Усещате ли аромата на мащерка и розмарин?
Този пикантен прочит на сладките картофи разчита на билки и аромати, за да тушира сладостта и да създаде красиво балансирано ястие.
Ако не обелите картофите, те ще запазят известна текстура след печене, но ястието се получава също толкова добре и с белени картофи. Потърсете сладки картофи с приблизително еднакъв диаметър, което ще им помогне да се сготвят с еднаква скорост. Опитайте пушен червен пипер вместо сладък, за да им придадете още по-пикантен вкус.
Необходимите продукти за 6 порции:
- 2 кг сладки картофи, нарязани на шайби
- 2 с.л. масло, разтопено
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. нарязана прясна мащерка
- 1 ч.л. нарязан пресен розмарин
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- ¾ ч.л. сол
- ½ ч.л. млян черен пипер
- 1 чаша зеленчуков бульон
- 2 големи скилидки чесън, настъргани
Начин на приготвяне:
Поставете решетката в горната част на фурната. Загрейте предварително до 250 градуса.
Сложете нарязаните сладки картофи, маслото, зехтина, мащерката, розмарина, червения пипер, солта и черния пипер в голяма купа. Разбъркайте всичко много добре.
Подредете на един слой в метална тава за печене. Печете, като обърнете картофите веднъж, докато покафенеят, 25 до 30 минути.
Разтворете бульона в чаша, добавате чесъна. Внимателно сипете сместа в тавата. Продължете да печете, докато поеме по-голямата част от течността и картофите станат много крехки, още около 15 минути.
Сервирайте ястието горещо.