Родос - островът на Хелиос

Достъпен повече от всякога, заобиколен от блестящото егейско море, дом на едно от Седемте чудеса на древния свят – бронзовата статуя на бога на слънцето Хелиос, Родос е всичко, което бихте очаквали от един гръцки остров.

Любомир Василев 07 November 2023

Достъпен повече от всякога, заобиколен от блестящото егейско море, дом на едно от Седемте чудеса на древния свят – бронзовата статуя на бога на слънцето Хелиос, Родос е всичко, което бихте очаквали от един гръцки остров.

Бели къщи със сини врати и лениво дремещи котараци по верандите, целогодишно слънце, уютни таверни с прясна морска храна, великолепен акропол, средновековен град, алпийски гори и дълги извити плажове с пясък, достоен да приеме формата и на най-финото дамско стъпало…

Въпреки че му липсва романтичната репутация на цикладските му братя Миконос и Санторини, този най-голям остров от Додеканезите е дом на драматична природа, богата история и разкошна кухня. Докато се разхождаш по алеите из стария град, павирани с бели камъчета, те настига минало, изпълнено с интриги и достойни за ЮНЕСКО артефакти.
Родос има култура на хранене, съпътствала легендарната му история и отворена към съвременната гастрономия.

В много ястия на острова се усещат екзотичните подправки, донесени в миналото от завоеватели, и щедрият достъп до пресни продукти. Маслиновите дървета са навсякъде и повечето готвачи произвеждат зехтина у дома си. Изборът на качествени ресторанти в средновековния стар град е ограничен, но някоя домашна таверна, скрита в отдалечено село, или изискан ресторант на североизточното крайбрежие могат да интерпретират виртуозно почти изгубените във времето местни ястия, като им добавят модерен прочит. Междувременно готвачите в задължителните Линдос и малко известната Лахания умело експериментират със съвременни техники и текстури.

Cesar Meze Bar е един от най-добрите ресторанти в Родос, който ни дава възможност да се насладим и на невероятна гледка към града. Намира се в Линдос и представя егейската и средиземноморската кухня чрез незабравимо гастрономическо пътешествие.

Tembakio е ресторантът, който ме накара да се върна отново. Разположен привилегировано в залива
Сейнт Паулс, той достойно отстоява правилото, че локацията, дизайнът и добрата храна са неразделни, когато става въпрос за незабравимо преживяване. Кухнята е средиземноморска, а панакотата с цвят от рози е задължителна.

Stegna Kozas е с прекрасна гледка и интересна декорация, вдъхновена от морето. Стени, покрити с миди, глинени съдове за готвене и сякаш намерени из крайбрежните пясъци съкровища, висящи от тавана. Въпреки че е пълен почти през целия ден, собственикът и персоналът са винаги приятелски настроени. Само един поглед е достатъчен да разберем, че това е една от най-добрите таверни на острова, предлагащи прясна риба и морски специалитети. Рибената супа и домашно приготвеното кюнефе за десерт не трябва да се пропускат.

Marco Polo е едно от малкото добри места в старинния град. Разположен в красива венецианска сграда с живописен вътрешен двор, ресторантът ви пренася в Тоскана и това не е случайно, защото ястията са вдъхновени именно оттам, с малки препратки към Андалусия и Южна Франция. Опитайте севичето от бял групер и свинското със сирене манури и мармалад от смокини.

Mavrikos е историческа стара таверна. Съществува повече от век и е  разположена в бяло-син калдъръмен двор, засенчен от лози и черници. Тук ще ви посрещне Михалис Маврикос, а на скарата е неговият брат Димитрис. Ястията, които се открояват, са: салата с маринована риба скат, мус от фета с копър в сладко вино и коремче от риба тон, мариновано в чеснов зехтин и кориандър и сервирано с картофена салата.

Akres е любимият ми ресторант в Линдос. Тук се предлага висококачествена кухня в спокойно стилно пространство, съчетаващо чара на стария свят и изискания модерен дизайн. Ресторантът е проектиран от едно от най-известните атински студиа за дизайн „Минас Космидис“. Намира се в удивителна каменна сграда със сурови земни цветове и топло осветление. Елементи от дърво, мрамор и метал изобилстват в целия ресторант, разполагащ с малък бар, отворена кухня и стълба, която води до зашеметяваща тераса със спираща дъха гледка към Акропола.

Akres демонстрира постмодерен еклектизъм, който пренася местната културна традиция до настоящето чрез модерен, почти футуристичен подход. Чиниите тук са дръзки, но хармонично балансирани и по най-добрия начин удовлетворяват дълга към удоволствието. Деконструираният Галактобуреко (традиционен гръцки десерт с жълт крем) е преживяване, което ни изстрелва директно в космоса, откъдето със сигурност ще се завърнем, само за да вечеряме отново в този ресторант.

Spaghetti Kitchen
препоръчва

Cesar Meze Bar - https://www.caesarslindos.com
Tembakio - https://www.tambakio.com
Stegna Kozas - https://www.stegnakozas.gr
Marco Polo - http://www.marcopolomansion.gr
Mavrikos - https://www.facebook.com/MavrikosRestaurantLindos
Akres - https://akreslindos.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР