Айрис ван Херпен и произходът на живота

Музеят за декоративни изкуства в Париж представя изложба, посветена на модната дизайнерка Айрис ван Херпен, истински визионер и пионер в използването на нови технологии

Калина Константинова 09 April 2024

Изложбата, посветена на Айрис ван Херпен, може да бъде видяна до 28 април, 2024 г.

Снимка: Christophe Dellière, Dominique Maitre

Селекция от повече от 100 тоалета висша мода, създадени от Айрис ван Херпен, взаимодействат със съвременни произведения на изкуството, дизайнерски обекти, корали, вкаменелости. Удивителната сценография грабва всички сетива и сякаш ни прехвърля в свят, в който сънят и реалността се преплитат.

Изложбата „Айрис ван Херпен – Извайване на сетивата“ в Музея за декоративни изкуства в Париж повдига въпроси за мястото на тялото в пространството, връзката му с облеклото и околната среда, бъдещето му в един бързо променящ се свят.

Родена през 1984 г., Айрис ван Херпен израства в холандската провинция Гелдерланд в хармония с природата и естествения свят, които заедно с класическите и съвременните танци, които тя практикува интензивно от много ранна възраст, са основополагащите елементи на нейната връзка с тялото и облеклото. „Годините, в които танцувах, ме научиха на толкова много неща, свързани както с моето тяло, така и с движението, еволюцията на формата и начините да я манипулирам. Интересът ми към модата определено се корени в танца“, споделя дизайнерката.  

Айрис завършва ArtEZ University of the Arts в Арнхем. Приета е на стаж при Александър Маккуин в Лондон и по-късно при Claudy Jongstra в Амстердам. Създава своя собствен лейбъл Maison Iris van Herpen през 2007 г. и още същата година дебютира с първата си колекция „Chemical Crows“ на Седмицата на модата в Амстердам. Повратна точка в нейната кариера е представянето на първата рокля от колекцията „Crystallization“, през 2010 г., изработена с 3D принт. Четири години по-късно дизайнерката се присъединява към престижната Chambre Syndicale de la Haute Couture в Париж.

Ван Херпен е една от първите дизайнерки, които се обръщат към 3D принтирането като техника за конструиране на облекло. В работата си тя съчетава тънкостите на занаятчийството с пионерския дух на иновациите, като премахва границите и отваря практиката си към множество дисциплини.

Истински артист с много таланти, тя създава творения, които са много повече от рокли. В своите колекции отразява теми като вода, въздух, безтегловност, кристализация, метаморфоза, хипноза, осъзнато сънуване, прераждане… Отблъсква решително границите на класическия и традиционен начин на мислене и виждане, изследва потенциала на въображението да трансформира възприемането на света, който тя иска да омагьоса отново.

През последните години предпочита екоотговорни методи на производство, както се вижда от някои модели, направени от рециклирана пластмаса. През 2012 г. музеят Groninger организира първата голяма изложба, посветена на нейното творчество. Днес Айрис ван Херпен е международно призната като един от най-известните и изненадващи модни дизайнери на своето поколение.

Ретроспекцията в Музея за декоративни изкуства в Париж е структурирана около девет теми и отразява самата същност на работата ѝ, хармонично преплитаща мода, съвременно изкуство, дизайн и наука. Темата за водата и произхода на живота открива изложбата. Най-новата ѝ колекция „Carte Blanche“ е в диалог с произведението „Origins“ на Дейвид Спригс и сякаш потапя посетителите във  „водна вселена“.

Под повърхността на океаните остава свят, невидим, но толкова важен за живота на Земята. През 2020 г. в колекцията си „Sensory Seas“ Айрис ван Херпен се вдъхновява от тази екосистема и съществата, които я обитават, за да очертае линиите и да оформи текстурите на своите рокли. Подобно на майсторите стъклари от 19. век Леополд и Рудолф Блашка, които създават удивителни стъклени модели на морски създания, Айрис ван Херпен ги пренася с нови технологии и въображение в света на висшата мода. Невероятното богатство от микроскопични организми ѝ позволява да открие нов естетически език и ѝ помага в търсенето на иновативни материи. Анатомията е друга много близка нейна тема. Тя анализира човешкото тяло, скелета, мускулите, кожата, подобно на старите майстори. Нейните рокли и хибридни структури се превръщат в проекция на нашата вътрешна конструкция.

Омагьосана от изкуството на Йеронимус Бош още от дете, Айрис ван Херпен изследва фантастичния свят на художника, емоциите и страховете в него. Литературата от символистичния и сюрреалистичния период, както и митологията също ѝ предоставят метафори, с които обновява конвенционалния език на модата. Феномени като осъзнатото сънуване или хипнозата ѝ позволяват да разшири границите на модата отвъд простото визуално възприятие – в опит да предизвика емоционално преживяване, свързвайки всички сетива.

Динамика на структурите, Алхимично ателие, Кабинет на любопитството, Мрачна митология, Нова природа са другите теми, които ни показват гениалността на дизайнерката и нейния неспокоен дух в търсене на вдъхновение. Изложбата е придружена от музикална композиция, специално създадена от Салвадор Брийд, която обогатява цялостното преживяване на това пътуване из чудни светове, изпъстрени с  открития и експерименти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР