Виктория Симеонова – един журналист в подкрепа на природата

Победителката на журито от „Годишни награди за иоразнообразие и климат“ в категорията за най-добър журналистически материал разказва пред Eva

20 October 2023

Края на месец септември ни запозна с победителите в годишния конкурс на Българска фондация Биоразнообразие за принос в опазването на околната среда. Награди, изключително ценни за обществото ни, тъй като работят усилено за популяризирането на положителните примери в опазването на природата в България. Виктория Симеонова, журналист в gospodari.com, и нейната битка срещу незаконна сеч и незаконните сметища й спечелиха наградата на журито в категория Журналистически материал, с което ни показва, че усилията на всеки от нас си заслужават и дори сами, имаме огромно влияние върху природата и върху поведението на останалите.

Тази година журито беше в състав:  Радослав Парушев – български писател - модернист, автор на 10 публикувани книги;  Димитър Димитров, предприемач, представител на “1% for the Planet” и организатор на планинския ултрамаратон "Пирин Ултра"; Васил Гюров - музикант, активист и политик и Ива Дойчинова (социално ангажиран журналист, директор на радио “Фокус”). Повече за наградите, останалите категории и победителите, може да прочетете на официалната страница на Фондацията.

Виктория, защо избра точно тези теми за твоите репортажи? Твоя лична кауза ли са и кое ги прави толкова важни за природата?

Темата за природата и нейното опазване винаги е била на фокус както в моята работа, така и в тази на целия екип на „Господарите“ още от самото създаване на „Господари на ефира“. Обикновено много хора отминават с лека ръка замърсяването, незаконната сеч, опасността за защитените видове – изобщо всичко свързано с природата. Но трябва да си дадем сметка, че тя не е само наш дом, тя е дом на бъдещите поколения.

Длъжни сме да я съхраним. Вярвам, че обръщайки внимание на проблемите и нередностите по отношение на опазването на природата, успяваме да възпитаме у аудиторията чувство за отговорност, а и да провокираме институциите да си вършат работата съвестно. Обичам да виждам резултатите от работата си, а при темите, свързани с околната среда, упоритостта води именно до такива. Дали ще почистят малкото незаконно сметище край столичен квартал, или ще отнемат лиценза на голяма дърводобивна компания, извършвала незаконна сеч – това са все резултати от работата ни, които виждам с очите си и които още повече ме мотивират.

Какво означава за теб наградата и това признание, което журито ти гласува?

Наградата от фондация „Биоразнообразие“ е признание не само за моята работа, но и за тази на целия екип на gospodari.com. Тя е и стимул да продължаваме да се борим с престъпленията срещу природата и с бездействието на институциите в много такива случаи. Отново благодаря на журито за това признание и приемам като своя лична мисия да вдъхновявам и други журналисти и граждански активисти да инвестират време и енергия в теми, свързани с опазването на природата.

Къде са виновниците за състоянието, в което е околната ни среда?

Знам къде не са, а би трябвало да бъдат – на едно място с решетки. Но на практика те са навсякъде около нас. В кварталната градинка, където си изхвърлят отпадъците безконтролно. На строителните обекти, които извличат незаконно баластра от реките. В гората, където незаконната сеч в някои случаи е по-голямо количество от законната. В големите компании, които от години горят отпадъци и не инвестират никакви средства в модернизацията си, съобразно с екологичните изисквания, а когато се заговори за санкции срещу тях, организират протести. Всички тези хора са виновни. Виновни са и много от медиите за съжаление, защото темата за опазването на природата много рядко е сред водещите за деня. Още по-малко са примерите за журналисти и медии, които водят до край битката за съхраняването на природата и не се страхуват от големите нарушители, които обикновено са и доста влиятелни в обществения и политическия живот. Радвам се, че в нашия екип има такива примери и се надявам те да стават все повече.

Според теб, има ли единно, цялостно решение на проблемите, или всяка капка ще доведе до така очаквания „вир“?

Всяка капка води до така очаквания „вир“, но е важно повече хора и институции да са ангажирани в „производството“ на тези капки. Да вярват, че си заслужава да влизат в тежки битки за опазването на природата и така да се стига до решения. Няма единна рецепта, която ще реши проблемите. Но има начин повече хора да са замесени в процеса по това решаване, повече деца да се възпитават в отговорно отношение и така един ден да не броим незаконни сметища, изсечени дървета и замърсяване на въздуха и водата. Мечтая си един ден най-големите ни екологични „проблеми“ да са свързани с високата популация на някои видове, а не с унищожаването им.

Получи ли подкрепа и от кого, когато реши да започнеш битката си срещу незаконната сеч и незаконните сметища?

Подкрепа винаги съм получавала както от екипа на „Господарите“, така и от близките си хора. Разбира се, важно е да отбележа и подкрепата на съвестните и активни граждани, които насочиха вниманието ми и на екипа ни към конкретните проблеми, които представихме.

Имаш ли планирани и следващи проекти/репортажи в посока опазването на околната среда?

Да, винаги имам проекти в тази посока. С работата си в „Господарите“ сме доказали, че заслужаваме доверието на хората, че ще приемем насериозно екологичните проблеми и ще се борим за решаването им. Това е и причината много хора да се обръщат към нас с такива. Очаквайте скоро на gospodari.com още материали по екологични теми – защото вярваме, че природата е не само наш дом, но и дом на бъдещите поколения, който сме длъжни да съхраним.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР