Маракеш - цвят на ръба на пустинята

Любомир Василев 24 July 2023

Ако искаш да мечтаеш, отиди в Маракеш. Със своята удивителна архитектура, оживени пазари, тесни криволичещи улици и уникални градини той приютява изобилие от легенди и истории. Основан преди повече от 1000 години, този пукащ се по шевовете град, съществува на ръба на пустинята Сахара, а розовите му дворци са обрамчени от заснежените шапки на Атласките планини.

В неговите кипящи сукове (пазари) се сливат Европа, Азия и Близкият изток, миналото и настоящето. Този вековен търговски център е място, където идеите процъфтяват, предприемаческият дух зарежда въздуха с трептяща енергия и въпреки че градът е потопен в традиционната мароканска история и култура, хората тук прегръщат модерността.

В дворци от 16. век са разположени галерии за съвременно изкуство, а авангардните и концептуални магазини са станали неразделна част от пазаруването, също както пазарите в Медината.

Новият вкус към живота на Маракеш се поддържа от местни предприемачи, отварящи нови кафенета, риади (характерни за Мароко места за отсядане) и ресторанти.

Градът винаги е бил известен с невероятната си храна: сребърни чайници със сладък ментов чай, бълбукащи тажини (конусовидни глинени съдове) с апетитно приготвено месо, ароматен пухкав кускус. Но в последните години между сергиите на пазара и старите ресторанти се появиха места, вдъхновени от Лондон, Париж и Ню Йорк. Най-интересните се намират между укрепената Медина и Guéliz – предградие в стил ар деко, построено от французите през първата половина на 20. век. Много от пространствата съчетават традиционния дизайн и използването на местни продукти с нови и креативни техники.

Мароканското чудо залива сетивата с експлозия от гледки, миризми и звуци. Доброто хранене е част от ритъма на живот тук.
Le Jardin – всичко в интериора на този ресторант в Медина е свежо и пищно, точно както храната. Изобилна градинска зеленина разхлажда горещите марокански вечери. Менюто е леко и пълно с въображение. Богатите на зеленчуци ястия са по класически рецепти. Това може да означава агнешки котлети на скара с песто от магданоз или мариновани скариди с гуакамоле.

Al Fassia – тази институция в Guéliz е един от малкото ресторанти, които привличат местната публика. Мароканските класики, сервирани тук, са сред най-доб-рите, които ще намерите в страната. Отворен преди повече от 30 години, това е първият ресторант, който е управляван от жени и в който работят само жени. Тук всеки тажин е урок по автентична мароканска кухня. Отскоро ресторантът има свой аватар и в Лондон.

La Grande Table Maroccaine е място за най-изискана мароканска храна. Този луксозен ресторант, намиращ се в хотел Royal Mansour, е разположен в свой собствен риад. Всичко в менюто е деликатно и вкусно. От омар с фиде, подсладено със стафиди, бадеми и канела, до кефал с марината от чесън, кимион и кориандър или пък агнешки тажин с дюля и мед от портокалов цвят – всичко си заслужава.
Plus61 е може би най-горещото място в Guéliz в момента.

Това е светъл и модерен ресторант, основан от австралийката Касандра Карински. Храната е фюжън от австралийска и мароканска кухня. Съставките са подбрани от пазара за органични продукти, намиращ се пред ресторанта, а резултатите са прости, но впечатляващи. Не пропускайте домашната рикота с печени червени чушки, тарта със спанак и диви билки или рибата на деня с целина и артишок.

Nomad е най-оживеното място за хранене в Медина. Декорът е игрив и стилен, с цветни вълнени възглавници и килими, напомнящи за предишния живот на сградата като магазин за килими. Менюто определено е с модерен марокански уклон с акценти като калмари от Агадир с настърган кимион, пиле, мариновано със сладка хариса (лютив сос от червени чушки) и хрупкава салата от карфиол и копър.
Прашни площади, теракотени риади и високи минарета на фона на синьото небе – Маракеш е сбъдната мечта.

Градът пази  хипстърския дух на 60-те години, когато Анди Уорхол, Алфред Хичкок и Ив Сен Лоран са избрали именно него за своите бягства. Сега ние се храним с цветовете, звуците и вкусовете му и нарочно се губим в лабиринта от тесни улички на средновековната Медина.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР