Съкровищата на Фреди Меркюри в Сотбис

07 August 2023

Над 30 000 предмета, дрехи и сувенири, принадлежали на Фреди Меркюри и съхранявани в продължение на три десетилетия в дома му на ул. "Гардън Лодж" в Кенсингтън, могат да бъдат разгледани безплатно от 4 август до рождения ден на звездата - 5 септември в известната лондонска аукционна къща Sotheby's.

Фасадата на сградата на Сотбис е украсена с внушителни мустаци в памет на певеца, починал през 1991 г. от СПИН. 

В различните стаи са изложени емблематични за творчеството му предмети, като короната и наметалото, с които завършва концертите на Куин по време на последното им турне - The Magic Tour през 1986 г. с песента God Save The Queen.

Сред експонатите са малък сборник със стихове, около които си е водил бележки. Надписан е с рожденото му име Фарук Булсара и в него може да бъде прочетена и поема, написана от самия певец. Може да бъде видян ръкописът на песента "Бохемска рапсодия" с петнайсет страници с нахвърляни различни идеи за нея и за заглавието й, което по първоначален замисъл е трябвало да бъде „Монголска рапсодия“. Изложено е пианото Yamaha, купено от Фреди през 1975 г., на което е композирал почти всичките си песни. Сред атрактивните предмети са сценичните му облекла, саката, обувките, очилата, костюмите с пайети, жълтият потник Champion, който носи на последния си концерт на 9 август 1986 г., високите маратонки Adidas, с които е на сцената по време на турнето Works Tour през 1984 г., дори гребена му за мустаци.

Изложени са и мебели от дома му - овехтяла кухненска маса, градинска мебел, посуда.

Цялата колекция се предлага за продажба от приятелката на Фреди Мери Остин. Печалбите ще бъдат частично дарени на фондации за борбата срещу СПИН.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР