Рени Миткова: Успелите хора никога не пристигат, винаги има следваща цел

Ирина Иванова 17 March 2023

Снимка: Юлиян Донов

Да имаш страхотно семейство, три деца, международна кариера, възможност да се срещаш и работиш с хора от цял свят, както и да посещаваш невероятни места – това е мечтата на много жени. Рени Миткова, управител на „ЕОС Матрикс“ – водеща компания за управление на вземания в България, част от немската EOS Group – не просто е осъществила тази мечта, но и продължава да поставя пред себе си нови предизвикателства.

Наскоро излезе нейната книга „Винаги плащаш“, в която тя споделя с читателите научените уроци от своя път в бизнеса, но и в живота. Една малка част от тези уроци присъстват и в настоящото интервю като най-важният може би е този: Можеш да имаш всичко, стига да го искаш.

Рени Миткова има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър“ на фондация „Еврика“. През 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината“.


Какъв е Вашият кариерен път до работата ви в EOS България?

Имам късмета от много рано кариерата ми да е свързана с компанията, в която работя и в момента. Срещнах бъдещия си партньор на една командировка в чужбина, когато бях още студентка. Когато той дойде в България, за да стартира бизнес, ми предложи да му помогна. Така започнах втора работа в стартъп бизнес, който, честно казано, и аз, и обществото като цяло не разбирахме напълно. Събирането на задължения дори и днес е свързано с доста предразсъдъци, въпреки позитивната промяна, която правим с работата си в Асоциация за управление на вземания. Преди 20 години да реша да му се посветя изцяло беше по-скоро вътрешно усещане, че имам шанс да създам нещо свое. И така тази професия, в която попаднах случайно и към която има доста резерви, се оказа една дългогодишна и успешна кариера.

Какъв е най-важният урок, който Ви дадоха парите, тъй като Вашата работа е свързана до голяма степен именно с пари?

Вярвам, че ако не уважаваш парите, и те няма да те уважават и ще „бягат“ от теб. Към тях би трябвало да се отнасяме като към средство, което улеснява живота и ни дава възможности, а това се постига с добри умения да боравим с тях. Ежедневно в работата ми виждаме последствията от лошото управление на личните финанси, следствие основно на ниската финансова грамотност. А тя не се преподава нито в училище, нито в семейството.

Ако се окажем в затруднение, не са виновни парите, а нашето отношение към тях. И първата стъпка да променим това е да подобрим уменията си да ги управляваме и да се вгледаме в отношението си към тях. Специалисти като нас могат да са от голяма помощ в трудна ситуация. Да даваме втори шанс на хората с финансови затруднения, да ги разрешим по най-щадящия начин и с уважение към достойнството им, е едно от нещата, които ми носят най-голямо удовлетворение.

Има ли връзка между това как човек управлява парите си, и това как управлява живота си?

Със сигурност – и в двата случая е важна визията: да си представиш крайния резултат, къде искаш да стигнеш, а след това да си направиш „пътна карта“ и с постоянство да я следваш. Да се учиш и развиваш непрекъснато и да прилагаш наученото в практиката. И най-важното за мен – да не правиш компромиси със себе си и със своите мечти. Да, ще има изненади, неочаквани ситуации и предизвикателства, но те се преодоляват, когато знаеш смисъла и защо го правиш. Така по пътя намираш съмишленици и неочаквани помощници, развиваш се и идват успехите.

Какъв е Вашият съвет към жени, които мечтаят за кариера като Вашата, и то в бизнес, който поне в България сякаш е считан за по-скоро „мъжки“?

Не приемам отговори като „не може“, „не става“, „това не е за теб“. Упоритостта и постоянството са може би качествата, които са ми помогнали най-много да се превърна в жената днес. А когато имаш до себе си партньор, който те приема и подкрепя, всичко е възможно.

За първи път се сблъсках с предразсъдъка да съм жена в мъжки бизнес, когато бях избрана като първата жена в борда на директорите на Европейската федерация на националните колекторски асоциации (FENCA). Тогава очаквах третото си дете и не беше лесно да спечеля нито вота на колегите си, нито да се утвърдя като професионалист. Но се случи. Окуражи ме друго „мъжко“ момиче, което отговори на притесненията ми дали мога да имам трето дете, да съм управител на голяма компания и да поема и международна позиция: „Можеш да имаш всичко, стига да го искаш“.

Добрата форма въпрос на какво е? Вашите базисни правила за постигане и поддържане на такава?

За мен добрата форма е въпрос на самоуважение – да държиш на себе си, да се харесваш и приемаш такава, каквато си, и да живееш по най-добрия за теб начин. Не заради другите, а заради себе си. Формулата, която работи за мен, е движение, достатъчно сън и добра храна. Оттам нататък е въпрос на дисциплина – да превърнеш добрите намерения в навици.

Въпрос на какво е успехът според Вас?

Няма универсална формула, за всеки успехът означава нещо различно. Ключово е първо да го дефинираш за себе си, за да си наясно с крайната цел.

За мен успехът е да следвам призванието си да подкрепям финансовото здраве на семействата и да се чувствам щастлива по пътя, докато осъществявам мечтите си. Да споделям успеха си и да помня, че винаги има още нещо, което не съм открила и постигнала. Успелите хора никога не пристигат, винаги има следваща цел, която ги интригува и предизвиква. Това за мен е истински пълноценен живот.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР