Термите на Папите - Terme dei Papi

11 December 2022

Тerme dei Papi се намират в град Витербо и са сред най-добрите в областта Лацио в Централна Италия.

Термалните води в областта са познати още на етруските. През трети век римляните построяват бани в три зони, разположени на 12 км една от друга. Между 1257 и 1281 г. Витербо е бил папско седалище. Наречен е „градът на папите“, а баните стават привилегирована дестинация за мнозина от тях.

Папа Николай V – на него е кръстен прекрасният хотел, в който се намира спа клубът Terme dei Papi, е впечатлен от благотворния ефект на термалните води върху заболяванията си и поръчва да му издигнат дворец наблизо, за да може да отсяда, когато е необходимо.

Данте Алигиери споменава Баните на папите в песен XIV от „Ад“ на „Божествената комедия“, изобразява ги и Микеланджело в своя рисунка.

Комплексът, който е бил дълго време общински, е обновен от местния бизнесмен Сократ Сенси, чието семейство все още управлява мястото. Отворен е за обществено ползване през 1993 г. Благодарение на ефективността на спа услугите и лечебния им ефект е класиран в Top Superior.

Останките от древните римски бани се вписват идеално в новия модерен контекст. Близо до спа комплекса има вулканично езеро, използвано за калолечение.

Три от уникалните услуги в Terme dei Papi са термален басейн с големина над 2000 кв. м, захранван от богатите на минерали води на извора Буликаме, който тече при температура 58°, естествена пещера и термален басейн с хидрозвук. В пещерата с естествен водопад от термална вода температурата е 48° със 100% влажност – на практика имаме природна турска баня. А при потапяне във вътрешния термален басейн се получават музикални вибрации.

Терапевтичните свойства на водата са сертифицирани. Тя се използва за лечение на хронични заболявания на кожата, върху която има имуномодулиращ, антисептичен, заздравяващ ефект, за лечение и на опорно-двигателния апарат, дихателните пътища, женските полови органи.

Единият от ресторантите на хотела е до басейна, предлага типична италианска кухня, другият е с прекрасна гледка към големия термален басейн, а третият е изискан, за по-специални вечери. Продуктите са органични, на местни производители. И в трите ресторанта предлагат хранителна програма "Light" – тоест да готвят за вас персонално, ако екипът от медици и диетолози на Terme dei Papi ви е препоръчал определен режим на хранене.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР