Есента в изкуството – изложбите, които провокират артиста в нас

16 November 2022

Снимка: fridakahlo.org

Носителят на Нобелова награда за литература, американският писател с канадски корени Сол Белоу сякаш обгръща с думи онова, което изричат с таланта си артистите, които са на фокус в петте изложби на сезона. „Природата е велик имитатор. А човек, като венец на природата, е майстор на адаптирането!“ Адаптацията, интерпретацията и взаимодействието с реалността са мощен генератор на няколко любопитни артистични експерименти в няколко световни столици, а и в метавселената с българска следа.

Отвъд облаците

Необичайна изложба в парижкия музей Galliera, в който акцентът във визуалното пътешествие в света на мексиканската художничката Фрида Кало не са нейните творби, а собствения й живот. Казват, че приживе е обичала да казва, че рисунките и живота й имат еднаква стойност и досега кураторите намират толкова пресечени точки между тях, че е трудно да се постави граница между реалността и въображението в живота й. „Фрида Кало – отвъд външността“ е експозиция, която разкрива драматичните периоди в живота й, както и пластовете, в които се откриват частици от уникалния й характер – аксесоари, дрехи, артистични притежания.

За първи път във Франция, в тясно сътрудничество с Museo Frida Kahlo в Мексико, изложбата представя уникална селекция от над 200 предмета от Casa Azul - къщата, в която Фрида е родена и израства. Ценни нейни притежания - кореспонденция, козметика, лекарства и ортопедични помощни средства са отворени за публиката официално 50 години след смъртта на нейния съпруг Диего Ривера. Той заключва няколко от стаите в дома й и оставя в завещанието си указание да не бъдат показвани в изложби поне половин век след неговата смърт. През 2004 г., кураторите отварят затвореното съкровище и откриват невидимите нишки, които опасват живота и крехката й на пръв поглед същност, която сякаш е събрала силата на боговете.

Изложбата е отворена за посещения до 5 март 2023, Париж, музея Galliera

Обект на желание

Влиянието на сюрреализма в дизайна е оставило красиви следи, а най-интересните от тях са намерили място в експозицията „Обекти на желанието: сюрреализъм и дизайн от 1924 до днес“, която гостува на музея на дизайна в британската столица до 19 февруари.

Кураторската рамка на изложбата е създадена съвместно с Vitra Design Museum и събира най-доброто в сюрреалистичния дизайн, от мебели, интериорен дизайн, мода, фотография и световноизвестни произведения на изкуството от пионери на сюрреалистите като Салвадор Дали, Дора Маар, Ман Рей, Леонора Карингтън и Лий Милър, до съвършените примери от съвременността, сред които попадат дори певицата Бьорк и модната компания Dior.

Философски камък



Един истински нешлифован диамант е българският артист Мартиан Табаков
(син на прочутия диригент Емил Табаков и брат на сценографа Юлиян Табаков), който не спира да изненадва с всяка нова изложба. Експериментатор във всяка форма, от материала, с който работи до съживяването на идеята в думи, Мартиан прецизно избира всеки детайл в работата си. Този път заглавието на новата му изложба, в столичната галерия „Васка Емануилова“ е като откъс от роман на Умберто Еко – „Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят“ и е свързана с идеята за архитектура на човешкия свят и на човешкото, както и нейните възможни трансформации и превъплъщения. Философ, артист, музикант – Мартиан познава тези трансформации и критично припомня, че „в стремежа си да създадем все по-удобни и по-удобни условия за нашето битие, се отказваме от естествените си способности да се справяме с живота“.

Изложбата определено провокира сетивността на всеки посетител и това може да изпитате лично до 4 декември, в галерия „Васка Емануилова“ в София.

Метавселената и ти

В тази селекция включваме още една родна изложба. Нестандартна, интересна и, случваща се в ритъма на иновациите, които движат всичко около нас напред. Брандът IQOS за пореден път ангажира по вълнуващ начин своите потребители – пълнолетните пушачи, предизвиквайки ги да събудят артиста в себе си. Те трябваше да изразят своята автентичност, вдъхновени от фейслифта на познатото устройство за нагряване на истински тютюн – IQOS ORIGINALS DUO. Използвайки палитра от 4 цвята, тези, които „оцветяват“ устройството – тюркоазено, яркочервено, графитено и сребърно, потребителите създадоха произведения на страницата на бранда. Част от произведенията, 50 на брой, ще попаднат в първата IQOS изложба в Metaverse, която стартира до броени дни на сайта на бранда. Тази изложба е поредната арт активност на бранда, който колаборира с локални артисти, за да подчертае важността да празнуваме многообразието на света, който ни заобикаля.

Невидимите връзки

Необикновена фотографска изложба в Милано, в която главното действащо лице е легендарният американски фотограф Ричард Аведън, пред чийто обектив са позирали Мерлин Монро, Труман Капоти, Михаил Баришников и Настася Кински. Притегателният момент в експозицията, в Palazzo Reale, е личният акцент и затова неслучайно кураторите избират заглавието на селекцията от над 160 кадри да е „Ричард Аведън – връзки“. Приживе, самият фотограф обичал да казва: „Съвсем съзнателно избрах да работя основно в студио. Това изолира хората от тяхната среда. Те стават в известен смисъл... символични дори на самите себе си. Често имам чувството, че хората идват при мен, за да ги снимам, както биха отишли ​​на лекар или на врачка - за да разберат какви са. Така че те са зависими от мен. Трябва да ги ангажирам. Иначе няма какво да снимам.”

Разходката в света на Аведън и неговите невидимите връзки с красивите и талантливи хора е в музея Palazzo Reale, Милано до 29 януари

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР