Диляна Ангелова: Задачата на твореца е да даде максимума от себе си

25 жени, 25 дигитални корици и силата да вдъхновяваш за 25-я рожден ден на EVA

Люба Вангелова 18 December 2023

Снимка: Костадин Кръстев-Коко

„Класа, стил и доброта“ е нейната дефиниция за красота. За някои може да звучи леко архаично, но зад това определение прозират ценности. То принадлежи на Диляна Ангелова, собственик и основател на Salon de Beauté chez Dilyana Angelova и героиня в проекта на ЕВА „Силата да вдъхновяваш“.

Разговорът ни ми разкри голяма част от професионалния свят на Диляна, който пък е в дълбоко взаимодействие с личността ѝ. Поговорихме за важността на грижата не просто за косата, а за начина, по който се чувства клиентът, за емоционалната връзка с него, за отношенията и процеса на изграждане на имидж, за постоянното усъвършенстване и развитие. Началото на 30-годишния ѝ професионален път съвпада с тогавашния момент на абсолютен минимум за кариерно развитие – оскъдна информация за световните тенденции, недостатъчно развити и осъзнати естетически потребности.

Благодарение на дръзките хора и желанието им за свобода във визията и прическите им ситуацията започва да се „раздвижва“ и полето на изява на коафьорите постепенно се разширява. За да се стигне до днес: „Дори самият въздух в салона е различен! Клиентите ни днес са не само по-осведомени и взискателни, но и ценят цялостното преживяване тук. Сега повече от всякога всичко има значение – от продуктите, които използваме, до атмосферата в салона, индивидуалното преживяване, което кара клиента да се върне отново тук“.

В разговора с Диляна за вдъхновяващия ѝ път се откроиха няколко важни момента.

ПРОФЕСИЯТА

Динамиката е постоянен спътник в професията ѝ и я изправя пред едно от най-големите ѝ предизвикателства – непрестанното развитие. Диляна посещава по няколко курса и семинара годишно, като държи да осигурява възможности за развитие и на екипа си. За нея развитието е отговорност: „Ние сме творци и нашата задача е да дадем максимума от себе си, за да можем да постигнем резултати, които след ден или месец вече не са същите, но задължително оставят трайна следа в съзнанието на клиента“. Пандемията пък била моментът, който ѝ показва „кой наистина е ценен за своите клиенти“.

„Успехът не се измерва в награди, а в това колко съм доволна от постигнатото и колко дълбоко съм свързана с тези, които доверяват външния си вид на мен и моя екип.“
ЕМОЦИИТЕ

Без емоция не се получава – тя е сърцето на професията. Диляна споделя още, че фризьорите използват доста психология в работата си, без която няма как да вникнат в истинските желания на клиентите. Резултатите не се постигат без вложена емоция. Многократно е била свидетел на житейски промени, първото свидетелство за които е промяната на косата: „За мен е важно да разбирам емоцията на клиентите си, кой през какво преминава и как промяната, която създавам, ще се отрази на бъдещето на човека“. Емоционални са и жестовете на признателност към нея – сълзите в очите на булка, благодарност, изразена чрез прегръдка, усмивка или грейнала от удивление физиономия. Моменти, в които думите са слаби.

КЛИЕНТИТЕ

Това е съществена отличителна характеристика на Salon de Beauté – лоялните клиенти. „Създаването на връзки с клиентите е изкуство. Те ни се доверяват години след години, защото тук са у дома“, споделя Диляна. Ключово за тези отношения според нея е доверието, изградено чрез персонален подход и спазване на професионална дистанция. Правилата за общуване са естествено вградени в комуникацията с всеки, прекрачил прага на Salon de Beauté. Усещането за уют обгръща мигновено. Дискретност, уважение и сензитивност към индивидуалността са част от персоналното отношение и създават комфорт и сигурност. Диляна особено държи на т.нар. меки умения и се стреми да помага на екипа за овладяването им – „да комуникират с клиентите, да достигат до зрънцето в очакванията на клиента“.

От друга страна, част от професионализма е и да отказва на клиентите, когато искат „точно такава прическа: „Трябва да бъдем искрени и да кажем „Не“. В практиката си Диляна многократно се е аргументирала в такива ситуации, което само по себе си изисква умел от психологическа гледна точка подход.

УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО

Въпреки динамиката и предизвикателствата, въпреки влаганата емоция и неизвестността, професията носи за Диляна голямо удовлетворение най-вече с възможността за постоянно развитие и проява на творчество. Новостите ѝ дават усещане за постоянно движение. Вълнуват я новите тенденции, навлизането на нови технологии. Ежедневието ѝ и работата на Диляна са в постоянен синхрон и взаимодействие. „Струва ми се, човек няма как да бъде един в работата си, друг сред приятели, трети у дома.“ Тя не е от тези хора. Често ѝ се налага да работи в моменти, когато другите почиват. Дори само това показва колко отдаден на професията си трябва да бъде един фризьор.

ЕКИП

За Диляна особено важно е да бъде вдъхновяващ лидер и да мотивира екипа си – да им предаде енергията за нови проекти, стремежа за развитие и движение напред, стимула да са активни. Това е огромна част от удовлетворението, което ѝ носи работата ѝ с хора. И най-сигурният показател, че следва правилната посока. Затова благодарностите ѝ са към екипа ѝ: „Благодаря на моя екип за доверието, което ми гласуват. Благодарение на труда им сме не просто добри, а най-добри сред най-добрите, и това е свидетелство за обичта и ангажимента, които полагаме в работата си. Благодаря, че заедно преодоляваме предизвикателствата и се развиваме в хармония“.

УСПЕХЪТ

Безкрайно много са определенията за успех. За Диляна той е: „Баланс между това как ме виждат клиентите, колегите и как се виждам аз самата. Успехът не е статично състояние, а постоянно движение напред“. У нея блика нестихващ стремеж за постоянно усъвършенстване. Уверява ме, че не си представя този стремеж да липсва у когото и да е, независимо от професията му, ако иска днес да е по-добър от предходния ден: „Ако изгубя желание да се усъвършенствам, сигурно изобщо ще спра да се занимавам с това, с което се занимавам. Но, честно казано, не вярвам да се случи някога“.

Помолих я да опише бранда си, но тя предаде думите на клиентите си, които според нея са по-истински: „Salon de Beauté chez Dilyana Angelova e място на незабравимо преживяване, с внимание към всеки детайл в името на постигането на най-доброто АЗ“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР