регулиране на кръвната захар: Черешите имат нисък гликемичен индекс, което означава, че те не предизвикват бързо повишаване на кръвната захар. Това ги прави подходящи за хора с диабет или за тези, които се опитват да контролират нивата на кръвната си захар.

Подобряване на мозъчната функция: Антиоксидантите и противовъзпалителните съединения в черешите могат да помогнат за защита на мозъчните клетки и подобряване на когнитивната функция, като потенциално намаляват риска от свързани с възрастта когнитивни заболявания.

Облекчаване на мускулна болка: Черешите могат да помогнат за облекчаване на мускулната болка и възстановяването след физическа активност, благодарение на техните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

https://brazdi.bg/

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР