На ски… в Турция

На два часа път със самолет от Истанбул се намира град Ерзурум и планината Паландьокен, която предлага чудесни възможности за зимни спортове шест месеца в годината

Калина Константинова 17 March 2024

В град Ерзурум се намира един от водещите ски курорти в Турция. Планината Паландьокен предлага чудесни възможности за зимни спортове шест месеца в годината.

Домакин на зимната Универсиада през 2011 г. и на Зимния фестивал на европейските младежки олимпийски игри през 2017 г., курортът Паландьокен е класиран на 18-то място в списъка на The New York Times от 41 най-добри световни ски курорта.

Намира се на 7 км югозападно от Ерзурум и предлага едни от най-дългите ски писти в Турция. Пистите Ejder и Kapıkaya са с олимпийски размери и са подходящи за ски слалом и гигантски слалом. Общата дължина на пистите е 28 км, като най-дългата е с дължина 12 км и денивелация 1100 м. Курортът разполага с кабинков лифт, осем седалкови лифта, които обслужват 22 писти на площ от 4,6 кв.км.

Пистите са осветени, което прави възможно карането на ски до по-късно пред деня.

Курортът разполага с чудесни хотели, между които петзвездните Polat и Sway. Музикалният фестивал Frozen е едно от най-известните събития, което предлага концерти на живо, DJ партита и много забавления.

Интересен за посещение е Ерзурум, един от най-старите населени градове в Анадола и важен център за няколко цивилизации и империи.

В него има следи от хетско, урартско, византийско, селджукско и османско владичество. Културен център с прекрасна природа това е градът с най-висока надморска височина в Турция (1900 м), а населението му е 300 хиляди души.  Разстоянието между Анкара и Ерзурум е над 800 километра, а между Ерзурум и Истанбул е над хиляда и 200 километра (2 часа със самолет). От Анкара до Ерзурум може да се отиде с бърз влак. Като най-важен център на региона градът разполага и с летище.

Строителството на замъка Ерзурум, разположен в центъра на града, датира от урартския период. След асирийците, сасанидите, персите, арабите, римляните и източните римляни, турците го превземат през 11-ти век.

Часовниковата кула (намираща се в замъка) се смята за един от най-старите паметници от ислямската епоха. Тя е построена като минаре от владетеля Saltukid Ebu'l Kasım в средата на 12 век. В началото на 19 век горната част на минарето се срутва. Впоследствие  е преустроена в часовникова кула.

Архитектурата на замъка Ерзурум е повлияна от няколко епохи и стилове. Стените на крепостта са изградени от големи камъни и имат внушителна височина и дебелина. Има няколко бастиона и кули, които допълват нейния военен облик и осигуряват красива гледка към околния град.

Историята на крепостта е свързана с няколко легенди и митове. Една от най-известните легенди разказва, че в тунелите под крепостта има скрито съкровище.

Друг важен исторически обект е Çifte Minareli Medrese, ислямско училище, датиращо от 13 век. Известно е с красивите си двойни минарета. Нарича се още „Хатуние Медресе“, тъй като се предполага, че е поръчан от Хунди Хатун, дъщерята на селджукския султан на Кайкубад I, или от Падишах Хатун от Илханидите.

В двора на медресето, заобиколено от помещения с арки и ниши, са изложени различни произведения на изкуството-тъкани, платове, килими, накити.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР