Вкусни смути рецепти за здраве и красота през студените месеци

26 November 2022

Ако сте от домакините, които не обичат да прекарват твърде много време в кухнята, споделяме напълно Вашите предпочитания! Затова, когато стане въпрос за нещо вкусничко между основните хранения или пък за приготвяне на закуска рано сутрин, бихме искали да става бързо, но и да бъде питателно.

Обърнахме се за съвет към нашите партньори в мисията да бъдем здрави и красиви - верига фитнес клубове Next Level и диетолога д-р Райна Стоянова. Освен четирите страхотни (потвърдено!) смути рецепти, които вече опитахме, ни оставиха и подарък изненада - възможност за безплатно посещение, на която и да е от фитнес залите на Next Level в София. Регистрирайте се, още преди да сте си изпили смутито!

Извадете блендера от шкафа. Рецептите за есенни смутита определено са начин да си осигурим енергия и есенциални микронутриенти, които да ни помогнат да преминем без настинки през есенно-зимния период, както и да запазим красивия тен и блясъка на кожата си по-дълго.

Смути „Тиквен пай“

Усещате ли аромата на прясно изпечена тиква и канела, напомняща ни за топлина и домашен уют? Рецептата е пълна и с протеини, които да ни държат сити до следващото хранене.

Ето и съставките:

½ чаша пюре от тиква
½ чаша ванилово бадемово мляко
½ банан
½ с.л. мед
½ ч.л. канела
½ ч.л. ванилия
1 мерителна лъжица ванилов протеин на прах

Блендирайте всичко до получаването на хомогенна смес и се насладете!

Знаете ли, че...?

Тиквата, преди векове, е била често използвана в алтернативната медицина за лечение на различни здравословни усложнения, като висока температура, нервни разстройства, констипация, както и болки, провокирани от проблеми със сърдечно-съдовата система. Тя се слави като целебен зеленчук и съдържа витамини от групата В, витамин С и Е, които допринасят за правилната функция на метаболизма ни. Витамин К също е част от съдържанието на тиквата, а той взима пряко участие в съсирването на кръвта. Тиквата е богата и на витамин А, който действа като антиоксидант и предпазва организма от вредното въздействие на свободните радикали.

Топло смути с джинджифил и круша

Тази рецепта ще стопли душата Ви в прохладната есенна утрин. Ароматите на круша и джинджифил се смесват перфектно, макар и да звучи малко странно на пръв прочит.

Ето кои са необходимите съставки:

2 круши, нарязани
Малко пресен джинджифил
3 с.л. конопени семена
1-2 с.л. кленов сироп
2 с.л. бадемов тахан
1.5 чаша бадемово мляко

Знаете ли, че...?

Крушата е един чудесен плод, който може да ни зареди с жизненост, благодарение на своя витаминен и минерален състав. Например, в крушата има 30% повече калий, отколкото в ябълката, а калият е нужен на организма, за да подпомогне нормалната функция на сърдечната дейност, както и за регулация на мускулната система. Освен това, този плод е и източник на витамин А, В1, В2, В6, С и К. Имайте предвид, че повечето от полезните вещества в този плод се съдържат в кората, затова избирайте хубави източници и ги блендирайте, без да ги белите.
Джинджифилът пък притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които влияят благоприятно на имунната ни система. Също така, той регулира и термичния ефект при храносмилането на погълнатата храна, което го прави и чудесна добавка при хора, които се стремят да редуцират теглото си.

Смути с карамел и ябълки

Ето какво ни е нужно:

¾ чаша мляко по избор
¼ чаша неподсладен ябълков сок (може и фреш)
1 ябълка
1 с.л. мед
Лед, по избор
Карамел  

Знаете ли, че...?

Ябълките са изключително богати на фибри, което прави ябълките плод с много нисък гликемичен индекс, т.е. не повишава кръвната захар толкова, колкото някои други плодове. В плода има витамини А и Д, които подпомагат здравето на кожата, а витамин С допринася за подобряването на функцията на имунната ни система - нещо особено важно в есенно-зимния период.  

Портокалово смути

Въпреки че обикновено жадуваме по-топли неща през по-студените месеци, това смути е изключение с наситения си оранжев оттенък, кремообразна структура и топли, пикантни нотки. Съставките ще Ви изненадат, но това е още една причина да експериментирате.

Съставки:
1 чаша пюре от сладък картоф
1 среден банан
1 с.л. бадемов тахан
¼ ч.л. от всяка- куркума, канела, джинджифил
½ с.л. семена от чиа
¾ чаша неподсладено бадемово мляко
¼ чаша портокалов сок

Наистина не е възможно да сгрешите с това смути, пълно с бетакаротин и витамин А и С - чудесни микронутриенти за имунитет. Освен това, смутито съдържа канела, джинджифил и куркума, всички от които действат като противовъзпалителни агенти в тялото. Тази комбинация носи топъл и пикантен нюанс, който допълва перфектно вкуса на сладкия картоф.



Ако някоя от четирите рецепти Ви е харесала, забърквайте я и заредени се отправете към залата! Регистрирайте се за безплатно посещение във верига фитнеси Next Level и тренирайте безплатно за първи път, за да проверите дали ще Ви допадне.

Ако пък вече имате MultiSport карта, можете да посещавате индивидуална, групова тренировка или спа зоната на всяка от залите на веригата напълно безплатно с нея.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР