Джоди Фостър на 60

6 любопитни факта за актрисата

eva.bg 22 November 2022

Снимка: getty images/guliver

„С „Шофьор на такси“ имах този еврика момент“, казва Джоди Фостър. „Осъзнах, че актьорството може да бъде много повече от това, което бях правила дотогава. Трябваше да изградя героиня, която не съм аз.“

На 19 ноември Джоди Фостър навърши 60 години. Носителката на цели две награди „Оскар“ е личност с любопитна история (при това не една) зад гърба си. И всичко започва, когато Джоди е едва на три.

1. Джоди Фостър започва да се снима в телевизионни реклами, когато е на крехката възраст от 3 години. Получава главна роля, когато е на девет. Филмът е „Наполеон и Саманта“.

Всъщност Джоди става звезда и до голяма степен благодарение на майка си, която прави всичко по силите си, за да й проправи път в суровата джунгла на киноиндустрията. Майка й е неин мениджър, който внимателно подбира ролите на дъщеря си. Осигурява й елитно образование, подкрепя я във всичко. Джоди Фостър е най-малкото от четири деца, а майка й се развежда с баща й, когато е бременна с Джоди.

„Шофьор на такси“ беше най-хубавото нещо, което ми се е случвало.
2. Тези, които са гледали филма „Шофьор на такси“ (1976) с Робърт Де Ниро, вероятно знаят, че там Джоди Фостър изиграва смущаваща роля. Смущаваща най-вече заради тогавашната й възраст. Но интересен факт е, че ролята на Айрис е всъщност споделена между Джоди и по-голямата й сестра Кони. Има някои специфични сцени, включващи нейната героиня, и Кони е тази, която може да се види в тези сцени. „Шофьор на такси“ има 4 номинации за „Оскар“ и „Златна палма“ в Кан.

3. Едно от нещата, които феновете на Джоди Фостър вероятно не знаят, е, че тя изпитва силна тревожност, докато снима. Дори и да изглежда, че знае какво прави, когато работи, актрисата се изнервя, когато започне да играе нова героиня във филм. Всъщност тя твърди, че е нервна всеки ден на снимачната площадка. Фостър се притеснява дали ще намери истината с образа, който са й поверили да изгради.

4. Оскарите си Джоди Фостър печели в рамките на три години. Филмовата академия я отличава за ролите й в „Обвинената“ (1988) и „Мълчанието на агнетата“ (1991).

Ролята в първия филм Джоди Фостър получава, след като няколко други актриси я отказват. Мег Райън, Дженифър Грей, Дженифър Бийлс, Али Шийди, Кели Престън, Ким Бейсинджър и Джоан Кюсак не приемат сценария на „Обвинената“. Джоди обаче се справя смайващо добре, включително и с ужасната сцена с изнасилването. Освен „Оскар“ филмът й носи и награда „Златен глобус“. 

Обичам начина, по който Лос Анджелис те оставя на мира. Мога да се прибера вкъщи, да чета цял ден и никой да не ме тормози.
И един интересен детайл, който разкрива още малко от личността на Джоди Фостър. Актрисата не се колебае да се противопостави на хората, с които работи. Тя има разногласия с продуцентите на „Обвинената“. В някои от сцените Фостър e с къса коса. Това е перука. Продуцентите на филма първоначално не харесали идеята. Въпреки това актрисата била убедена, че късата коса е важна за нейния характер, и не отстъпила. В крайна сметка перуката останала. Защото очевидно Джоди Фостър знае какво е най-добро за нейните героини.

В „Мълчанието на агнетата“ Джоди Фостър си партнира със сър Антъни Хопкинс. Ролята била първо предложена на Мишел Пфайфър, но тя отказала заради зловещата история, развиваща се във филма. Джоди споделя, че е била истински ужасена от Хопкинс по време на снимките – той толкова блестящо бил изградил образа на Ханибал Лектър, че тръпки я побивали. 

Предполагам, че съм играла много жертви, но това е темата на голяма част от историята на жените.
5. Джоди Фостър е завършила Йейл. Записва се да учи литература там, когато е на 17 години. Това се случва след успеха на „Шофьор на такси“ и шокиращата история с мъж, който я преследва. Той е обсебен от младата актриса, следи я, наема си квартири близо до дома й, изпраща й писма, тормози я по телефона. През 1981 г. прави опит за убийство на президента Роналд Рейгън, обявявайки, че целта му е била да впечатли Джоди Фостър. Звучи като сюжет на филм, но не е.

Годините в Йейл са години на депресия за Джоди, защото през цялото време тя обвинява себе си за случилото се. Но в крайна сметка успява да се съвземе и да продължи живота и кариерата си. 

Харесва ми да режисирам филми за ситуации, в които съм живяла, така че те са почти лично есе за това, в което съм започнала да вярвам.
6. Джоди Фостър обича да работи зад камерата повече, отколкото пред нея. Има много актьори, които са и режисьори, това важи и за Фостър. Въпреки че акрисата се радва на дълга и успешна кариера, изглежда, че режисьорската работа наистина е мястото, където е сърцето й. Всъщност самата тя твърди, че най-голямото й постижение е режисирането на филми. Джоди Фостър е режисирала епизоди на сериалите „Черно огледало“, „Оранжевото е новото черно“ и „Къща от карти“, филма „Пулсът на парите“ (Money Monster) с Джордж Клуни и Джулия Робъртс и др.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР