По-богати от короната

Докато чета романи, в които индийската съпруга иска да се превърне в главен герой на живота си, си мисля: Акшата го направи. Тя е наследница на милиарди и съпруга на настоящия британски премиер Риши Сунак.

Елка Влаховска 17 January 2023

Снимка: getty images/guiliver

42-годишният политик Риши Сунак е не само най-младият британски премиер за последните 210 години и първият човек от индийски произход на тази позиция, но, както се казва в пресата, е „един от най-богатите лидери в историята на страната“.

Във фокуса на публиката са както самият Сунак, така и съпругата му, наследница на милиарди и собственик на редица бизнеси.

Риши Сунак и съпругата му са на 222-ро място в списъка на най-богатите британци. Състоянието им се оценява на 827 милиона долара, което е около два пъти повече от състоянието на крал Чарлз III. Какъв е делът на всеки от съпрузите в семейното наследство е неизвестно, но, както твърди британската преса, богатството, което Риши е натрупал, работейки преди политиката във финансовия сектор, „не може да се сравни с това, което има съпругата му като бъдеща наследница на милиардер“.

Жената преобръща представите

В Индия още битува традицията жената да се подчинява на желанията на семейството. Чест за баща ѝ е да я омъжи за подходящия, определен от него мъж. И колкото по-млада е, толкова по-висока е стойността ѝ. Така ли е обаче с Акшата Мурти? Съпругата на британския премиер е негова връстница.

Тя е дъщеря на един от най-богатите предприемачи в Индия, „бащата на индийските IT“ Нагавара Рамарао Нараяна Мурти. От своя страна родителите на Риши никога не са били много богати и са принадлежали към средната класа. Бащата на Сунак е дете на емигранти от индийския щат Пенджаб. Работи като общопрактикуващ лекар, а майка му е собственик на аптека. В семейството има три деца.

Риши е най-голямото и според индийската патриархална традиция на него се възлагат надеждите за фамилния просперитет. Той не се и опитва да кривне от предначертания от родителите му път – отличен ученик, капитан на училищния отбор по крикет, типичното „добро индийско момче“ и кандидат за стипендия в елитен колеж.

На 18-годишна възраст Риши постъпва в Оксфорд, където учи философия, политика и икономика. След Оксфорд отива да получи магистърска степен по бизнес администрация в Станфорд, САЩ, използвайки стипендия от фондация „Фулбрайт“.
Подобно на много студенти Сунак работи през ваканциите – като сервитьор в един от ресторантите в Саутхемптън. Получава първата си истинска работа на 21 години като младши анализатор в Goldman Sachs и по-късно работи във финансовия сектор повече от десетилетие, преди да започне кариера като политик. На всичките си работни места е запомнен с учтивост и добри обноски, като същевременно остава доста незабележим.

Спестовността не е порок

Съпругата на днешния британски премиер Акшата Мурти пък споделя, че детството ѝ е било съвсем обикновено: без големи партита за рождени дни и с ограничено количество джобни пари. Тя е възпитавана като скромно индийско момиче.

Акшата и Риши се срещат в Америка по време на следването си в университета Станфорд. Дотогава момичето е успяло да получи диплома в Института за мода, дизайн и мърчандайзинг в Лос Анджелис. В интервюта Риши си спомня, че веднага е почувствал специална връзка с нея и също така публично благодари на съпругата си за факта, че се е съгласила да слезе от високите токчета, за да може да се разхожда с него. Височината на Сунак е 170 см, Daily Mail вече отбеляза, че той е най-ниският министър-председател след Уинстън Чърчил, чийто ръст е бил 167 см.

Четири години след срещата си двойката прави великолепна двудневна сватба в Бангалор, Индия. Риши е топло приет от семейството на булката и назначен светкавично в бизнеса им. Тъстът не му се сърди, когато напуска компанията няколко години по-късно, за да започне политическа кариера. След сватбата двойката живее известно време в Индия. Акшата  разработва там марката си за дрехи Akshata Designs. През 2011 г. пред индийския Vogue тя обяснява, че иска колекциите ѝ да се превърнат в „инструмент за изучаване на индийската култура“. Привлича шивачки от отдалечени села, активно използва традиционни мотиви и тъкани.

Собствения си стил описва като „еклектиката на 7 нестандартни улични магазина в Бомбай и Лос Анджелис“, включващи не само традиционни сарита, но и дрехи на Gap и American Apparel, както и ретро дрехи от магазините на Alexander Wang. Година след интервюто за Vogue модната марка Akshata Designs е закрита, защото не носи печалба. Печеленето на пари явно не е фикс идея за Акшата – тя притежава по-малко от един процент от компанията на баща си Infosys, но това са почти половин милиона долара.

След като съпругът ѝ става премиер, британските медии не пощадяват богатата наследница: „Харесва ни, че съпругата на новия премиер на Великобритания, произхождаща от едно от най-богатите семейства в Индия, премина задължителното „кръщене“ за всяка богата жена: учила е икономика и маркетинг, има модна марка, работила е за кратко в инвестиционния фонд на баща си“.

Семеен бизнес

Риши и Акшата имат много скъпи недвижими имоти: знае се за къща в центъра на Лондон и апартамент в престижния столичен район Южен Кенсингтън, историческо имение в Северен Йоркшир и мезонет в Санта Моника, Калифорния. Forbes оценява общата стойност на недвижимото им имущество на приблизително 18,3 милиона долара.

Двойката има две дъщери, Анушка и Кришна. Те посещават Glendower Prep School с дъщерята на Дейвид и Виктория Бекъм, 11-годишната Харпър.

Сунак определя крикета, футбола и киното за свои хобита. За най-вредния си навик смята дългогодишната си зависимост към „Кока-Кола“. Политикът не признава алкохола. Пресата пише за неговата страст към луксозните дрехи и като цяло за любов-
та към скъпите неща. Много британци смятат, че политикът е разглезен от богатството и няма връзка с реалността.

Най-дискутираната история е как Сунак избра мокасини Prada за 595 долара, за да посети строителна площадка това лято. Обсъжда се и фактът, че Сунак и съпругата му са похарчили 400 000 паунда за изграждане на плувен басейн в имението си, докато британците затягат коланите, за да плащат нарастващите сметки за комунални услуги.

Другият публичен скандал е свързан с Акшата Мурти – оказва се, че тя не плаща данъци в държавната хазна, тъй като е с индийско гражданство. Но след избирането на съпруга ѝ за премиер няма избор, освен да промени статута си и да плаща данъци на британската хазна.

Що се отнася до заплатата на Риши Сунак на новата позиция, според Forbes той ще получава над 185 хиляди долара годишно. Това е два пъти повече от доходите му, докато е бил само народен представител.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР