Като портрет на Анджела

Домът на Анджела Родел и нейното семейство на последния етаж в стара софийска сграда ни посреща с топлина, спокойствие и артистичност

Калина Константинова 25 January 2024

Чувстваме се привилегировани да сме „на гости“ на свързаната с много изкуства, талантлива и отдадена преводачка Анджела Родел. И тъй като почти винаги жилищата са отражение на собствениците, питаме се дали в него ще открием нейната широка усмивка, положително отношение към света, деликатност?

Тя живее тук с дъщеря си Керана, съпруга си Виктор и Хера - котка, необикновена, разбира се.

Срещаме се с архитект Надежда Сучева, автор на интериора на този дом. Надежда е завършила УАСГ и освен с архитектурни проекти се занимава и с проекта ruralheritage.bg (посветен на архитектурните съкровища на българските села) и @E.T.I.K.A. (бранд за устойчиви и социално ангажирани ръчно плетени пуловери).

Преди да започнат съвместна работа, двете с Анджела не се познават. Връзката осъществява Сара, предишна клиентка на Надежда, която препоръчала услугите ѝ, показвайки своето жилище.

Надежда си спомня за първата среща с Анджела и нейното земно и топло излъчване, допълнени от позитивизъм и деликатно чувство за хумор.

Апартаментът е търсен дълго. Намира се в центъра на София, на последен етаж (с таванско помещение) в стара сграда без асансьор, строена 30-те години на миналия век.

Притежавал чар и автентичност, най-вече заради високите тавани и прозорци, запазените настилки (терацо и рибена кост) и гипсовите елементи по таваните… Завареното състояние не било лошо, но, разбира се, като всяко старо жилище се е нуждаело от основен ремонт.

Желанието на собственичката било да го превърне във функционален мезонет, свързвайки двете нива, с голяма и хубава баня, просторни стаи, места за съхранение, като намесите да са точно колкото е необходимо – без да се прекалява с ненужни дейности, мебелировка и декорации.

„Започнахме с различни сценарии за функционална организация и прекрояване на пространството и избрахме водещ вариант, който да се доразвие с повече детайли. Финалното решение отговаряше на всички поставени пространствени изисквания и предоставяше най-удачния начин за свързване на двете нива. Най-голямото предизвикателство откъм време и ресурс беше именно свързването на нивата – намирането на адекватно конструктивно решение и самото изпълнение, споделя Надежда.

След финалното разпределение и организация идва ред на разговора за интериорния дизайн.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР