В кухнята с Eмилия
Ухае на сладко от сини сливи с анасон и стари фамилни рецепти
Диана Шингарова 18 November 2023
В красивия и уютен бутиков комплекс Carpe Diem на семейство Стефанови чистата храна е мисия, която ги отвежда до село Сладка вода в района на Провадия, където отглеждат плодовете и зеленчуците за бизнеса си. Тяхната визитна картичка са заведенията с морска и европейска кухня Mr. Baba, The Sea Terrace и сладкарницата Nero във Варна.
С Емилия Стефанова ще влезем в кухнята на Carpe Diem и ще ви разкрием тайната на три от рецептите, които съдържат традициите, вкуса и аромата на мястото.
Емилия често готви за гостите си. Ще започнем с рецепта от семейния тефтер със сезонни зеленчуци, отгледани тук, ще опитаме и една от най-харесваните и често поръчвани рецепти – „Заек със сини сливи и бекон“, и ще подсладим финала с най-ароматното сладко с канела и анасон.
Сладката, които са приготвени тук на място по идея на собственичката, са най-разнообразни. Непременно опитайте праскови с кайсия и розе, кайсии с бадем и ром, сливи с шоколад и червено вино, ягоди с босилек, балсамов оцет и черен пипер. Бурканчетата с вкусните комбинации от плодове и подправки може да отнесете със себе си, за да ви напомнят за чудесните мигове, прекарани тук сред чиста природа и приятели.
ЗАЕК СЪС СИНИ СЛИВИ И БЕКОН
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
• 1 заек на порции
• 150 г сушени сини сливи, поръсени с 50 г кафява захар и коняк
• 5-6 глави кромид лук или 500 г балучки
• 1-2 големи моркова
• магданоз
• 50-60 г бекон на кубчета
• сол
• черен пипер
• прясна мащерка
• кубчета пресен домат
За повече аромат първо запържваме бекона. Запечатваме заека от двете страни и в същия тиган задушаваме морковите, лука, чесъна, добавяме бекона, солта, черния пипер, кубчетата домат. Накрая прибавяме сините сливи. Прехвърляме в тава и печем 1 час и 15 минути под фолио, после запичаме без фолио. Сервираме с пюре от кореноплодни или само поръсено с магданоз.
КОНФИТЮР ОТ СИНИ СЛИВИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
• 2,5 кг сини сливи, разполовени и без костилки
• 2,5 кг захар
• 2 пръчки канела
• 1 звезда анасон
Посипваме сините сливи със захар, разбъркваме добре, добавяме 2 пръчици канела и звездата анасон. Оставяме да постои 2-3 часа. Печем на 175 градуса за час, час и половина, като разбъркваме периодично. Пълним бурканчетата, докато е горещо сладкото, и затваряме добре. Оставяме ги обърнати да изстинат. Така приготвеното сладко от сини сливи е и страхотна добавка към домашен сладолед.
ЯСТИЕ С ПИПЕР И ПАТЛАДЖАН
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 6 ПОРЦИИ:
12 месести хубави пиперки – изпечени и обелени. 3 средни патладжана (по-добре от шарените) обелени, нарязани на шайби, киснати за 20 минути (но не повече) в подсолена студена вода. После ги подсушаваме, овалваме в брашно и пържим на тиган. Отцеждаме ги. Изпържваме и обелените печени пиперки. Подреждаме ги в подходящо за сервиране плато. Отгоре редим и патладжана.
Приготвяме сос от хубави зрели домати, зехтин, скилидка чесън, риган, черен пипер. Когато сосът се сгъсти, добавяме две щедри шепи магданоз. Разбъркваме и заливаме ястието с горещия сос. Сервираме с хубаво бяло сирене и топъл хляб. Това ястие се сервира и студено. Дори е още по-вкусно на следващия ден. Отлично е като гарнитура, предястие или основно. „Това е любимата ми рецепта от детството“, споделя домакинята.
И както често обича да казва Емилия:Да ви е вкусно!