Рим - очарователното вечно дете

За разлика от любимия ми Ню Йорк, който „никога не спи“, Рим е градът, който обича да си подремва

Любомир Василев 04 August 2023

За разлика от любимия ми Ню Йорк, който „никога не спи“, Рим е градът, който обича да си подремва. Различен от другите европейски столици, великолепната смесица от история и изкуство тук се променя бавно. Въпреки цялата си имперска пищност, в сърцето си Рим е красиво дете – буйно, мечтателно, потайно, леко разглезено и очарователно.

В последно време порастващото дете приветства нови и бляскави  футуристични музеи в историческия си център, които добавят нов щрих към архитектурната сцена на града. Млади готвачи експериментират с местни съставки за съвършено нови вкусове. Дори старите дворци се преустройват. След години на дрямка този град се събужда – 2023-та ще бъде запомнена като годината на луксозното гостоприемство.

През март любимата ми верига Six Senses намери своето привилегировано място в красиво палацо на централната Via del Corso след зашеметяваща реновация от известната архитектка Патрисия Уркиола. Хотелската верига Edition също постига своите амбициозни планове за разширяване в сърцето на Рим. В края на 2023-та, на емблематичната Via Veneto ще празнуваме звездното появяване на Nobu Roma. А с най-голямо нетърпение очаквам откриването на Bvlgari Roma, който обяви своето централно местоположение в сърцето на града във внушителна сграда от 30-те години на миналия век.

След 2800 години съществуване Вечният град е многослойна структура от изкуство, вяра и история. И ако имате и минимален интерес към триумфите и бедствията на човечеството, това е вашето място. Всеки ден можете да се взирате в строгото мраморно лице на римски квестор, запазено в продължение на две хилядолетия, и да го завършите на някой от безбройните малки площади с чиния Карбонара с черен трюфел и чаша Montepulciano, и всичко това е „тук и сега“ в опияняваща смесица.

Това, което обичам в италианската храна, е простотата на съставките, които разкриват толкова много вкус. Когато посещавате родното място на глобалните кулинарни фаворити, е лесно да се наситите с пица, паста или сладолед, но си струва да се запознаете с типичното за всеки регион.

В Рим ще се насладите на Карбонара и Аматричана, артишок, приготвен в зехтин, чесън и бяло вино, както и на любимото ми Качо е пепе. Рим предлага и едни от най-пресните риби и морски дарове от крайбрежието на Лацио и Понца.

Ресторант Pierluigi, основан от Умберто Пиерлуиджи, сервира морски изкушения от 1938 г. Менюто непрекъс-
нато се актуализира, за да е в крак с променящите се вкусове на Италия, запазвайки автентичността си.

Тук можете да задълбаете в морски приключения, поръчвайки си блюдо с морски дарове за двама или нещо по-леко като „Каталана ди гамбери Пиерлуиджи“ – салата от скариди на пара с рукола, чери домати, картофи, зехтин и лимон.

Когато сте в настроение за нещо по-непринудено, тратория Da Enzlo al 29 е вашето място. Това е един от най-добрите неформални ресторанти в квартал „Трастевере“, известен навремето като работническия район. Тук ще намерите проста, честна и истинска италианска кухня с чинии, пълни с паста, с домашно приготвени сосове и местни сирена и меса.

Ако ви се прияде месо, Osteria Da Francesco ще ви предложи някои от най-добрите римски ястия. От 1957 г. тя се слави със своите телешки кюфтета с трюфел, телешки скалопини с шунка и градински чай, както и с уникалните си агнешки котлети.

Taverna Trilussa е за италианска храна, точно както е била приготвяна от бабите и дядовците на местните гот-
вачи. Това е едно от най-добрите места за автентични римски ястия. Опитайте пастата, сервирана направо в тигана, или ньоките, задушени с биволска моцарела, или фетучините с пармиджано.

Salumeria Roscioli е абсолютно задължителен за посещение деликатесен ресторант, докато сте в града. Това кулинарно убежище се намира само на няколко крачки от Campo de’ Fiori и сервира класически римски ястия. Тук предлагат огромен набор от пресни сирена, колбаси и мариновани продукти, направо от тезгяха за деликатеси.

Osteria da Fernando е наравно с много от най-добрите ресторанти в града. Менюто е авангардно, а ястията са едновременно смесица между така наречената комфортна храна и иновативното кулинарно изживяване. Огледайте се в менюто за ригатони със сладък сос на основата на кампари.

След толкова много паста е време за азиатска храна в любимия ми Zuma. Разположен е на два етажа, на една от централните улици на града, в „Палацо Фенди“, и е с типичната отворена кухня, оформена в няколко различни зони – суши, робата грил и основна кухня, в дизайнерска хармония с местата за клиенти.

Това е част от идеята на основателя Райнер Бекер, вдъхновена от японския неформален стил Изакая. Асансьор с червен мрамор ви отвежда до бара на втория етаж, където от голяма тераса се открива гледка към красивите римски покриви.

Харесвам Рим. Вече отдавна не се губя из малките улички и знам точно къде отивам. Отдавна съм наясно, че няма по-добър начин да завършиш обяда или вечерята си от чаша ристрето в кафене Sant Eustachio, ревниво пазещо рецептите на приготвянето му от 1938 г. до днес.  

Когато сте в Рим, правете като римляните (и не забравяйте да не поръчвате капучино след 11 часа предобед). Така шансът ви да бъдете истински римлянин е доста по-голям.

Spaghetti Kitchen препоръчва/
Pierluigi - https://www.pierluigi.it
Da Enzo al 29 - https://www.daenzoal29.com
Osteria Da Francesco - https://www.dafrancesco.it/en/osteria-da-francesco-roma/
Taverna Trilussa - https://tavernatrilussa.com
Salumeria Roscioli - https://www.salumeriaroscioli.com
Osteria da Fernando - http://www.osteriadafernando.it

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР