Какво ще подариш за Коледа на най-добрата си приятелка?

Хм, познаваме се от толкова години, че вече идеите ми са се поизчерпали. Или пък не... И посягам към Storytel.

Десислава Найденова 08 December 2023

Аз лично, като филолог и автор на детска книга, отговарям веднага: КНИГА! Знам, че се познаваме от толкова години. Знам, че вече всичко съм ѝ подарявала, но... моята най-добра приятелка е човек, който имам чувството, че чете по около 200 заглавия на година. Не знам как го постига, аз не успявам, но пък имам нещо предвид за 2024 г. – ще ви споделя накрая.

Към книгата бих добавила луксозна кутия ароматен чай и билет за театрална постановка. Или ваучер за любимия ѝ италиански магазин за козметика плюс самолетен билет за Флоренция. Или нещо друго, но задължително концептуално. Това ни е традиция.

Да се върнем на книгата. Както вече стана ясно, най-добрата ми приятелка обожава света на книгите. И като нейна най-добра приятелка аз бих искала да оставя избора за следващите 200 (или вероятно повече) заглавия в нейните ръце. Как ли би реагирала, когато разбере, че с абонамент в Storytel може да избира между 500 000 аудиокниги, 5000 от които – заглавия на български език?

Най-вълнуващото заглавие до края на годината (от 7 декември) е с любимия ни Шерлок Холмс и няма как да не ми е любопитно. Най-известният детектив в света се завръща в дългоочакваната първа част от трилогията „Преди Шерлок: Червеният кръг“, която ще е достъпна само в платформата за аудио и е-книги Storytel, след сключеното ексклузивно споразумение с компанията, която държи правата за книгите на сър Артър Конан Дойл. Аудиокнигата, в която действието се развива 40 години напред във времето, е написана под творческото ръководство на автора на телевизионни бестселъри, филми и романи Антъни Хоровиц заедно с прочутата писателка на трилъри Сара Дж. Нотън.

Шерлок Холмс аз и моята най-добра приятелка асоциираме с Робърт Дауни Джуниър, когото меко казано много харесваме. Дауни се превъплъти блестящо в образа на гениалния детектив във филмите на Гай Ричи, а д-р Уотсън бе изигран от Джуд Лоу. За да достигне до българската публика „Преди Шерлок: Червеният кръг“, е замесен още един любим актьор и въздействащ мъжки глас – Калин Врачански.

Предстоят и коледни заглавия, някои от които са „Деветият живот на Бъркс“ на Вероника Любенова, „Дневникът на Ноел“ на Ричард Пол Еванс, „Вълшебство в полунощ“ на Ралица Мерджанова (от 9 декември). Чудесни попадения за времето, в което човек е сгушен под одеялото на дивана с чаша чай в ръка.

Други заглавия, които се очакват този месец, са „В Хиляда и една нощи“ на Тахир Шах (от 15 декември) и „Сплавта на закона“ (4-та от поредицата „Мъглороден“) на Брандън Сандерсън (от 17 декември). „Розовият балон“ на Антоанет Пепе се очаква през януари.

„Братята с лъвски сърца“ на голямата Астрид Линдгрен излиза точно на Коледа. Като бяхме малки, спомняте ли си, че слушахме приказки на плоча? Ами това е нещо подобно, само технологиите са на друго ниво днес.

Сред едни от най-популярните заглавия в платформата са „Времеубежище“ (с гласа на Владо Пенев), „Шантарам“, „Тънкото изкуство да не ти пука“, автобиографията на Арнолд Шварценегер „Зов за завръщане“, „Глюкозната революция“. За последната си говорихме с моята най-добра приятелка точно преди няколко дни...

Сещам се и за друг разговор, в който тя ми сподели, че е увлечена по подкасти напоследък. В Storytel може да бъде открито разнообразно съдържание и в този модерен формат. Така че ето, в десетката съм и тук!

Като динамични градски хора, какво не ни достига, задавали ли сте си този въпрос? Време. Състезаваме се с времето от сутрин до вечер, ден след ден. А всъщност докато пътуваме в градския транспорт или в колата си, докато домакинстваме, спортуваме или се разхождаме, можем да слушаме аудиокнига. Все повече се замислям дали да не спретна и един подарък „от мен за мен“ – абонамент за Storytel. Работата ми е свързана с текстове, целодневно писане, четене и редактиране, съответно вечер трудно мога да накарам себе си да отворя книга. След като съм пожелала „лека нощ“ на дъщеря ми и най-накрая съм си легнала с книга в ръка, обикновено заспивам на петата страница.

Всъщност ако искате да си подарите абонамент, декември е чудесен месец за това, защото за всички нови или неактивни клиенти Storytel предлага абонамент за първия месец само за 2 лв. Годишният пък е с 30% намаление и ще ви струва общо 109 лв. Същите са и условията, ако решите да купите подаръчен ваучер за годишен абонамент за някого. Ваучерите са с опция за 1, 3 и 6 месеца.

Та моят нов подход, за който загатнах в началото, е да си организирам Audiobook Challenge. И в края на 2024 г. тегля чертата и броя колко заглавия са минали през ушите и сърцето ми.

И така... Aбонамент за Storytel за най-добрата ми приятелка за Коледа, за да ѝ дам богат избор. New Year Resolution за мен под формата на Audiobook Challenge, за да видя докъде ще стигна. Готова съм.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР