Сладки картофи с билки и чесън

Най-вкусните и ароматни печени картофки

eva.bg 02 December 2023

Снимка: freepik.com

Усещате ли аромата на мащерка и розмарин?

Този пикантен прочит на сладките картофи разчита на билки и аромати, за да тушира сладостта и да създаде красиво балансирано ястие.

Ако не обелите картофите, те ще запазят известна текстура след печене, но ястието се получава също толкова добре и с белени картофи. Потърсете сладки картофи с приблизително еднакъв диаметър, което ще им помогне да се сготвят с еднаква скорост. Опитайте пушен червен пипер вместо сладък, за да им придадете още по-пикантен вкус.

Необходимите продукти за 6 порции:

  • 2 кг сладки картофи, нарязани на шайби
  • 2 с.л. масло, разтопено
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. нарязана прясна мащерка
  • 1 ч.л. нарязан пресен розмарин
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • ¾ ч.л. сол
  • ½ ч.л. млян черен пипер
  • 1 чаша зеленчуков бульон
  • 2 големи скилидки чесън, настъргани

Начин на приготвяне:

Поставете решетката в горната част на фурната. Загрейте предварително до 250 градуса.

Сложете нарязаните сладки картофи, маслото, зехтина, мащерката, розмарина, червения пипер, солта и черния пипер в голяма купа. Разбъркайте всичко много добре.

Подредете на един слой в метална тава за печене. Печете, като обърнете картофите веднъж, докато покафенеят, 25 до 30 минути.

Разтворете бульона в чаша, добавате чесъна. Внимателно сипете сместа в тавата. Продължете да печете, докато поеме по-голямата част от течността и картофите станат много крехки, още около 15 минути.

Сервирайте ястието горещо.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР