Да хакнем кода на увереността

Зарежете диетата, оставете сокоизстисквачката, погледнете встрани от социалните си мрежи и опитайте да интегрирате в ежедневието си съвсем прости неща

Люба Вангелова 11 November 2023

Успехът на повечето т.нар. гурута е в това, че ни помагат как да открием и увеличим увереността в собствения си потенциал. Съгласете се, че на по-голямата част от човечеството му липсва смелост за елементарни житейски промени или за каквото и да е саморазвитие. В йога класа избирате задните редици, избягвате модните заведения, отронвате тихи въздишки по дрехи, които харесвате, но не смеете да облечете…  Ако ви е познато, това е лошата новина. Добрата е, че не сте сами.

Следя Пам Велидис в Инстаграм (@pam.velidis), където попаднах на призива ѝ към хората с наднормено тегло или с форма, далеч от определението спортна. Целта на думите ѝ беше да им вдъхне повече увереност, да им помогне да се чувстват комфортно във фитнес залите, да устояват на (да, все още съществуват) пренебрежителните погледи на хора, които, според думите ѝ „не са там по предназначение“.

За да разбиете кода на увереността, зарежете диетата, оставете сокоизстисквачката, погледнете встрани от социалните си мрежи и опитайте да интегрирате в ежедневието си съвсем прости неща.

Синхронизирайте съня си

Лягайте си до 23:00 ч., за да може да заспите преди полунощ. Не го чувате за първи път, но жизненоважно за самочувствието е тялото ви да бъде възстановено. Важно е обаче да избягвате и прекалено много сън, което означава да се опитвате да ставате по едно и също време всеки ден, включително и през уикенда. Това е като команда “reset” за циркадния ви ритъм и гаранция, че ще се събудите с енергия.

Постижими цели

Не е важно за колко време ще избягате обиколката, а да го правите редовно. Създайте навика да сте постоянни в тренировките – това поддържа и увеличава увереността ви. Изобщо бъдете постоянни във всичко, което е важно за вас.

Да не забравяме призива на Пам Велидис: Хора, които не виждат потенциала в себе си, не виждат потенциал в никого.
Меню за щастие

Според американската агенция за прогнозиране на тенденциите The Future Laboratory „храненето за щастие“ все повече се превръща в основна линия в лайфстайла. Съставки като сьомга, пуешко, орехи и спанак помагат за освобождаването на „щастливи химикали“ като серотонин и допамин. А лютите чушки изпращат съобщение до мозъка да освободи ендорфини. Доза добро настроение за обяд или вечеря.

Силата на пробиотиците

В 95% отговорен за доброто настроение е серотонинът. Той се произвежда в червата, така че храносмилането е от ключово значение за това да се чувствате добре в кожата си. Включете храни с пробиотици в менюто си и периодично приемайте добавки.



Техно детокс

Най-лесният канал, чрез който може да ви облъчи токсичността на социалната мрежа, е телефонът ви. Да ви бомбардират налагани от обществото образи може да бъде пагубно за самочувствието ви. Спрете известията от сайтове, приложения и социални медии, които ви хващат в токсичния капан на сравнението.

Медитацията е като водата

Медитацията за психиката е като хидратацията за кожата. Според изследване на Harvard Medical School тези, които медитират, са по-щастливи, защото живеят сега, вместо да се тревожат за бъдещето. Не е нужно да припявате „Ом“, но на първо време може да изтеглите мобилно приложение и да отделяте няколко минути на ден за водена медитация.

Следете осанката си

Практиката ни прави перфектни. Същото прави за нас и осанката. Докато седите зад бюрото, поставете възглавница зад гърба си. През целия ден седете с изправен гръб и практикувайте стягане на корема за около 30 секунди средно по 15 пъти за три пъти на ден. Или просто не забравяйте за стречинг всеки ден.



Акупунктура срещу стрес

Когато сте отпаднали или изтощени, тялото произвежда адреналин, което води до повишена тревожност.  Претоварването с хормони на стреса ви кара да се чувствате неспокойни в кожата си – акупунктурата ги балансира, а това ви помага да се чувствате сигурни и уверени.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР