Първи базар за устойчива мода

05 December 2022

Първият по рода си базар за устойчива мода, организиран по инициатива на студенти от магистърска програма “Отговорно и устойчиво управление”, ще се проведе на 12 декември в Стопански факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.

Дрехите, които ще се предлагат на базара, са изцяло от дарения на студенти. А събраните средства ще отидат за обща кауза – изграждане на воден кът в Стопански факултет. Поставени пред обща цел, студентите разбиват стигмата, че са ограничени и трудно се самоорганизират.

Това събитие цели да даде добър пример за кръговия модел на потребление – покупка на вече ползван продукт, който разбира се, е напълно годен за последваща употреба. Само за две десетилетия потреблението на дрехи се е увеличило с 400%, което води до неминуем отпечатък върху света и околната среда. По данни на Българска Асоциация Кръгов Текстил, в България годишно се “произвеждат” над 100 000 тона текстилни отпадъци, като за последните 10 години ръстът е с над 50%.

Модата е една от най-замърсяващите индустрии. Тя е отговорна за 20% от глобалното разхищение и замърсяване на питейна вода. А за един по-добър утрешен ден, промяната трябва да настъпи днес и всяка стъпка към устойчив начин на живот е правилна.

Базарът ще бъде отворен на12.12.2022 г. между 16.00-18.00ч., етаж 2 в Стопански факултет на Софийски университет “Св. Св. Климент Охридски”.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР