Супа с праз, картофи и кървавица

27 November 2022

Снимка: Стоян Георгиев

За Деси и Стоян Георгиеви от Goodlife.bg годината наистина е добра, щом  успяват да издадат втора кулинарна книга, в която доразвиват идеята си за вкусно и красиво сезонно домашно готвене. А както казва Деси, някои от рецептите са на високо ресторантско ниво. След „Готви умно“ вече може да се насладите на нова порция рецепти с книгата „Добра година“. Авторите извървяват пълния годишен цикъл и основният им критерий за подбора на рецептите са сезонните продукти. Двамата кулинари споделят своите открития на интересни продукти и комбинации, които правят храната вълнуваща.

Представяме ви рецептата им за:

Супа с праз, картофи и кървавица

Порции: 4-6
50 г масло
350 г нарязан на тънки колелца праз
250 г нарязани на кубчета обелени картофи
600 мл зеленчуков бульон
1 дафинов лист
200 мл готварска сметана
сол и черен пипер на вкус
За сервиране:
запечен хляб с квас
пресен лук
150 испанска кървавица
пресен копър
готварска сметана

В тенджера загрейте маслото и сотирайте лука с щипка сол на средно силен огън за 5-6 минути до омекване. Добавете картофите и гответе още няколко минути, като разбърквате често, за да избегнете оцветяването на зеленчуците. Налейте бульона, добавете дафиновия лист и кипнете. Намалете котлона и гответе 25 минути. Свалете съда от котлона, извадете дафиновия лист и пасирайте супата. Посолете и подправете с черен пипер. Нарежете кървавицата на кубчета и я запържете в зехтин, докато стане хрупкава. Разпределете супата в чинии за сервиране. Всяка порция гарнирайте с кървавица, ситно нарязан пресен лук, копър и сметана.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР