Новият живот на старите дрехи на кралиците

Васил Христов, специално за EVA от Лондон 25 December 2022

Снимка: getty images/guiliver

Част от старите тоалети на Елизабет II са били продавани без етикети в магазини, за да не се разбере произходът им. Но какво се случ-ва с наистина ценните екземпляри? Къде се пазят дрехите на английските крале и кралици? Дворецът Хемптън Корт съхранява експонати, стари половин хилядолетие.

Способността на дрехите да разказват история за човека, който ги носи, е очарователна. Но тя е още по-вълнуваща, когато става въпрос за кралските особи, чиито мисли и желания често остават неуловими за широката публика. Монарси като царувалата едва няколко дни лейди Джейн Грей, първата жена, предявила претенции към английския трон през 16. век, и кралица Мери I, останала в историята като Кървавата Мери, Елизабет I, кралицата дева и нейната Златна ера, през кралица Анна и императрица Виктория, до кралица Елизабет II, са оставили дълбока следа в историята със своите решения… и с модните тенденции, които са налагали.

В началото на август за поредно лято Бъкингамският дворец отвори врати за хора, които искат да се докоснат до блясъка на британската монархия и да се разходят из официалните зали на този внушителен символ в сърцето на Лондон. Но това, което истински впечатли групата журналисти, които бяхме поканени на тази обиколка, беше залата, приютила изложбата с бижута, които са белязали 70-годишното царуване на кралица Елизабет II. Сред тях се открояваше диамантената диадема на Нейно Величество, която тя носи по време на коронацията си. Със своите 1333 брилянтно шлифовани диаманта и редици перли това изключително бижу е носено за първи път от кралица Виктория през 1837 г.

По същото време в двореца Холирудхаус в Единбург една друга изложба отбелязваше платинения юбилей на кралицата, показвайки тоалетите, носени на нейните сребърен, златен, диамантен и платинен юбилеи.

В Уиндзор, едва за трети път в рамките на 70 години, можеше да се види коронационната рокля на Елизабeт II. Определяна като една от най-важните дрехи на 20. век, роклята е бродирана над 3500 часа от 18 жени, които са използвали 18 вида конци.

След като на 8 септември светът беше покрусен от новината за кончината на Нейно Величество, и трите изложби бяха затворени. След дните на траур много хора започнаха да се питат какво ще се случи с колекцията от дрехи и бижута на кралицата.

Официалната колекция от бижутата на короната на Обединеното кралство включва 142 церемониални предмета – корони, диадеми, скиптри и колиета, съхранявани в Лондонската кула. Тези части остават в кралската колекция и се предават на следващия монарх. Но личната колекция на Елизабет II включва повече от 300 бижута, сред които 98 брошки, 46 колиета, 37 гривни, 34 чифта обици, 15 пръстена, 14 часовника и 5 пендатива (висулки). Вече стана ясно, че по-голямата част от тях ще стане собственост на Катрин, принцесата на Уелс.

Според много източници кралица Елизабет II e поела във вечния си път единствено с чифт перлени обици и венчалната си халка, изработена от уелско злато. А годежният ѝ пръстен от платина с 11 диаманта вероятно ще бъде наследен от единствената ѝ дъщеря принцеса Ан. И ако при бижутата нещата са ясни, големият въпрос е какво ще се случи с гардероба на жената, управлявала Обединеното кралство в продължение на 70 години.

Повечето източници твърдят, че съдбата на голяма част от кралския гардероб се решава от гардеробиерите на кралицата. От старите тоалети, които вече не се използвали, хората отговарящи за тях, можели да запазят части, които да включат в нов тоалет, да ги носят или да ги продадат. Много често тоалети са били продавани в магазини, но без купувачите да знаят, че дрехите идват от гардероба на Нейно Величество. Всякакви следи и етикети са премахвани, за да се гарантира, че никой не може да проследи пътя им обратно до Бъкингамския дворец.

Но какво се случва със знаковите тоалети, оставили следа в живота на последната британска кралица. Част от отговора се намира на 20 километра западно от Лондон, в една от старите кралски резиденции, двореца Хемптън Корт. Там се съхранява колекцията от кралски церемониални дрехи, която пази експонати от почти 500 години, свързани с членове на кралското семейство и техния дворцов или церемониален живот на Британските острови.

Колекцията е разположена в 12 зали, които в миналото са били помещения за прислугата в двореца на Тюдорите. Повече от 10 000 експоната, притежавани от Джордж III, кралица Виктория, принцеса Маргарет, принцеса Даяна и кралица Елизабет II, са каталогизирани и окачени на щендери в бели чували или поставени в кутии, ако са особено деликатни. Съхраняват се при регулирана температура и влажност.

Както всичко в колекцията, тези дрехи и аксесоари имат своята любопитна история.

Когато през 1947 година, преди сватбения си ден с Филип Маунтбатън, младата принцеса Елизабет получила макета за обувките си, тя била възхитена от дизайна. Въпреки това, изглежда, е имала притеснение дали ще може да върви на толкова тънък ток по пътеката на Уестминстърското абатство, за да каже брачния си обет. Ето защо между макета, съхраняван в Хемптън Корт, и обувката, носена в деня на сватбата преди повече от 70 години, има съществена разлика.

Друга ценна дреха, съхранявана в колекцията, е роклята с принт, носена от принцеса Елизабет през 1936 г. – годината, в която баща ѝ неочаквано става крал Джордж VI и тя разбира, че в крайна сметка един ден ще го наследи.

Друг предмет, принадлежал някога на покойната кралица, е копринена рокля, която тя носи, когато е на 11 месеца. Малкият тоалет в прасковен цвят е придружен от снимка на принцесата с нейната бавачка Клара Найт. Подобно на много от дрехите, съхранявани в Хемптън Корт, тази рокля е купена на търг, след като е предадена от потомците на Клара за продажба. Няма установена процедура, по която кралските дрехи да попаднат в колекцията и тя се управлява от благотворителната организация Historic Royal Palaces, а не от кралското семейство или неговото домакинство.

Въпреки това много от предметите се изнасят, за да бъдат показани в изложби в кралските дворци. Например роклите на Даяна наскоро бяха показани в двореца Кенсингтън. Но наред с бляскавите тоалети, с които принцесата беше известна, има и по-малко разпознаваеми предмети, свързани с Даяна, съхранявани в Хемптън Корт, включително сако от туид от 70-те години, за което се смята, че е притежавала, преди да срещне настоящия крал Чарлз III.

Колекцията в Хемптън Корт ще съхрани за поколенията повечето от знаковите тоалети на кралица Елизабет II, които ще бъдат излагани по различни поводи, за да припомнят за живота и за една от любимите ѝ мисли: „Добрите спомени са нашият втори шанс за щастие“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР