Перде пилаф

Тюркян Севен - 101 рецепти за щастие

Диана Шингарова 11 May 2023

Снимка: тюркян севен

Като мила среща със стар приятел, това е топлото чувство на искреност и близост, което излъчва родената в Разград кулинарка Тюркян Севен. Тюркян живее в Истанбул. След края на професионалната си кариера като стоматолог се отдава на любимите си занимания – кулинария, фотография и градинарство.

Тези свои интереси споделя във фейсбук страницата „Щипка серотонин“, която скоростно набира популярност. 88 000 са вече нейните последователи и броят им ежедневно се увеличава. Освен популярни и ежедневни рецепти от съвременната турска кухня, Тюркян обикаля с фотоапарат извън обичайните туристически маршрути на Истанбул и споделя красиви гледки.

От книгата ù научаваме как се прави хубав пилаф и какво са: исот, сумак, махлеб, салеп, куш юзюмю, нар екшиси, арпа фиде... и как да ги използваме.

А за финал Тюркян ще ни „почерпи“ с виртуално турско кафе „каймаклия“, защото турската поговорка казва: „Едно споделено кафе дава хатър за 40 години“.

Такива са и рецептите ù.

ПЕРДЕ ПИЛАФ

Малко трудоемко, но много специално и вкусно ястие от турската кухня. Както казва кулинарката: „Леко модифицирах рецептата, вдъхновена от шефовете на Мастър шеф Турция“.

Продукти за тестото: 2 яйца, 3 супени лъжици кисело мляко, 1/2 чаша зехтин, сол, брашно за средно меко тесто

Продукти за пилафа: 2 чаши ориз, 1 с.л. кедрови ядки, 1/2 чаша бадеми, сол, бахар, черен пипер, 2 с.л. сушен касис (куш юзюмю), 3 чаши горещ пилешки бульон, 2-3 бучки краве масло

Продукти за пилешката плънка и бульона:
2-3 пилешки бутчета, 1 глава лук, 1 морков, черен пипер на зърна, сол

И още: 1-2 големи глави лук, 100 г бадеми

Намажете обилно формата за печене с меко краве масло. Залепете бадемите на дъното и по стените, приберете съда в хладилника. Използвайте кексова форма или дълбока тавичка.

Пригответе средно меко тесто от 2 яйца, 3 с.л. кисело мляко, 1 кафеена чаша зехтин и брашно. Покрийте със стреч фолио и оставете да си почине около 15 мин.

Сварете пилешките бутчета с 1 глава лук, 1 морков, черен пипер на зърна и сол. Извадете ги, обезкостете и накъсайте месото на немного малки парчета. Оставете настрана. Прецедете бульона, ще ви трябва по-късно.

Карамелизирайте 1 голяма глава лук, нарязана на ивички в 1 с.л. олио. Оставете карамелизирания лук настрани.

В друга тенджера сложете 2 с.л. олио, 1 с.л. кедрови ядки, половин чаша бадеми и леко позапържете ядките. Прибавете 2 чаши предварително измит ориз, запържете и ориза и прибавете сол, бахар, черен пипер и 1 шепа сушен касис (куш юзюмю) по желание. Долейте ястието с 3 чаши от горещия пилешки бульон. Затворете капака и гответе, докато течността се абсорбира. Когато оризът е готов, добавете 2-3 бучки краве масло, без да разбърквате, затворете капака и оставете ориза да си почине около 15-20 мин. След това разрошете с вилица.

Разточете тънка кора от отпочиналото вече тесто. Разстелете във формата за печене, така че краищата леко да увиснат навън. Притиснете кората към стените на съда, като внимавате да не разместите бадемите. Започнете да редите първо карамелизирания лук, след това парченцата пиле, а най-отгоре ориза. Прибавете още 4-5 с.л. бульон върху ориза. Завийте пилафа със стърчащите краища тесто и печете на 180 градуса за около 30 мин. или докато почервенее коричката.

След като извадите от фурната, изчакайте около 5-10 минути и обърнете в поднос.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР