Следпразничен детокс

Помислете за Dry January, обогатете менюто си с тези храни и се поизпотете

eva.bg 02 January 2024

Ако сте се натоварили по празниците, ето какво можете да направите, за да влезете по-бързо във форма.

Като за начало наистина забравете за алкохола. Направете го за няколко дни (или се включете в Dry January), за да не се дехидратирате допълнително и да не затормозявате излишно организма си. Ще се наложи да спрете и кафето за известно време, колкото и да ви се вижда невъзможно. Заменете го със зелен чай и вода.

Да, пийте вода, много вода. По-големите количества вода ще подпомогнат функцията на храносмилателната и отделителната система, така ще изхвърлите по-бързо токсините. Сутрин започвайте с чаша топла вода с лимонов сок и резен лимон. През деня винаги имайте подръка бутилка с вода.

Черният дроб е основният отговорник за борба с токсините. Можем да му помогнем, като за няколко дни обогатим значително менюто си с храни, които имат способността да го пречистват: зеленолистни зеленчуци, броколи, червено цвекло, чесън, грейпфрут, лимон, авокадо, ябълки, орехи, куркума, зелен чай. Спрете захарта и храните с добавена захар.

Знаем, че фибрите се свързват с токсините и така ги извличат от тялото ни. Освен това ни държат сити за по-дълго време. Ето защо е добре да включите в менюто си храни, богати на фибри. Такива са пълнозърнестите храни, трици, овесени ядки, ленено семе, бобови, кафяв ориз, броколи, брюкселско зеле, карфиол, артишок, моркови, червено цвекло, ябълки, круши, банани, къпини, авокадо.

Паралелно с детоксикиращите храни наблегнете на физическата активност. Когато спортуваме, се потим. Чрез потта тялото се охлажда и изхвърля токсини.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР