Без метал в косите

текст & фотография люба вангелова 24 December 2022

Чувствам се късметлийка – моментът, в който за първи път боядисах косата си, съвпадна с лансирането на серия специализирана грижа за боядисана коса, но много по-специфична от всичко познато досега. Беше преди година и става дума за серията за защита от накъсване и запазване на цвета Metal Detox на L’Oreal Professionnel. Специфичното в нея е, че действието ѝ е насочено към премахване на металните частици във вътрешността на косъма, идващи от тръбите в домовете ни, през които минава водата. Трудно бихме избегнали подобни отлагания – зависи от качеството на тръбите, на водата и от самата ни коса. Моята е чуплива, почти къдрава, тоест суха, което я прави и по-възприемчива към подобни негативни въздействия.

Неутрализираща молекула

Проблемът с металните частици е, че могат да предизвикат накъсване на косата или да реагират с оксиданта при боядисване и да компрометират резултата. Как се справя L’Oreal Professionnel с проблема? Чрез използването на неутрализираща молекула (гликоамин), която улавя и елиминира металите в косата и това съхранява здравината и блясъка ѝ.



Новото попълнение

В серията Metal Detox сега е добавен нов продукт – професионалното концентрирано олио, което внася съществено подобрение в здравината на косъма. Постижението тук е, че в консистенцията на олио е инжектирана директно молекулата гликоамин и е стабилизирана чрез микрогел. Патентованата технология влага цялата сила на Metal Detox в това олио и го дарява с многобройни функции: защитава от високите температури при стилизиране, подхранва, уплътнява, добавя блясък, антифриз ефект, дисциплинира кичурите и ухае пристрастяващо.

Как ползвам Metal Detox у дома

За тази една година узнах доста неща за боядисаната си коса. Периодът, през който тя изглежда перфектно, е три седмици. След което започват да се появяват издайническите червеникави нюанси (тъй като съм брюнетка), блясъкът не е същият, а оцветяването става неравномерно. Това, което правят продуктите от серията Metal Detox, е да запазват цвета дълготраен, както и косата от нови натрупвания на метал.

Моментът, в който ги включвам в рутината си за грижа за косата, е още преди да се появят медните тонове, за да „спася” цвета си от тях  – правя го на всяко 4-то измиване. Шампоанът не съдържа сулфати, почиства ефективно косата и скалпа от металите, но и хидратира. Следва маската от серията, която оставям за една минута и изплаквам. Тя действа като протектор против отлагания и защитава косата от натрупване на излишни метали. И третата стъпка е концентрираното олио – количеството от едно-две изпомпвания нанасям на леко подсушена коса от средата на дъл-
жините до върховете. След което изсушавам – понякога със сешоар, а друг път оставям косата ми да изсъхне естествено. И в двата случая блясъкът ѝ е забележим.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР