Уилям Болдуин - все още много желан от Чайна

28 January 2024

Уилям е част от великолепната холивудска четворка – братя Болдуин. Докато следва политически науки, е модел на бельо на Calvin Klein, след това играе епизодична роля в „Роден на 4 юли“ и минава през хитови филми, в които си партнира с Ричард Гиър, Анди Гарсия, Джулия Робъртс, Робърт де Ниро, Кийфър Съдърланд.

Напоследък го гледахме в сериалите „Мръсни секси пари“ и „Хавай 5.0“. Беше в България за снимките на филма „Майка ми е космонавт“, чието действие се развива в Източния блок и по поканата на „Синелибри“ оглави журито на фестивала. На сцената на зала 1 на НДК, преди да обяви победителя в конкурсната програма, Болдуин сподели, че е впечатлен от отличното ниво на работа на екипа и от високия професионализъм в селекцията. „Трябва да се гордеете с мащаба на този форум и качественото кино, което достига до вас“ – каза той.

Били, как си представяхте Балканите и Източния блок, когато следвахте политически науки в университета?

Тогава моят фокус беше Студената война и представата ми за тази част на света беше по-различна. Беше ми любопитно да дойда. Мина много време, преди да се случи. И сега, когато съм тук, все още мога да видя остатъците от миналото, за което съм учил, например сградата, в която беше пресконференцията на „Синелибри“ (сградата на БТА) – много ми беше интересно да видя тази солидна постройка, останала от комунизма. В България съм за първи път, но в региона – не. Работил съм в Румъния, Сърбия, Косово и Албания и харесвам много неща по тези ширини. Харесвам хората тук, силата им, непокорството, харесвам изкуството, мощта на културната история. Любопитна ми е историята на конфликтите в този район.

Съжалявате ли понякога, че не продължихте да се занимавате с политика, а станахте актьор?

Не, защото последвах мечтата си. Работил съм за кратко за депутат в Лонг Айлънд по време на правителството на Рейгън. И може би можех да стана шеф на екипа на американски сенатор. Може би щях да имам голяма мощ, но макар да прозвучи нескромно, особено за ушите на някои политици, колкото по-известен съм и благодарение на това, че съм добре информиран, толкова по-голямо влияние имам с каузите, които защитавам, и с моите политически възгледи.

Бях активист още на 15-годишна възраст. Тоест бях активист, преди да бъда известен. От друга страна, когато оглавявах организация с нестопанска и неполитическа цел (Уилям Болдуин е президент и сред основателите на Creative Coalition (CC) – организация на професионалистите в изкуството и шоубизнеса), в която членуваха Сюзън Сарандън, Тим Робинс, Шон Пен, Робин Уилямс, брат ми Алек Болдуин, ме канеха да участвам в дебати в най-ярките токшоута. Телефонът ми пушеше от покани да съм на едно или друго събитие. И все пак винаги съм се съобразявал да участвам в разговори, за които съм подготвен и в които има смисъл да споделя мнението си. Тоест – ако искате да говоря за права, свързани с изкуството – окей, за правителствените фондове, свързани с изкуство – добре, или за създаването на текстове, които да бъдат в основата на произведения, излъчвани по телевизията и в киното в САЩ – великолепно! Обаче да коментирам в политическо шоу наравно със сенатор конгресмен, генерал и адмирал дали не би или би трябвало да завземем Ирак, само за да кача още рейтинга на предаването, защото съм знаменитост… Такива предложения отказвах.

Слушайки имената на всички тези филмови легенди, които споменахте, и като имам предвид в какви филми сте играли, от какво семейство сте, имам чувството, че говоря с някой от „Страната на чудесата“. Вие как се чувствате да сте част от нея?

Децата ми са племенници на Алек Болдуин и Ким Бейсинджър. Братовчедка им Хейли (дъщерята на Стивън Болдуин) се омъжи за Джъстин Бийбър. Баба им – майката на съпругата ми Чайна Филипс – Мишел е от бандата Мamas and the Papas, била е гадже с Мик Джагър и Джак Никълсън и за кратко съпруга на Денис Хопър. Тоест моята Чайна е наричала тези известни мъже – „татко“. Майкъл Джексън я е водил на зоологическа градина. Сега жена ми е вокал на популярната група Wilson Phillips.

Но аз никога не съм се идентифицирал с Холивуд. Когато децата ми бяха малки, избрах да ги отгледам далеч от влиянието му. Постарах се да живеем на 100 километра оттам, на 50 мили – от Ню Йорк. Заведох ги в Санта Барбара. Факт е, че там наши съседи са Опра Уинфри, Дрю Баримор, Елън Дедженерис, Кевин Костнър, принц Хари и Меган. Но аз си позволих да живея нормален живот, да поставя семейството си пред кариерата, да водя децата си на училище, да им приготвям закуска, да им помагам да се обличат, да уча тях и приятелите им да играят бейзбол. За приятелите им съм просто Били. И ги виждам как се смеят, когато някой се развълнува, че ме вижда на живо и иска да се снима с мен.

Дано не прозвучи обидно или като критика, но не живея живота на Джъстин (Бийбър) и Хейли Болдуин. Конър Макгрегър беше вчера в същия хотел, в който съм аз в София и имаше 50 бодигарда в лобито. Това е неговият живот, защото е толкова гигантска звезда. И все пак при всички известни хора е различно. Мат Деймън разказваше как децата му учели в едно и също училище с децата на Брад Пит. И когато се появявал джипът на Брад Пит, от който излизали охранители, за да отворят вратите на децата му, веднага се втурвали папараци да го снимат. В същото време Мат Деймън пресичал улицата, водейки дъщеря си за ръка, подхвърлял: „Здрасти, Брад“, без въобще някой да го забележи. Мат Деймън изглежда като обикновен човек. Не казвам нищо лошо за Брад Пит. По някаква причина планетата се обедини около идеята, че е толкова гигантска звезда, че папараците и феновете се побъркаха.

Така че това с известността не ми е много ясно. И не се замислям много по този въпрос. Просто си живея живота, правя своите избори и не се приемам като различен или специален. Ако ти примерно ме чувстваш, това е твой избор.

Пречи ли ви понякога прекомерното внимание?

Понякога. Рядко е проблем. Ако съм на премиера и всички ме снимат, когато минавам по червения килим, не бих скочил да ударя някой фотограф, но ако съм на вечеря на свещи зa Свети Валентин със съпругата ми и празнуваме нейната 50-годишнина и нашата 25-годишнина заедно, тогава не мисля, че е редно да ни безпокоят.

Истина ли е, че семейството ви произхожда от едни от първите колонизатори на Америка, акостирали с кораба „Мейфлауър“?

Да. И историята е много интересна. И тя започва от един господин на име Джон Хауланд, който пътувал с „Мейфлауър“. Буря го изхвърлила от палубата в морето и го обявили за мъртъв. Той обаче, плувайки, успял да сграбчи едно от въжетата на кораба. И по въжето, по въжето… накрая го изтеглили обратно. Това спасило живота му. „Мейфлауър“ акостирал в Плимут, в Масачузетс. Джон е бил 20-годишен, живял още 60 години в Ню Ингланд и имал 10 деца. Негови наследници са Сара Пейлин, която се кандидатира за вицепрезидент, цялото семейство на Джордж Буш, Франклин Рузвелт, Хъмфри Богарт, Чеви Чейс, Уилям Ейч Мейси, Кристофър Лойд от филма „Завръщане в бъдещето“, основателят на мормонската църква Джоузеф Смит, едно от момичетата на Бонд – шведската актриса и модел Моуд Адамс, един от най-известните педиатри в американската история д-р Бенджамин Спок и братя Болдуин. Всички, които изброих, сме роднини. Живея в Санта Барбара близо до Кристофър Лойдс и когато го виждам, се обръщаме един към друг с „братовчеде“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР