Есен 2022 в дома

Топ 5 тенденции

29 October 2022

Все повече изследвания показват прякото влияние, което домовете ни оказват не само върху настроението ни, но и върху цялостното ни здраве и благополучие. Така че не е учудващо, че водещите тенденции в интериорния дизайн са насочени към това да ни накарат да се чувстваме емоционално спокойни.

След пандемията прекарваме все повече време в дома – там е мястото, където работим, спим и общуваме.

Всеки кът и всеки предмет, който ни заобикаля, трябва да служи на някаква цел или да отговаря на емоционалната ни нагласа.

Нюанси на бежово или кафяво

Неутрално бежово, капучино, шоколад или карамел - кафявото се завръща! Все повече се комбинира с оранжево, като носталгия към декора на 70-те години на миналия век.

Изцяло неутралните и земни тонове, доминирали интериорната среда през изминалите две години, се обогатяват с повече цвят, плаха надежда за повече радост в предстоящите дни.

По-близо до природата

Колкото повече време прекарваме на закрито, толкова по-силен става копнежът ни за по-силна връзка с природата. Това се проявява в „нашествието“ на естествени материали в дома – повърхностите са теракота, мрамор и травертин, които се използват навсякъде - от стени или подове до вани, мебели и декоративни предмети. Суровият, несъвършен характер на тези органични материали добавя дълбочина, душа и визуална интрига, като същевременно имитира успокояващата и възстановяваща духа атмосфера на открито.

По-груби и несъвършени форми

Предметите за трапезата или за декорация на дома изглеждат сякаш не са плод на промишлено производство, а изваяни от човешка ръка. А тя може да трепне, да „изкриви“ формата, да не заглади повърхностите, за да ни напомни за занаятчийските техники от отминали времена.

Скулптурни или извити мебели

Овалната или елипсовидната форма подсъзнателно се разчита като безопасна, приятелска и гостоприемна. Тъй като всички се чувстват несигурни в тези толкова неспокойни времена, по-меките форми и липсата на строги ъгли доминира както в мебелите, така и в архитектурата.“

Тактилен текстил и текстури

Килими, покривки, покривала, одеяла или декоративни възглавнички – на ход е богатата текстура, приятна на допир и осигуряваща чувство на уют и защитена топла среда. Отново се връща и тактилната тапицерия на диваните и креслата, отново намигване към стила на 60-те и 70-те години на миналия век.

Високотехнологични домове

Колкото и да търсим кодовете на отминали, по-спокойни времена в дома, високотехнологичното му управление никак не е за подценяване. От „умното“ управление на топлината и светлината в дома до устройства за пречистване на въздуха или водата – всяка технологична новост, вплетена в дизайна на дома, ще даде усещане, че мястото ни за обитаване е съвременно и дори футуристично.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР