Елизабет Тейлър - момичето с виолетовите очи

Елизабет Тейлър и няколко интересни факта за живота й

Десислава Найденова 24 February 2023

Снимка: getty images/guiliver

Едно от нещата, които правят Елизабет Тейлър толкова отличителна и харизматична, са несъмнено очите й. Цветът им е тъмносин, но заради нестандартното количество меланин, което съдържат, понякога изглеждат виолетови.

Елизабет често носи лилави или сини дрехи или грим, за да подчертае ефекта. Тя също има естествени двойни мигли (генетична мутация, наречена дистихиаза), което прави очите и погледа й възхитителни.

Разбираш кои са истинските ти приятели, когато си замесен в скандал.
Елизабет Тейлър получава първата си роля в киното на 9-годишна възраст. По-късно актрисата признава, че след този договор не е имала нормално детство. MGM контролира по-голямата част от живота й тогава.

Активните й години са в периода между 1942 г. и 2003 г.

Хората, които ме познават добре, ме наричат Елизабет. Не харесвам Лиз.
Тя е първата актриса, която някога е получавала 1 000 000 долара за филм. Това е хонорарът й за ролята на Клеопатра в едноименния филм от 1963 г. По това време заплатата на президента Дж. Ф. Кенеди е 150 000 долара. 

За „Семейство Флинстоун“ през 1994 г. Елизабет печели 2,5 милиона долара. Състоянието на актрисата възлизало на 210 милиона долара според Forbes.

В „Клеопатра“ се появява с цели 65 различни костюма.

Големите момичета се нуждаят от големи диаманти.
Актрисата притежавала богата колекция от бижута. Някои от най-известните произведения в нея са 33-каратовият Krupp Diamond, 69-каратовият Taylor-Burton Diamond и 50-каратовият La Peregrina Pearl.

Майк Тод, третият съпруг на Елизабет, й подарява диамантена тиара, която тя носи за първи път на Оскарите през 1957 г., но също е виждана и да плува в басейн с нея. Майк Тод й подарява и комплект бижута с диаманти и рубини на Cartier. 

Друг неин съпруг, Ричард Бъртън, също й подарява много скъпи бижута, понякога само защото „днес е прекрасен ден“.

Личната й колекция се състои от 1778 бижута, които бяха разпродадени за повече от 150 милиона долара на търг след смъртта на актрисата през 2011 г.

Странно е как годините ни учат на търпение. Колкото по-кратко е времето ни, толкова по-голяма е способността ни да чакаме.
Тя се е омъжвала 8 пъти. Първия си брак сключва, когато е само на 18 години. Омъжва се за Конрад „Ники“ Хилтън младши през 1950 г. Двамата се развеждат на следващата година заради алкохолизма и обидното поведение на Хилтън. През 1952 г. Елизабет се омъжва за британския актьор Майкъл Уайлдинг, бракът им трае четири години.

Няколко месеца след развода с Уайлдинг тя се омъжва за известния продуцент Майк Тод и е заедно с него до смъртта му две години по-късно.

Спала съм само с мъжете, за които съм била омъжена. Колко жени могат да твърдят това?
Следващият съпруг е певецът Еди Фишър. През 1964 г. тя се развежда с Фишър и се омъжва за колегата си Ричард Бъртън, с когото са заедно до 1974 г., когато се развеждат. Женят се отново през 1975 г. и след това отново се развеждат през 1976 г. Елизабет се омъжва за шестия си съпруг Джон Уорнър през 1976 г. През 1991 г. сключва брак със седмия си съпруг Лари Фортенски, с когото се развежда пет години по-късно.

Елизабет Тейлър се е появявала на корицата на списание People цели 14 пъти. Това я прави втората знаменитост с толкова много самостоятелни корици, като принцеса Даяна е първата. За целия си живот Елизабет е била на корицата на около 1000 списания.

Винаги съм признавала, че съм управлявана от моите страсти.
В свое интервю споделя, че е мечтала да има собствен парфюм 25 години преди наистина да го направи. Тя е първата знаменитост, която създава своя собствена линия парфюми през 1987 г.

Нарича парфюма „Passion“ („Страст“). Няколко години по-късно, през 1991 г., лансира друга линия, известна като „White Diamonds“ („Бели диаманти“), в сътрудничество с Elizabeth Arden. Нейните парфюми все още са едни от най-популярните с приходи от 1 милиард долара в световен мащаб. Елизабет също създава своя собствена компания за бижута „House of Taylor“ през 2005 г.

Обожавам да нося скъпоценни камъни, но не защото са мои. Не можеш да притежаваш сияние, можеш само да му се възхищаваш.
Освен колекция от бижута, тя има и колекция от престижни отличия за блестящите си роли в киното. Носителка е на две награди „Оскар“ за най-добра актриса в главна роля. Първата е за „Бътърфийлд 8“ през 1961 г. и след това през 1966 г. за „Кой се страхува от Вирджиния Улф?“.

Получава и награда BAFTA за ролята си във филма „Кой се страхува от Вирджиния Улф?“, както и „Златен глобус“ за най-добра актриса във „Внезапно, миналото лято“ през 1960 г. 

Имам тяло на жена и емоции на дете.
Елизабет Тейлър е удостоена с Ордена на Британската империя от кралица Елизабет II през 2000 г. Тя е и една от звездите, вдъхновили Анди Уорхол. Той рисува в нейна чест „Мъжът в нейния живот“. През 2007 г. творбата е продадена на търг за 23,7 милиона долара на анонимен купувач в Ню Йорк.

През 1949 г., когато е на 17 години, се появява на корицата на списание Time, като към снимката й е отпечатан следният текст: „лидер на следващото поколение звезди на Холивуд, перфектно скъпоценно бижу, истински сапфир“. По-късно я наричат „кралицата на Холивуд“.

Напуска този свят през 2011 г., а в последното си интервю казва: „Понякога си мисля, че знаем твърде много за нашите идоли, и това разваля илюзията.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР