Светла Карабаджакова: Виното е контакт, комуникация, любов

Десислава Найденова 22 April 2024

Снимка: Костадин Кръстев-Коко

Разговарям със Светла, управляващ собственик и красивото лице на Winebox, и няма да крия – абсолютно на една честота сме! Правят ми впечатление устремът и знанията ù, умението ù да превежда живота на език красив, свой и все пак достъпен. Това е езикът на жените, които обичат победите и знаят как да ги празнуват. Обичат и ценят също малките моменти, които променят голямата картина, а често и сами си ги създават. Жените, които разбират от вино, защото обичат вино. Жените, които имат истории за разказване.

Точно преди интервюто ни гледах филма „Добра година“ на Ридли Скот с участието на Марион Котияр и Ръсел Кроу. Той, британецът, наследява имение с лозя в Прованс, което първоначално не иска. Тя е французойка със съвсем различен начин на живот от неговия. Пламва любов. Любов към красива и интелигентна жена, към виното, към малките неща. Това променя всичко. Каква е вашата история с виното, как започна всичко?

Това е един от любимите ми филми – заради виното, но и не само. Още и заради любовта, малките детайли, мястото, моментите... Моята история с виното започна съвсем случайно. Попаднах на работно място, където изявих желание да поема отдел „Вино“, без да зная нищо за него. Колегите ми (мъже, които изявяваха интерес по-скоро към високоалкохолните напитки или към бирата) всъщност непреднамерено ми дадоха тази възможност. Не всеки тогава искаше да разбере какво е това Брунело ди Монталчино или Монтепулчано д’Абруцо... След което започнаха обучения, пътувания, дегустации, срещи с уникални хора, от които черпех, учех, обогатявах се. Срещи с уникални вина, които ме караха да искам да разбера техния свят, да се потопя в магията, поднесена в бутилка, пълна с история, с труд, с разбиране, с мисъл. Посещения на места като във филм.

Кой е любимият ви винен регион?

Eдин от предпочитаните е Шампан. Харесвам историята, харесвам напитката, харесвам ресторантите там. Обичам да се връщам, да опитвам, да попивам. При едно от посещенията с наши клиенти на един от най-добрите ресторанти в Шампан сомелиерът ни предизвика (без предварителна уговорка) с дегустация на няколко вина на сляпо. Всяко вино, което опитвахме към всяко различно ястие, беше опаковано, със скрит етикет, т.нар. сляпа дегустация. От петте вина, към петте ястия, имаше едно-единствено, което не познахме. Интересна и предизвикателна вечеря! Няма да я забравя – за първи път ми се случи в ресторант със звезди Мишлен по време на вечеря някой да се сети да ни изпитва.

Какво ви дава работата с виното?

Дава ми живот! Почти 20 години от живота ми се случиха като по книга. Дава ми лайфстайл. Дава ми срещи с хора. Дава ми любовта на тези хора, уважението, признанието, споделянето. И още повече мотивация от това. Дава ми опит и възможности. Дава ми знания. Макар че твърде арогантно ще е да си мислиш, че знаеш всичко за виното. Виното и работата с него разшириха мирогледа ми. Посещавам страхотни места, пия страхотни вина. Аз също давам много от себе си, затова и с моите партньори сме и приятели с годините.

С какво вино бихте отпразнували своя голяма победа?

С шампанско! На секундата си представих как излита тапата на една огромна бутилка Блан де Блан, специална реколта.

Какво може да накара една жена да си купи бутилка много скъпо вино или да се интересува по-задълбочено от вино?

Сещам се за различни поводи, които може да те накарат да (си) купиш много специална бутилка вино, а най-важният за мен е когато искаш да го споделиш, да го усетиш, да зарадваш, да провокираш, да го анализираш. Винаги може да има изненади. А ако виното ти е страст –  интересува те материята, харесва ти да го пиеш и изучаваш – тогава си готов да се потопиш в дълбините на всичко това.

Когато избирате да работите с някоя изба, тясно бизнес насочено ли е решението, или се е случвало и да ви докосне например историята на избата, на хората, които стоят зад нея? На какви изисквания трябва да отговаря едно вино, за да стане част от портфолиото на Winebox?

Винаги зная какво търся за портфолиото си – дали е определен регион, от който ми липсват вина, дали е сорт, дали е търговски обосновано и ако не е достатъчно търговски обосновано, трябва да носи други плюсове за компанията. Няма как всички продукти да ти носят една и съща стойност. Все още има региони, които не са в портфолиото ми. Но и това е интересно, тъй като очаквам нещо да ме изненада,  дори и след години. Не бързам с избора. Имала съм случаи, в които целта ми е била да избера една изба от регион, но имам срещи или дегустации с няколко, които са подобни като стил, качество, цени. Избирам Хората. Това е най-важният ми критерий. Интересува ме кой стои зад виното, как комуникирам, на една честота ли сме, имаме ли подобна визия как да се развива избраният бранд.

Дегустацията обхваща поред три критерия на усещането, което виното ни създава – външен вид, аромат, вкус. От какво зависи тези три неща да са в съвършена хармония?

От уайнмейкъра и от майката природа.

Какво ви движи напред, какво все още не сте постигнали, а мечтаете да постигнете?

Обичам да постигам. Но умерено. Нямам болни амбиции. Искам да се успокоя, да не живея на ръба и да не работя, седнала на ръба на стола от напрежение. Искам да работя, но да се облегна удобно. Дали е възможно? Ще пробвам. Може да ме вдъхнови нещо уж малко, което да ми даде силен тласък напред. Обичам да се оставям животът да ме изненадва. Затова няма да планирам какво още да постигам. Благодарна съм за всичко, което съм, за всичко, през което съм минала. Искам да съм в синхрон със себе си. Да се усмихвам. Душата ми да сияе. Да обичам и да съм обичана.

Какво бихте правили, ако не се занимавате с вино?

Виното завинаги ще е част от живота ми, дори и да предположим, че някой ден не се занимавам с него основно. Бих се занимавала с хоспиталити, по западен начин. Харесвам концепцията Bed & Breakfast, имам любими места в Италия и не само. Нещо мъничко, заради личния контакт с хората, нещо уютно, нещо в мой стил. Нещо, в което да съм аз, нещо като във филма по-горе. Боса, със запретната пола и коси, разрошени от вятъра. Харесвам Марион Котияр страшно много – темперамента ѝ, излъчването ѝ, женствеността ѝ. Представям си събирания с приятели, интересни теми, на чаша или бутилка вино, топъл ветрец, маса под звездите... Обичам да говоря за живота, но и да го живея!

Ако трябва да завършим с филма, с който започнахме: виното свързва ли наистина хората? 

Със сигурност! Виното е контакт. Виното е комуникация, дори и без думи. Опитваш и мълчиш понякога. Виното е любов. Любовта е най-положителната движеща сила на планетата. Парите идват след това. Обичам да харча, но първо съм се потрудила преди това. Така е поне в моя живот.

Как премина петото издание на вашето  LOVE WINES събитие през март тази година?

Петото издание на  Winebox Portfolio Tasting премина изключително успешно, лежерно, приятно. Имахме страхотни отзиви и коментари от посетителите относно организацията и винената  селекция на Уайнбокс от над 30 производителя и 170 вина, а представителите на избите, които пристигнаха от Франция, Италия, Чили, Аржентина и Испания, бяха очаровани от аудиторията – любознателни, задаващи въпроси, интересуващи се от виното и от историята зад избата. Посетиха ни около 900 души – професионални и частни клиенти. Един от вълнуващите за мен моменти беше да видя как представители на конкуренцията, с които сме и приятели, заставаха зад щандовете, за да помагат на хората, които разливат вино. Беше удивително за мен! В този момент усетих за пореден път как виното и хората, свързани с него, говорят на един език. Още едно доказателство, подкрепящо отговора ми на предишния ви въпрос.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР