Едуард Енинфул - послушното момче на Ана Уинтур

Едуард Енинфул, главният редактор на британското издание на Vogue, е първият мъж, оглавил списанието на империята Conde Nast в 130-годишната му история, и може би и единственият на борда, който е 100% щастлив от съвместната си работа с Ана Уинтур

Краси Генова 02 January 2023

Снимка: getty images/guiliver

Едуард Енинфул, главният редактор на британското издание на Vogue, е първият мъж, оглавил списанието на империята Conde Nast в 130-годишната му история, и може би и единственият на борда, който е 100% щастлив от съвместната си работа с Ана Уинтур. Дори когато го объркат с момчето за доставки, Едуард се опитва да превърне всеки минус в свой плюс. А сега вече има и автобиография.

В личните спомени на 50-годишния Едуард Енинфул, който тази година избра да отпразнува своя юбилей със сватбена церемония, 2022-ра ще остане своеобразен връх. След повече от 11 години съвместен живот Едуард каза „да“ на своя интимен партньор Алекс Максуел (облечени съответно в костюми на любимите си марки Burberry и McQueen, специално ушити, разбира се, б.р.) в компанията на най-близките си приятели, сред които топмоделите Кейт Мос, Наоми Кембъл, Виктория Бекъм и модният дизайнер Рикардо Тиши, в невероятната обстановка на истински замък.

Имението, частният ловен парк и дворецът на маркизите на Бат отвориха врати за гостите, благодарение на приятелството на господин Vogue UK с настоящата им господарка – Ема Клер Тин, маркиза на Бат, а сватбеното тържество засенчи и най-шикозните партита в Лондон с присъствието на толкова много звезди и с разточителността на двудневните празненства в тази приказна обстановка. Според експерти сватбената церемония е струвала над 1,5 милиона британски лири и е може би най-големият подарък за рожден ден, който Едуард ще получи някога. Но нека го приемем и като заслужена оценка на дългогодишната му кариера като моден стилист и редактор. Едуард предизвика своеобразна революция в коридорите на властта на издателство Conde Nast, където за първи път в историята се случва официалното назначение на мъж на подобен пост.

И докато пролетта донесе на г-н Енинфул брачна халка и дълго мечтаното официализиране на любовта му с Алекс, есента го зарадва с премиера на автобиографията му A visible man („Видимият човек“), перла в каталога на издателство Penguin. Главният редактор на Vogue UK и екипът му избират да отпразнуват събитието с няколко партита – в Лондон, Лос Анджелис и Париж, отново със звездно участие: Кейт Мос и Наоми Кембъл, Синди Крауфорд, Кая Гербер, Миранда Кер, Орландо Блум и Тоби Магуайър.

Причината Едуард да има толкова лоялна звездна клика около себе си е, че преди Vogue повече от пет години е отговорен редактор на списание W. Благият му нрав, отговорността към работата и респектът към ВИП-овете, огряващи по страниците на списанията, в които сътрудничи или работи, му осигуряват реномето на отличен моден стилист и редактор. Доверието се изгражда с години, но дава добри плодове.

В името на приятелството им например топмоделът Наоми Кембъл взема решение да представи своята неколкомесечна дъщеря на корицата на британския Vogue – защото е сигурна в способностите и лоялността на Едуард, който винаги спазва обещанията си и не навлиза грубо в личната територия на звездните си приятели. Те му връщат жеста, когато се събират на снимачната площадка на рекламния клип за представяне на автобиографията му. Кейт Мос, Сиена Милър и Наоми Кембъл четат откъси от книгата, облечени в смокинг – любимо облекло на вече много видимия господин Вог.Всички обичат Едуард

Изглежда, че всички обичат Едуард Енинфул и ценят постиженията му. Единствено изключение прави Александра Шулман, която след 25-годишно царуване напусна горещия стол на главен редактор на британския Vogue, за да го освободи за момчето, изкатерило стълбицата на успеха от най-ниското до най-високото стъпало.

В злобничък коментар за таблоида Daily Mail, където поддържа редовна колонка, Александра забоде острие с твърдението, че е била изгонена от поста си, за да бъде назначен на него удобният и следващ всяка директива от по-високо ниво Едуард. А директивите издават, разбира се, директорката на международните издания на Vogue Ана Уинтур и директорът на издателство Conde Nast Джонатан Нюхаус. С горчивина Шулман коментира, че ще е голяма стъпка назад, ако нейната позиция заеме човек, който няма собствено мнение, не е склонен да прекарва по 20 часа на ден на бюрото си и се заблуждава, че основната му работа е да позира в компанията на прочутите си приятелки. Доста точен портрет на Едуард Енинфул, който следва всички указания на шефовете си, прекарва повечето си време на снимачната площадка или в дома си, а водещата му идея е, че Vogue трябва да бъде пространство на свежи идеи и нови проекти, в основата на които много често стоят артисти и модели от близкото му обкръжение.

Шулман не е единствената високопоставена персона от семейството на Vogue, която буквално е изгонена през задния вход, след като на поста управляващ директор на международните издания на списанието е назначена жената, която ще остане завинаги в историята на модната библия като Дявола, носещ „Прада“. Същата участ спохожда и главния редактор на Vogue China – Анжелика Чънг, която след 15 години вярна служба е сменена от 28-годишната моделка и инфлуенсър Маргарет Джанг. За разлика от Шулман обаче Чънг избира да отмъсти с мълчание и отказва да коментира съкращенията в международното семейство на Vogue.

В кулоарите му обаче се шушука, че новоназначенията са свързани със стратегията на Уинтур, която смята, че само някои от интернационалните издания на списанията се нуждаят от ключови фигури, докато другите поверява буквално на доскорошни стажанти (какъвто е случаят с Vogue Paris). Курсът ѝ е – смело напред в новото време, когато модните тенденции се диктуват от инфлуенсъри. Именно в тази посока бяха и честванията на 130-годишнината на Vogue в Ню Йорк по време на тамошната модна седмица. Топмодели от близкото минало – Хелена Кристенсен, Шалом Харлоу, Амбър Валета и Карен Елсън, преминаха по модния подиум, но зрелищното изпълнение на хита на Lil Nas X – Industry Baby, накрая напомняше шоу на инфлуенсъри. Ана Уинтур сякаш изговори на висок глас политиката на Conde Nast.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР