Бухтички по Берковски

09 June 2023

Снимка: ИЛИАН ИЛИЕВ РЕЦЕПТИ ОТ КНИГАТА „ВКУСНО В СЕВЕРОЗАПАДА“

Пиперлив хумор, шарени закачки, дълги трапези, многолюдни сбирки – и всичко това придружено от вкусни манджи, и то под звуците на духовата музика. Този свой северозапад ни поднася в най-новата си книга кулинарният фотограф Илиан Илиев. Ще може да опитате „Супа от комшийски петел“, „Пукани пиперки от село Лютидол“, рецептата на шеф Виктор Ангелов за „Шкембе чорба с характер от село Кошарник“, „Кюфтетата на бай Бани от центъра на Монтана“, „Пърленките на шеф Светлана Илиева“, „Свински ребра от село Реброво“, „Бухтички по Берковски“ на шеф Петко Костадинов… Поднасяме рецепти от книгата. 

БУХТИЧКИ ПО БЕРКОВСКИ

ТЕСТО ЗА БУХТИЧКИ
200 г кисело мляко, 200 г брашно, 60 г яйца, 50 г захар, 2 г сол, 15 мл гроздова ракия,
6 г бакпулвер
Киселото мляко, яйцата, захарта и ракията се смесват заедно и се разбиват до разтваряне на захарта. Към тях се добавя брашното с бакпулвера и солта и се бърка до получаване на хомогенно течливо тесто. Загрява се олио и тестото се пържи до златист цвят.

МЛЕЧЕН СОС
200 г мляко, 200 г сметана, 50 г жълтък, 45 г захар
Всички съставки се смесват, поставят се на слаб огън и се загряват до 82˚С, като постоянно се бърка с дървена лъжица по дъното, за да не се пресекат жълтъците. Когато сместа достигне желаната температура, се маха от котлона и се охлажда.

СЛАДКО ОТ БОРОВИНКИ
500 г боровинки, 150 г вода, 200 г захар,
1 г смлян розов пипер, 1 г карамфил
Всички съставки се смесват, поставят се на умерен огън и се вари до сгъстяване.

СГЛОБЯВАНЕ НА ДЕСЕРТА: Изпържените бухтички се инжектират със сладкото от боровинки, поръсват се с пудра захар и се сервират заедно с охладения млечен сос.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР