Хамам блажений

Хамамите са част от съвременната градска култура – видяхме го и в сериала „Емили в Париж“, където Емили и нейните приятелки си направиха среща по женски, разпускайки топлес из луксозно изглеждащите помещения. Решихме да проучим въпроса.

Люба Вангелова 03 January 2023

Хамамите са част от съвременната градска култура – видяхме го и в сериала „Емили в Париж“, където Емили и нейните приятелки си направиха среща по женски, разпускайки топлес из луксозно изглеждащите помещения. Решихме да проучим въпроса.

Няма да е странно, ако определим хамама като комбинация от хигиена и духовност. От древни времена той се е използвал, за да подреди човек тялото и душата си, да се отърве от всичко ненужно и сякаш да се роди отново. Вероятно това е основната причина за популярността му днес, и то в условията на модерния град.

Турският хамам наподобява римските терми, но с ориенталски привкус – тялото се загрява както от парата, така и от нагретите стени и каменни легла, въздухът е с висока влажност и с комфортна температура около 35-50 градуса. В древността хамамът е имал формата на длан с пет пръста: посетителите е трябвало да обикалят пет помещения с различна температура, разположени в полукръг, при това в строга последователност, за да се спести стресът на тялото.

Всяко от помещенията в миналото е имало свое предназначение, което е съхранено до голяма степен и в съвременния хамам. В джамекян попадате веднага след входа – тук може да пиете чай и да се съблечете. Пещемал е помещението, в което взимате душ. Согюклук е „подготвителната“ стая с мраморна пейка „чебек-таши“, в която температурата е 35°C. Главното помещение, харарет, е с кръгла форма – тук се извършват основните козметични ритуали. В харарета задължително има курни – каменни корита с вода, с помощта на която се изплаква тялото. Кейф е стаята за релакс след процедурите, където може също да се пие чай. Оттук идва и познатата ни дума кеф. Преминавайки през всички помещения, човек излиза с пречистени тяло и ум.

Древна алтернатива на социалните мрежи

Хамамът бил място, където жителите на града се срещали, за да обсъдят последните новини, както и да се отпуснат в компанията на близки и приятели – може би доста по-сполучлива и полезна алтернатива на социалните мрежи. За жените денят за посещение бил трепетно очакван – освен на масажи, козметични и водни процедури, той бил посветен на песни и забавления, разбира се – и на клюки. Подготовката за хамам включвала и изпичането на сладкиши, бюрек и долма. Хамамът бил обичайното място за празнуването на значими събития като годеж, раждане на дете, запознанство на сватовете и т. н.

Модерна версия

Принципът на дланта в изграждането на съвременните турски бани вече не се спазва стриктно. Днес помещенията са най-често три: съблекалня, парна баня и стая за релакс след процедурите. За сметка на това съвременните дизайнерски хамами разполагат с модерни екстри като оформено като звездно небе осветление на тавана, халотерапия (оборудване, което създава влажен „морски“ климат с лечебен ефект), хромотерапия (специално осветление за светолечение), генератор на пяна за класическия масаж, аудиосистема и други.

Помещенията днес, както и в миналото, може да бъдат облицовани с плочки или мозайки от мрамор, оникс или травертин. От тези материали са направени фонтани, колони, шезлонги, пейки. Таванът е във формата на купол. Това предотвратява натрупването на конденз, а капките студена вода, вместо да падат върху тялото, се стичат по стените.

Бонус за здравето

В интензивния „трафик“ от стрес, динамика и свръхинформация хамамът е спирка за възстановяване на душата и тялото. Тук си почива нервната ни система, а мускулатурата се отпуска, което помага за добрия сън. Високата влажност на въздуха разкрасява с лекота кожата: почиства порите и нормализира работата на мастните жлези. Метаболитните процеси в организма се ускоряват, което пък помага за отслабване.

Влажността на въздуха е почти 100%, а температурата е 35–55°C – така че противопоказанията за посещение са минимални. Не всеки организъм е в състояние да се справи с натоварването в руската баня (с влажност 50-70% и температура до 70°C) или финландската сауна, където температурата може да достигне 100°C при влажност около 15%. Така че от гледна точка на температура и влажност хамамът се понася много по-лесно. Благодарение на щадящия температурен режим той е подходящ за хора със сърдечносъдови проблеми, които са противопоказани в традиционната гореща баня. Но дори и да се справяте добре с високата температура, във всяко помещение е добре да стоите между 8 и 20 минути, не повече.

Разпенване

Едно от многото предимства на посещението на хамам е, че специалният климат спомага за засилване на ефекта от козметичните процедури. Престоят в ориенталска баня обикновено отнема час и половина до два. Преди да започнете каквато и да е процедура, трябва правилно да загреете кожата. Затова поне първия половин час прекарайте в релакс в парната баня, където можете да се насладите на ароматни изпарения и комфортна топлина.

След напарването е ред на пилинга – традиционна процедура в турския хамам, чрез която елегантно се отстранява кератинизираният слой на кожата. Особено внимателно се масажират коленете, стъпалата, лактите и ръцете. Някога пилингът се извършвал с грубо вълнено парче, кесе, но днес се използва  копринена ръкавица, с която деликатно се почиства тялото. Използва се натурален сапун от зехтин, евкалипт и арганово масло. При първо посещение може да се изненадате от голямото количество мъртва кожа, която пада след пилинга, но това е нормално – в домашни условия е трудно да се постигнат подобни резултати. Затова хамамът е мястото за подобни процедури – там могже да бъдат извършени пълноценно. След пилинга може да продължите релакса с избран масаж – с шоколад, мед, глина, морска сол или други натурални съставки.

Звездната процедура е масажът със сапунена пяна, която се получава само от сапуни с отлично качество, обикновено съдържащи арганово масло и зехтин. Ако е подготвена правилно, пяната ще се задържи минимум половин час – предостатъчно време за масаж. Обвитото в този пенлив облак тяло напълно се „разтапя“ под опитните ръце на професионалиста. Финалът настъпва след енергичен и ритмичен масаж, който разпределя равномерно пяната по всички части на тялото.

След пилинга, масажа и обтриванията е добре да се отпуснете в басейн с хладка вода, за да затворите порите на кожата. Традиционният хамам разполага с три басейна. В първия водата се загрява до 45°C, във втория е с телесна температура, а в третия е със стайна температура.

В хамам не се ходи с хавлиена кърпа, а с пещемал - мека кърпа от памук, с която се увива тялото и се остава с нея през цялото време.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР