Том Ханкс и Рита Уилсън – когато любовта е всичко

И когато съдбата си знае работата...

eva.bg 11 May 2023

Снимка: getty images/guliver

Наскоро Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън отпразнуваха 35-ата годишнина от сватбата си.

Актрисата с българо-гръцки произход сподели трогателна снимка в Instagram с торта, поднесена й от Ханкс, и кратък текст, който всъщност казва достатъчно: „Любовта е всичко“.

Всичко започва още през 70-те, въпреки че тогава никой от двамата не си дава сметка за любовта, която предстои. Предстои благодарение на съдбата. Защото, както знаем, съдбата си знае работата.

В началото на 70-те години Рита, по това време на 16, прави своя актьорски дебют в семейния ситком „The Brady Bunch“. Том я вижда по телевизията и отбелязва, че е очарователна.

През 1981 г. я среща на живо. Случва се на снимачната площадка на комедийния сериал „Bosom Buddies“. Ханкс снима два сезона, а Рита се появява в един епизод. Тогава той е женен и не предприема нищо повече от приятелство.

Но съдбата си знае работата наистина. През 1985 г. Ханкс и Уилсън участват в първия си филм заедно – комедията „Доброволци“. По това време Ханкс е все още женен за първата си съпруга – актрисата Саманта Луис. От нея той има две деца – Колин и Елизабет.

През декември 1986 г. Том Ханкс и Рита Уилсън обявяват публично връзката си. Ханкс се е разделил със съпругата си Саманта, като разводът им е финализиран през 1987 г. Тогава Колин е на 7, а Елизабет – на 3.

„Търсех нещо, което не бях имал като дете. А един развален брак означаваше, че обричах собствените си деца на чувствата, които аз имах на тяхната възраст. Просто бях твърде млад и неподготвен за брак. Бях на 23, а синът ми Колин беше вече на 2, когато се ожених за първи път. Не бях наистина готов да поема тези отговорности.“

На 30 април 1988 г. Том Ханкс и Рита Уилсън сключват брак.

„Успехът на нашата връзка беше въпрос на време, зрялост и желанието ни да имаме интимна връзка. Когато се ожених за Рита, си помислих: „Това ще изисква известна промяна от моя страна.“

„Няма да отрека, че провидението беше част от това да се намерим, но връзката ни не е магия – както се показва във филмите. В реалния живот връзката ни е толкова конкретна, колкото и аз да седя тук. Бракът понякога се доближава до ада. Но и двамата знаем, че каквото и да става, ще бъдем един с друг – и ще го преживеем.“

През март 1989 г. Том Ханкс и Рита Уилсън присъстват заедно на първата си церемония по връчването на Оскарите. Тогава Ханкс е номиниран за главна мъжка роля във филма „Big“.

На 4 август 1990 г. Ханкс и Уилсън посрещат на бял свят сина си Честър „Чет“ Марлон.

В режисираната от Нора Ефрон любовна история „Безсъници в Сиатъл“ (1993), с участието на Том Ханкс и Мег Райън, играе и Рита Уилсън. Филмът изстрелва Ханкс високо в кариерата и е една от причините, поради които той е обявен за „най-хубавото момче в Холивуд“.

През 1994 г. Ханкс печели първия си „Оскар“ (за филма „Филаделфия“) и го посвещава на съпругата си.

„Ето какво знам. Не бих могъл да стоя тук без онази вечна любов, за която пееше не Брус Спрингстийн, а Нийл Йънг. И имам това в любимата си, която е толкова близо до доброто, че всички трябва да можем да изживеем такъв рай точно тук на земята.“

Още следващата година Том Ханкс печели втория си „Оскар“. Отличен е за ролята си във „Форест Гъмп“. И отново изразява искрената си благодарност към Рита.

„Стоя тук, защото жената, с която споделям живота си, ме научи и ми демонстрира всеки ден какво е любовта.“

В свое интервю Ханкс казва: „Имаме връзка, която надхвърля думи като съпруга, приятелка или майка. Без връзката ми с Рита, не знам как бих могъл да се свържа с това, през което Форест преминаваше.“

През декември 1995 г. се ражда второто дете на Том и Рита – Труман Тиодор.

Освен много талантливи актьори и партньори в живота Том Ханкс и Рита Уилсън са и много успешен продуцентски тандем. „Моята голяма луда гръцка сватба“ е първият им съвместен продуцентски проект. Филмът имаше премиера през 2002 г., а през 2016 г. излезе и втората му част.

Тези проекти не са единствените вдъхновени от Гърция филми, които Ханкс и Уилсън продуцират като съпруг и съпруга. През 2008 г. те представят филмовия мюзикъл с песни на ABBA „Mama Mia!“, както и продължението от 2018 г.

През март 2015 г. Рита е диагностицирана с рак на гърдата. Това е най-голямото предизвикателство, пред което семейството се е изправяло през тези три десетилетия.

„Със съпруга ми до мен и с любовта и подкрепата на семейството и приятелите ми се подложих на двустранна мастектомия и реконструкция заради рак на гърдата след диагноза инвазивен лобуларен карцином. Възстановявам се и най-важното – очаква се да се възстановя напълно.“

„Никога не знаеш как ще реагира съпругът ти в ситуация като тази. Бях толкова изумена, толкова поразена от грижите, които съпругът ми положи за мен... Кой да знае, че това ще ни направи още по-близки?“

През 2016 г. Рита Уилсън, която е не само актриса, но и певица и автор на песни, издава своя едноименен албум и заминава на турне. Ханкс е до нея през цялото време.

„Обиколихме целия свят. Взехме семейството си. Трябваше да живеем в градове, в които иначе не бихме могли да живеем и да бъдем обикновени хора... Да отидеш на пазара, да намериш любимото си кафене, просто се преструваш, че си местен, и това е наистина страхотно“, споделя Рита Уилсън.

През март 2019 г. Рита Уилсън е удостоена със звезда на Холивудската алея на славата. Ханкс, който получава своята звезда през 1992 г., е до нея и дори държи кратка реч в нейна чест. Актьорът не пропуска повод да подчертае колко прекрасна, талантлива, умна и невероятна е съпругата му.

„Рита Уилсън знае какво прави. Инстинктите й са ужасно остри. Така че всички знаем колко оправдано е Рита Уилсън да бъде увековечена тук със звезда на Холивудската алея на славата.“

През 2020 г. на Златните глобуси Том Ханкс получава почетната награда Сесил Б. Демил, която се присъжда за изключителен принос. По време на емоционалната си реч той се разплаква, благодарейки на съпругата и децата си.

„Това са хората, с които съм най-благословен в този живот. Не мога да ви опиша колко много означава вашата любов за мен!“

Ако трябва да обобщим в едно изречение каква е тайната на успешния им 35-годишен брак, ще цитираме думите на семейство Ханкс-Уилсън:

„Наистина се харесваме един друг и се забавляваме много заедно!“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР