Елена Петрова: Да се оставим магията да ни завладее

В навечерието на Коледа гостуваме в уютния и празничен дом на актрисата Елена Петрова

eva.bg 23 December 2022

В навечерието на Коледа гостуваме в уютния и празничен дом на актрисата Елена Петрова. Запалена камина, ароматни свещи, топли чорапи, чай с аромат на канела и джинджифил, премигващите лампички на елхата, усещане за заедност и усмихнати лица, разговори за преди и сега, тиха музика, добрина и разбира се, хубави филми... Добре дошли в най-личното пространство на Елена!

Елена, как минава един твой ден през декември?

Декември тази година се оказа натоварен и динамичен, за разлика от последните две години, които бяха под стреса и невъзможността да планираш, да работиш, да се срещаш с приятели и да споделяш празнични моменти и усмивки. Сега нямаме тези ограничения и хората се чувстват свободни пълноценно да изживеят всички приготовления за Коледа, лудостта покрай избирането на подаръците, коледните партита и концерти, а за нас срещите с публиката в театралните зали през този месец са заредени с още повече светлина и вълнение и са безценни.

Най-важното е да споделяме заедно времето в тези празнични дни.
Аз имах пътувания в различни градове на страната с представления, като посланик на добра воля, продължаваме кампанията на Уницеф в подкрепа на най-важния отбор – децата на България, и е важно да правим добро, да бъдем благодетели и да се грижим децата да имат щастливо детство, подкрепа и достъп до образование. През декември започнах и репетиции на нова пиеса, която ще има премиера през февруари.

Украса, подаръци, рокля с пайети... Какво включва коледният ти списък и докъде си стигнала с него?

С годините се научих да бъда много експедитивна и да планирам времето, което ми е нужно за украса на дома, подаръците и коледната вечеря. Разбира се, интересното става, когато тези планове леко се променят или разпаднат. Научих се да си казвам, че има причина нещата да се случват по определен начин и че животът има своя логика и смисъл, които понякога не са в синхрон с твоята визия и очаквания.

Научих се да си казвам, че има причина нещата да се случват по определен начин и че животът има своя логика и смисъл...
Обичам вкъщи да има Коледен дух. Още когато се появиха децата ми на бял свят, започнах да подреждам голяма елха с много играчки и светлини, да слагам много коледни аксесоари и да създавам усещане за празничност, уют и малко магия. Сега те са тийнейджъри и всяка година украсяваме заедно коледната елха. Винаги си пускаме класическите коледни песни през телевизора, за да можем да се наслаждаваме и на визията и да се оставим да ни завладее коледното настроение. От Франк Синатра, Майкъл Бубле, Марая Кери, Кели Кларксън, Джордж Майкъл, Андреа Бочели до Аве Мария. Най-важното е да споделяме заедно времето в тези празнични дни. Вкъщи имаме традиция на Бъдни вечер, когато всички сме около празничната трапеза, всеки да изказва благодарност за нещо, което е постигнал, получил, преодолял или научил през изминалата година. Важно е да умеем да бъдем благодарни и да изпитваме смирение и съпричастност. Да си кажем молитва около Коледната трапеза, да се помолим за здраве, мир и надежда.

Успяваш ли да намериш достатъчно време, за да останеш насаме със себе си, с мислите си, на фона на твоите ангажименти и празничната суматоха?

Празничните дни около Рождеството са тайнство, в което трябва да се спреш за малко и да се срещнеш със себе си. Да обърнеш глава назад и да погледнеш какво се е случило през изминалите дни на отиващата си година. Какво си постигнал и научил като човек, с какво си помогнал на някого, колко време и обич си споделил с децата, приятелите, колегите и семейството. Колко пъти си подал ръка и си помогнал на някого, колко пъти си се извинил, накарал си някого да се усмихне, колко пъти си се смял от сърце, колко от обещанията, дадени предишната година, си спазил, колко пъти си казал на някого Обичам те.

Колко пъти си подал ръка и си помогнал на някого, колко пъти си се извинил, накарал си някого да се усмихне, колко пъти си се смял от сърце, колко от обещанията си спазил, колко пъти си казал на някого Обичам те...
Едно от нещата, които са ми любими през тези дни, е да влизам в църква, обичам да ходя до Драгалевския манастир, да слушам планината и да мисля, после да поговоря с игумена, да поглъщам тишината и излъчването на иконите, да се помоля и запаля свещ. Днес, когато сме свидетели колко крехък е мирът, човешкият живот и ценностите, които все повече се разрушават, колко егоизъм и желание за надмощие и власт има около нас, тези дни трябва да ни връщат към смисъла и вярата на живота и да не забравяме да виждаме светлината около нас, нека всеки намери своя ambilight.

Ние много обичаме да си правим по това време на годината домашен филмов маратон с коледни заглавия като „Наистина любов“ и „Ваканцията“ (нищо че сме ги гледали милион пъти). А ти? Кои биха били твоите любими заглавия за повода?

Коледа е време и за потапяне в света на любимите филми с тази тематика. Никога не ни омръзва да гледаме „Наистина любов“, разбира се, „Сам вкъщи“, „Коледата невъзможна“, „Бяла Коледа“ – мюзикъл от 1954 г., „Умирай трудно“, „Ваканцията“, както и филмите за Рождеството на божия син, които децата обичат да гледат всяка година. Пускаме телевизора и благодарение на свръхдобрите технологии можем буквално да се пренесем в необятния свят на киното, което обожавам. Тогава сякаш се сливам с героите и напълно влизам във филма. Това е моето истинско спокойствие и отделяне поне за малко от проблемите на ежедневието и умората, които са неизбежни. Още от малка, винаги съм ходила на кино с вълнение. Влизам в салона и знам, че ме очаква един визуален свят, който ще ме накара да мечтая, да фантазирам, да изпитвам силни емоции, да стоя в напрежение или да се усмихвам.

Един визуален свят, който ще ме накара да мечтая, да фантазирам, да изпитвам силни емоции, да стоя в напрежение или да се усмихвам...
Днес, с качествата и картината, която притежават добрите телевизори, цялото това преживяване може да бъде пренесено вкъщи и споделено със семейството или любим човек, сред уютна атмосфера и топла прегръдка. Голямото кино е у дома и това е страхотно изживяване. Трябва само да му се отдадем и да го почувстваме. А концертите, които също обичаме да си пускаме, са с неповторим звук и картина и карат сърцето ти да пулсира и да вибрира в ритъма на музиката. Philips The One притежава всички тези качества да възпроизвежда картина и звук по уникален начин и да те потапя в лабиринта на чудесни емоции и да усещаш, че ти си главният герой, докато седиш удобно на дивана вкъщи.

Кои са необходимите „съставки“, за да превърнеш нещо толкова обикновено като релакс на дивана пред телевизора в специално и незабравимо киноизживяване? Сподели ни своята „рецепта“.

По това време на годината моята вълшебна картина е запалена камина, в която пукат дърва, ароматни свещи, топли и меки чорапи, чай с аромат на канела и джинджифил, премигващите лампички на коледната елха, усещане за заедност и усмихнати лица, хубави разговори и игри, тиха музика. След това е време за визуално изживяване. Тишина: филмът започва. Да почувстваме удоволствието и да се оставим магията да ни завладее.

Картина, звук или някоя допълнителна функционалност са най-важни за теб, за да се почувстваш като на кино от уюта на дома си?

Живеем в свят на свръхпроизводство и консумация. Дигитален свят, в който информацията извира всяка секунда през всички платформи. Всеки един човек може да бъде собствена медия и да споделя съдържание. Харесвам технологиите и виждам как светът, хората и децата се променят с тях. Но всичко, което е в екстремно количество и се поглъща бързо без селекция, без критерии и критично мислене, има и своите поледици.

Затова бих искала вкъщи да имам качествени технологии, които създават усещането за истинско преживяване, но в същото време са щадящи като излъчване. Картината и звукът, цветовете и технологията Ambilight са перфектна комбинация, която притежава Philips The One. Все едно си избрал идеалните играчи, които действат в синхрон, като отбор, пренасят действието извън екрана и създават перфектната киноатмосфера. Усещането е за по-голям екран, дълбочина на звука, а музиката и филмите стават по-завладяващи.

Сияние, топлина, уют, стилна декорация и вкусни блюда – така си я представяме ние, но все пак сподели ни как изглежда Бъдни вечер в твоя дом.

Ако имаш хляб и обич, имаш всичко.
Бъдни вечер вкъщи е традиция, наследена от моята баба. Семейството се събира, къщата се прикажда за изгонване на злите духове и покана към светия дух и дядо Божик да влезе у дома на гости. В тихата свята нощ вечерята започва с молитва и разчупване на питката с късмет. Всички благодарим за пълната трапеза и хляба, който ни се дава всеки ден. Ако имаш хляб и обич, имаш всичко. Нека се помолим за всички хора, които са сами или далече от своите семейства. Нека Коледният дух бъде с нас и да донесе светлина.

Къде и кога можем да те гледаме на сцена и на екран?

Играя в няколко театрални постановки – „Търновската царица“, „Осъдени души“, „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла“, „Антихрист“ и др. Ще очакваме зрителите и през 2023 г. Предстои и премиера през февруари на представление по текст на Емилиян Станев.

И за финал, какво си пожелаваш за предстоящата 2023 г.?

Нека виждаме светлината, която се отразява около нас.
Пожелавам здраве, благоденствие, мир и надежда за бъдеще, което ще ни пази като човеци, ще съхранява планетата и ще имат шанс децата да живеят в мирно и по-спокойно време. Пожелавам обичта и добротата да бъдат пътеводители на действията ни въпреки трудностите, болката и разочарованията, които всеки от нас изпитва. Но това ни кара да се чувстваме живи и да имаме висок дух. Нека не губим сетивност към проблемите на другия човек, да бъдем съпричастни и да подаваме ръка. Нека виждаме светлината, която се отразява около нас и нека силата бъде с нас.

Щастливи Празници!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР