Хелзинки - поезия на вкусовете

От вълнообразните стени на новата библиотека до Музея за съвременно изкуство – най-новите атракции на Хелзинки са определено авангардни

Любомир Василев 20 January 2023

Снимка: pexel

От вълнообразните стени на новата библиотека до Музея за съвременно изкуство – най-новите атракции на Хелзинки са определено авангардни. На фона на този сюжет това, че из пекарните на целия град можете да забележите един и същи домашен сладкиш, действа като някакъв вид облекчение.

С формата на тръба, покрита с кръг от рубиненочервен конфитюр – това е традиционната торта „Рунеберг“ и се яде в чест на рождения ден на националния поет на Финландия Йохан Рунеберг.

Фактът, че един поет е получил национално печиво на свое име, е основателна причина да препоръчам финландската гастрономия. Но за щастие, в последно време има значително нарастващ брой и други причини за това.

Хелзинки беше малко по-бавен за скандинавската революция, която превърна Стокхолм и Копенхаген в глобални кулинарни дестинации, но същият прилив на креативност, който дадоха на града Музеят за съвременно изкуство и зашеметяващата архитектура на библиотеката Oodi, се усети и в кухнята. Не е изненадващо, че градът има своя дял от заведения за хранене от най-висок клас, като някои от най-добрите са отличени със звезди „Мишлен“.

Изисканата кухня е само част от историята на кулинарията тук. Откриваме млада и вълнуваща гастрономична сцена, изпълнена с обещаващи акценти върху местните продукти и прясната риба. През летните месеци парковете оживяват с великолепни възможности за хранене, а през зимните дни празничните пазари с горещи сладкиши пулсират със свой собствен чар. И докато преди години освен няколкото изискани ресторанта и заведенията за бързо хранене нямаше нищо друго, сега между тях са се появили много места от нов вид с по-младо поколение готвачи, започнали собствен бизнес и определящи облика на съвременната кулинарна сцена в Хелзинки. Иновациите обикновено възхваляват ограничената, но и превъзходна продукция на Финландия. През зимата ще видите много кореноплодни зеленчуци, а през лятото – билки и горски плодове.

Palace е създаден през 1952 г. и винаги е бил пионер във финландската гастрономия. Това е и първият ресторант, получил звезда „Мишлен“ през 1987-а. С изглед към града и морския му бекграунд, ресторантът се намира на десетия етаж в сграда, построена, за да отбележи Олимпийските игри в Хелзинки. Днес главният готвач има за цел да създаде иновативно, но същевременно изчистено скандинавско гурме преживяване.

Andrea е базиран в един от най-космополитните хотели в града „Сейнт Джордж“ и е ръководен от Мехмед Гюрс – главен готвач и на Mikla в Истанбул (миналия месец удостоен с една звезда „Мишлен“). Днес ресторантът е едно от най-тренди местата в града. Подобно на самия Гюрс, с баща турчин и майка от шведско-финландски произход, менюто в Andrea е нещо като „каша“, но вместо фюжън кухня тук сервират изключителни турски ястия, приготвени с финландски съставки. Основата е изградена около скарата с техника за готвене от анадолската кухня, макар че навсякъде се усеща, че сме далече от Босфора.

Да си бивш готвач в Noma е титла, която носи своите последствия и отговорности. И макар че Ким и Евелин Микола се запознават, докато работят в известния ресторант в Копенхаген, в Inari те успяват да си изградят различна идентичност. Комбинацията от неговия финландски и нейния корейски произход създава ястия, които обезоръжават скептиците и печелят с дръзките си вкусове. Опитайте корейски оризови „сладки“ с форма и текстура на много „ал денте“ ньоки, къпещи се в солен бульон от миди и пукащи се в устата ви благодарение на здравословната купчина хайвер от сьомга.

Ask е ресторант с „Мишлен“ звезда. Храната е празник не само за стомаха, но и за очите. Тук няма готово меню. На гостите се сервира набор от ястия, състоящи се от всичко, което главният готвач е доставил за деня от местните ферми. За да се насладите на атмосферата и добрата храна, си отделете около четири часа.

Любим на главните готвачи в града е Kuurna,  едно от най-непретенциозните места за вечеря в Хелзинки, но ястията са приготвени с не по-малко въображение от тези на „звездните“ колеги. Фокусирано върху модернизирането на финландските класики, двуседмичното меню използва свежи сурови съставки за един запомнящ се ефект, особено когато става въпрос за пудинг. Тук може да се пробва парфе от пащърнак с фъстъчен крамбъл и карамел, или Пащел де Ната (португалски сладкиш със сладолед и ананас). Винената листа е уверена, обхващаща реколти от органични вина.

Имам теория, че тайната зад всяко успешно пътуване е в яденето на вкусна местна храна. Тук, в Хелзинки, списъкът на такива места е дълъг.

Градът е смесица от широкообхватни и изобретателни кулинарни таланти. Нулев отпадък, сезонни и местни източници не са безразборни модни думи, а дълбоко вкоренена философия. И ние ще идваме тук при всяка възможност, за да се учим и да се наслаждаваме на вкусна храна.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР