Кои витамини и добавки не бива да приемате едновременно

eva.bg 05 May 2023

Снимка: pexel

Хранителните добавки, витамините и минералите се приемат ежедневно от много хора в стремежа си да компенсират липсите на богата и разнообразна храна, здравословен начин на живот, заради стреса и напрежението.

Ето обаче кои витамини и минерали не бива да приемате едновременно и причините за това.

Магнезий и калций/мултивитамини

Много хора приемат магнезий вечер за успокояване и подпомагане на мускулната релаксация. Но ако все пак приемате магнезий, учените препоръчват да не го приемате едновременно с мултивитамини. Причината е, че магнезият може да попречи на усвояването на минералите в мултивитамините, като желязо и цинк. Освен това се въздържайте от приема на калций, магнезий или цинк заедно, тъй като те ще се „конкурират за усвояване“.

Витамини D, E и K

Проучванията показват, че усвояването на витамин К може да бъде намалено, когато други мастноразтворими витамини като витамин Е и витамин D се приемат заедно. Препоръчително е да приемате тези витамини с поне 2-часова разлика, за да увеличите максимално усвояването им.

Рибено масло и гинко билоба

Докато добавките с омега-3 са чудесни за здравето на сърцето, а гинко билоба може да се използва за превенция на когнитивни увреждания, двете имат потенциал за разреждане на кръвта и приемането им заедно може да увеличи риска от неконтролируемо кървене или невъзможност за съсирване, съветват учени.

Мед и цинк

Ако приемате добавки поради дефицит на мед, избягвайте едновременното приеманe и на цинк. Цинкът помага за подсилване на имунната система, но може да попречи на усвояването на медта от тялото ви. Ако трябва да вземете и двете, вземете ги поне с два часа разлика.

Желязо и зелен чай

Въпреки че зеленият чай не е добавка, той е вкусна напитка, наситена с антиоксиданти, на която много от нас се радват заради ползите за здравето. За съжаление, приемането на добавки с желязо заедно със зелен чай не е добра комбинация.

Зеленият чай всъщност може да причини дефицит на желязо, ако се приема в големи количества за по-дълги периоди от време, казват учени. Желязото, от друга страна, може да намали ефикасността на зеления чай. Решението? Пропуснете зеления чай в дните, когато приемате добавката си с желязо, и намалете седмичната си консумация.

Витамин С и В12

Някои проучвания показват, че витамин C може да разгради витамин B12 в храносмилателния ви тракт, намалявайки усвояването на B12. Затова трябва да изчакате поне два часа, преди да приемете единия или другия витамин. Витамин B12 играе важна роля в производството на червени кръвни клетки и правилното функциониране на вашата нервна система.

www.brazdi.bg

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР