Всички обичат Педро Паскал (и неговите мустаци)

Пътят му към славата не е постлан с рози. Успехът идва доста късно, след десетки безнадеждни епизодични роли и след травмиращи изпитания в личния му живот

Ирина Иванова 26 June 2023

Снимка: getty images/guiliver

Пътят му към славата не е постлан с рози. Успехът идва доста късно, след десетки безнадеждни епизодични роли и след травмиращи изпитания в личния му живот. След сериали като „Наркос“, „Мандалорецът“ и „Последните оцелели“/The Last of Us обаче за Педро Паскал има само едно точно определение и то е – звезда. Колкото до култовия му мустак… От Бърт Рейнолдс насам на нито един холивудски герой този алфамъжкарски атрибут не му е стоял така забележително секси!

Педро Паскал не би ни простил да наричаме мустака му „алфамъжкарски атрибут“. Той винаги и съвсем съзнателно се е разграничавал от имиджа на мачо, който така подхожда на латиноамериканските му корени. Всъщност Паскал не пропуска да подкрепи публично LGBTQ+ общността при различните ѝ прояви, още повече че собствената му сестра Лукс наскоро се заяви като трансджендър жена и започна хормонална терапия, а той застана зад гърба ѝ веднага и безусловно.

Актьорът е роден в Чили, но семейството му напуска страната, когато той е едва деветмесечно бебе, в края на 1975 г. Причината е, че майката на Паскал е роднина на бившия президент Салвадор Алиенде, свален с военен преврат от Августо Пиночет, а всички от приближения му кръг са подложени на преследване от новата власт. Родителите на актьора успяват да се укрият в посолството на Венецуела, откъдето бягат в Дания, а след това – в Америка, в Тексас. В крайна сметка се установяват в Калифорния.

Майката на Педро Вероника Паскал е детски психотерапевт, а баща му Хосе Балмаседа е специалист по фертилитет и репродуктивно здраве. Въпреки че далеч не води тежък емигрантски живот, семейството трудно се приспособява към американската реалност.

Педро казва, че ученическите му години са преминали в самота и изолираност, от които намира спасение единствено в киното и в книгите. Баща му непрекъснато водел семейството на кино, защото смятал, че филмите са най-бързият начин децата (Педро има по-голяма сестра и по-малки брат и сестра, които се раж-дат в САЩ) да попият американската култура. Само че за Педро Паскал киното се оказва нещо много повече.

В ранните си тийнейджърски години бъдещата звезда тренира плуване и не просто тренира, но и се състезава, достигайки до щатския шампионат на Тексас. След като се записва обаче в училището по изкуствата в Ориндж Каунти, плуването веднага отива на заден план, а много скоро Педро окончателно се отказва от спорта. „Бях твърде мързелив“ – признава той години по-късно, когато е вече световна звезда.

След като завършва гимназия, той учи актьорско майсторство в Ню Йорк, но точно по това време баща му се забърква в невероятен скандал, който оставя отпечатък върху цялото семейство.

Хосе Балмаседа, бащата на Педро, работи в клиника за изкуствено оплождане, както се нарича в онези години. През 1995 г. става ясно, че в клиниката, управлявана от него и още двама лекари, са взимани яйцеклетки, без да се иска разрешение от техните носители, и са давани на други жени, които имат проблеми със забременяването, като някои от тях са родили деца от тези яйцеклетки. Скандалът е огромен, клиниката е затворена, освен това се установява, че около 1 милион долара приходи не са били отчетени. Единият от лекарите е осъден, но бащата на Педро успява да избяга обратно в Чили още преди делото, като взима със себе си и цялото си семейство. Казусът се разрешава едва миналата година, когато Хосе Балмаседа официално се признава за виновен за данъчни измами, а делото се провежда при закрити врата, без да се оповестяват резултатите от него. Въпреки случилото се Педро и баща му си остават много близки и актьорът често споделя техни общи снимки в Инстаграм.

През 1999 г. семейството на Педро Паскал е връхлетяно от втора трагедия – майка му се самоубива. „Тя бе невероятно подкрепяща, нямаше да постигна нищо без нея. Мисля за нея всеки ден. Тя бе любовта на живота ми, който е разделен на две – преди и след нейната смърт“ – казва актьорът и признава, че така и никога не успял да преодолее загубата ѝ.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР