За страстите и хората

Кои сме ние? Ние сме нашите страсти. А какво са нашите страсти? Те са нашето скрито гориво, зареждат ни с енергия, задвижват двигателя ни, повдигат духа ни, помагат ни да се придвижим напред.

Илияна Алипиева 18 August 2023

Амелия Еърхарт, легендарният авиатор, първата жена, прелетяла над Атлантическия океан

Какъв би бил светът без големите личности, които са го променяли? Днес ние не можем да си представим живот без компютър, без интернет, без самолети. Страстта е движещата сила на човешкия прогрес през целия дълъг живот на земята. Когото и от великите да вземем – Леонардо да Винчи, Стив Джобс, Нютон или Рентген, всеки от тях е оставил диря, създал е нещо изключително, защото е следвал страстите си.

Именно страстите ни помагат да прескочим невидимата демаркационна линия на нормалното средностатистическо съществуване и да навлезем в зона на високото напрежение на индивидуалността, която търси и намира най-доброто поле за изява.

Определението за думата страст е „силно чувство на ентусиазъм или вълнение за нещо или за правенето на нещо“.
Как намираме своята страст? Тя може да бъде всеки личен интерес или хоби. Това е дейност, която извършваме, без да ни е казано да го правим. Страст може да бъде нещо, което сме обичали още като дете и което все още ни кара да се чувстваме добре. Страстта може да бъде и това, което сме правили през целия си живот и което не мислим, че е голяма работа. Може да е нещо, което дори не забелязваме, защото е втора природа за нас.

Ключът към дефинирането на това кои са страстите ни е осъзнаване на положителната емоционална енергия, която чувстваме, когато им се отдадем.

Всеки от нас има своите страсти. Някои са свързани с определени периоди от живота ни, други носим със себе си цял живот. Те са нашият индивидуализиращ приз-нак, нашето неповторимо аз. Нужен е малко кураж, за да им дадем шанс да излязат навън, да станат видими. Защото те са излизане от рамката, от стереотипа.

Ето и една кратка история за страст.

Луди-млади се залюбили, както се пее в народните песни. Месеците се нижели един подир друг. Събрал кураж момъкът. Поканил той един ден девойката в дома на родителите си, които били някъде извън града за събота и неделя. Настанил я.

Оставил я сама за кратко, само колкото да купи пресен хляб, зеленчуци и цветя. Докато се щурал насам-натам из пазара, кроял планове как да направи по-красиво преживяването. Повтарял си реплики, с които да я заплени. Искал да опознае момичето, някак все далечно и недосегаемо, и много се вълнувал как да се представи в най-добра светлина. Когато се върнал у дома, най-напред помислил, че е сбъркал адреса. Входното антре променено, изцяло разчистено от вещи.

Стаята му – с разместени мебели, напълно неузнаваема. Момчето, изгубило дар слово, гледа изумено слабото момиче пред себе и недоумява какво става и защо. А девойката седи в стария кожен фотьойл с блеснал поглед, в музикален акомпанимент на музика от касетофона, откъдето звучи неповторимият глас на Джанис Джоплин в „Синът на проповедника“. Разказва му припряно как е успяла да примъкне гардероба от едната стена до отсрещната с помощта на подложени изтривалки от банята.

„Бягай бързо от нея! Бягай надалеко!“ – проплакала Съдбата в лявото ухо на младежа. Но той е в пълен ступор, неспособен да чува и вижда знаците, които получава. Стои зашеметен, халосан, напълно неспособен да предприеме разумно действие и да се предпази от фатални житейски решения.

Илияна Алипиева

Момичето съм аз, а момчето след година ще ми предложи брак и ще стане мой съпруг. Поговорката, която казва: „Кой каквото сам си направи, и Господ не може да му направи“, струва ми се, тук важи в пълна степен. И ако искате да знаете какво стана със страстта на момичето, ще ви кажа – тя стана страшна, разви се, доби формата на пълна обсесия до такава степен, че един ден, напълно изнемощял от моите непрестанни промени вкъщи, мъжът ми изплака с молба: „Може ли две сутрини поред да пия кафето си в една и съща дневна?“. Така и не се получи, въпреки обещанията ми.

Сега, от разстоянието на времето, мога да кажа, че страстите са вид лудост. Те не се поддават на разумни доводи, избуяват по неведоми пътища и завладяват емоциите, обсебват личността, действат като наркотик, който носи неповторима наслада, несравнима с нищо друго, и удовлетворение, което дава щастие, води до блажено състояние на пълно доволство.

Мария Кюрѝ, пионер в областта на радиологията, първи носител на две Нобелови награди, единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области – физика и химия, първата жена преподавател в Сорбоната

Страстта е важна, защото може да бъде разликата между живот, който е посредствен, и живот, който е необикновен. Това е, което ни позволява да използваме пълния си потенциал и да постигнем страхотни неща.
Без страст ние просто бихме преминали през дните си, без изобщо да живеем истински. Страстта е това, което ни кара да се чувстваме живи и ни изпълва с цел.

Страстта може да бъде движещата сила зад нашите действия и мотивацията да преследваме мечтите си. Може да бъде и източник на вдъхновение, помагайки ни да видим света по нов и красив начин. В крайна сметка страстта е нещо, което всеки трябва да намери за себе си. Това ни прави специални. Страстта е това, което прави живота да си струва да се живее.

Розалинд Франклин, една от най-популярните жени в света на биофизиката, с много важен принос за разбирането на структурата на ДНК

Един от най-добрите начини да помогнем на децата си да станат личности е да ги насочваме дa развият страсти, като им дадем шанс да преживеят различни неща. Това може да стане чрез пътувания, посещения на музеи или уроци по различни предмети, срещи с вдъхновяващи личности и какво ли още не.

Да им помогнем да намерят своите страсти е едно от най-важните неща, които можем да направим като родители и възпитатели. Това е, което ще им даде шанса да водят пълноценен и успешен живот. Това ще им помогне да намерят своя глас в света и да променят живота на другите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР